Αρχική Fitness Μύες που τους έχεις στην ... «απ’εξω» (Vol.2) κι όμως είναι σημαντικοί!

Μύες που τους έχεις στην … «απ’εξω» (Vol.2) κι όμως είναι σημαντικοί!

Σε συνέχεια προηγούμενου άρθρου θα σας θυμίσω ξανά πως το σώμα μας αποτελείται από 600 μύες! Μιλάμε λοιπόν, για μια καλοστημένη θεϊκή μηχανή που χρειάζεται συνεχώς συντήρηση και φροντίδα.

Σε αυτή τη μηχανή υπάρχουν και οι…κρυφοί μύες που αν δεν τους γυμνάσεις σωστά ή τους παραμελήσεις θα σου δημιουργήσουν προβλήματα. Στο προηγούμενο άρθρο είδαμε 3 (https://www.fmh.gr/simantikoi-mies-pou-tous-exeis-stin-ap-exo/ ) , πάμε να δούμε άλλους 4 μύες εξίσου σημαντικούς:

  1. Eγκάρσιοι Κοιλιακοί

Ήξερες οτι μπορεί να έχεις τέλεια σμιλεμένο six- pack , οπτικά άψογα τετραγωνάκια στους κοιλιακούς σου κι όμως να πάθεις λουμπάγκο σε ανύποπτο χρόνο και στιγμή; Κι όμως! Κι αυτό γιατί απλά αυτό που έχεις γυμνάσει είναι οι κοιλιακοί σου εξωτερικά και όχι τους εν τω βάθη μύες όπως είναι ο εγκάρσιος κοιλιακός που βρίσκεται καλά κρυμμένος εσωτερικά.

Είναι οι μύες που πρακτικά σταθεροποιούν τη σπονδυλική στήλη και έχουν την ικανότητα να τραβούν μέσα τον αφαλό και να σταθεροποιούν τη μέση.

Τι να κάνεις

Αν πιστεύεις πως κάνοντας επίμονα ροκανίσματα και 100 κοιλιακούς κάθε φορά θα γυμνάσεις τον εγκάρσιο, λυπάμαι αλλα θα σε στεναχωρήσω! Με αυτό τον τόπο θα γυμνάσεις τους «φανερούς» κοιλιακού ενώ ο εγκάρσιος αντίθετα έχει αναγκη απο εκτάσεις με φορτίο , όπως είναι οι αιωρήσεις με kettlebell.

  1. Ισχνοί Προσαγωγοί

Είναι ο μυς που ξεκινά από το ηβικό και ισχιακό οστό και καταλήγει στην εσωτερική πλευρά της κνήμης. Οι ισχνοί προσαγωγοί βοηθουν την κνήμη να κάμψει αλλά και να στρίψει προς τα μέσα ενω προσάγουν τον μηρό. Ενα καλό παράδειγμα είναι να σου πω πως είναι εκείνοι οι μύες που χρησιμοποιείς για να κάνεις ένα ημικάθισμα ( με βάρος ή και χωρίς) ή να κάνεις πιέσεις στην πρέσα. Αν δε τους γυμνάσεις; Θα έχεις κράμπες στα πόδια, αστάθεια στα γόνατα και πιθανούς τραυματισμούς στους μηρούς.

Τι να κάνεις;

Στην εκγύμνασή τους βοηθούν οι ακροστασίες , οι σταθερές προβολές  και τα ημικαθίσματα με λίγο ανοιχτά πόδια και μύτες προς τα έξω.

  1. Μακροί Παλαμιαίοι

Είναι οι μύες που σε βοηθούν να κρατήσεις σταθερά μια μπάρα, να ανέβεις ένα σχοινί , να κρεμαστείς σε ενα μονόζυγο, να σφίξεις κάτι ή να κρατήσεις κάτι με το χέρι σου.  Ξεκινούν από τον αγκώνα και καταλήγουν στον καρπό και μόνο το 11% των αθλουμένων ασχολείται με αυτούς τους λεπτούς και μακρυούς μύες. Συνήθως είναι δυνατοί σε ανθρώπους που ασχολούνται με χειρονακτικά επαγγέλματα.

Τι να κάνεις;

Για γερή λαβή σαν τανάλια, μπορείς να τους γυμνάσεις με πιέσεις μιας μικρής μπάλας απο καοτσουκ, με κάμψεις του καρπού με αλτήρα ή πιέσεις με ελατήριο χειρός.

  1. Υποκνημίδιοι

Είναι οι πιο μικροί μυες που βρίσκονται κάτω και μέσα στη γάμπα σου και βοηθούν το βασικό μυ της γάμπας να τραβήξει τη φτέρνα ψηλά για να ανέβεις σκαλιά, να τρέξεις, να χορέψεις , να κάνεις άλματα. Όταν αυτός ο μυς είναι αδύναμος κινδυνεύεις με ρήξη αχίλλειου τέντα ή το λιγότερο και πιο απλό νίωθεις ένα κάψιμο ή πόνο στην πατούσα.

Τι να κάνεις;

Μπορείς να ενδυναμώσεις το συγκεκριμένο σημείο ιδανικά με ημικάθισμα πάνω σε μια μπάλα bosu ή ημικάθισμα σε μια καρέκλα με το ένα πόδι μπροστά ή ακόμη και με απλές μεταφορές βάρους στο ένα πόδι από το  μπροστινό μερος του πέλματος στο πίσω.

Βασιλειάδου Χριστίνα – Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δίαιτα για χάσιμο λίπους σημαίνει και μείωση στα λιπαρά;

Σίγουρα η προσπάθεια απώλειας βάρους δεν είναι μία εύκολη διαδικασία! Χρειάζεται να έχεις υπομονή, αλλά και επιμονή στις δύσκολες καταστάσεις. Η σωστή εκπαίδευση από...