5 πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να περιορίσετε την ανάγκη για φυσικοθεραπεία
Τα τελευταία χρόνια και με την εξέλιξη της τεχνολογίας αναδεικνύεται όλο και πιο συχνά ένα εύλογο ερώτημα γύρω από την μυοσκελετική υγεία, το οποίο αφορά την νοοτροπία και την επιλογή συνηθειών που μπορεί κάποιος να κάνει στην ζωή του ούτως ώστε να περιορίσει σημαντικά την πιθανότητα να χρειαστεί να επισκεφτεί έναν επαγγελματία υγείας.
Η απάντηση στο ερώτημα αυτό δεν είναι απόλυτη ούτε πλήρως τεκμηριωμένη. Παρόλα αυτά, υπάρχουν πράγματα που μπορεί κανείς να προσέχει ατομικά και να περιορίσει σημαντικά τον κίνδυνο να εμφανιστεί κάποιο αίτιο για παραπομπή σε ιατρό ή φυσικοθεραπευτή.
Γράφει ο Γιώργος Σιδηρόπουλος, Φυσικοθεραπευτής, Κατερίνη
Διατήρηση καλής φυσικής κατάστασης (1)
Η καλή φυσική κατάσταση αποτελεί σημαντικό σύμμαχο στην θωράκιση και στον περιορισμό των μυοσκελετικών τραυματισμών και παθήσεων. Η έρευνα σήμερα αναφέρει ότι ένας οργανισμός που διατηρεί για πολλά χρόνια την φυσική του κατάσταση σε υψηλά επίπεδα μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιου πόνου και επανατραυματισμών μετά από υπέρχρηση.
Υπάρχει ένας αντίλογος που υποστηρίζει όσο παραπάνω γυμνάζεται κανείς τόσο παραπάνω εκθέτει τον εαυτό του σε υψηλά φορτία επομένως μπορεί πιο εύκολα να τραυματιστεί. Ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας και ειδικότερα οι ιατροί και φυσικοθεραπευτές συνιστούν όταν κάποιος ξεκινά μία συνήθεια με στόχο την βελτίωση της φυσικής του ικανότητας να βάζει μικρούς στόχους και προοδευτικά να τους ανεβάζει.
Διατροφή, ύπνος και ψυχική υγεία (2-4)
Τα τρία αυτά στοιχεία παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ποιότητα ζωής του ανθρώπου. Τις τελευταίες δεκαετίες όμως φαίνεται ο μέσος άνθρωπος να έχει θυσιάσει ένα ή περισσότερα από αυτά για λόγους επαγγελματικής ή κοινωνικοοικονομικής του κατάστασης.
Ο εντοπισμός του προβλήματος είναι το ήμισυ της επίλυσης του, ωστόσο στην περίπτωση αυτή δεν φτάνει να γνωρίζει κανείς που «πάσχει» (θέματα διατροφής, ύπνου ή στρες και άγχος) αλλά να πηγαίνει στον αντίστοιχο εξειδικευμένο επαγγελματία. Μέσω της συνεργασίας αυτής, η διαδικασία επίλυσης του προβλήματος θα γίνει πιο αποτελεσματικά και σίγουρα πιο ευχάριστα.
Τέλος, μία επιβεβαίωση των παραπάνω φαίνεται και αρθρογραφικά. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι ένας άνθρωπος που πάσχει σε ένα από τα 3 παραπάνω, εάν δεν συμβουλευτεί ή συνεργαστεί με τον αντίστοιχο επαγγελματία είναι πολύ πιθανό να εκδηλώσει προβλήματα και στα υπόλοιπα που εξαρχής δεν αντιμετώπιζε.
Σωστή και ερευνητικά αποδεδειγμένη ενημέρωση (5)
Εν έτη 2024, ο όγκος πληροφοριών είναι τεράστιος ωστόσο δεν σημαίνει ότι όλα είναι αποδεδειγμένα και επιστημονικά ορθά. Ειδικά, οι κλινικοί αναφέρουν πολύ συχνά ότι οι ασθενείς τους περνούν πολλές ώρες στο διαδίκτυο διαβάζοντας άρθρα και νέα γύρω από την υγεία.
Η συνήθεια αυτή είναι σωστή αλλά με λανθασμένη κατεύθυνση. Ο επαγγελματίας υγείας οφείλει να ενημερώσει και να συμβουλεύσει τον ασθενή του ως προς το ποιο περιεχόμενο και ποια είναι τα βασικά στοιχεία που πρέπει να ψάχνει σε ένα ελεύθερο άρθρο στο διαδίκτυο.
Επιγραμματικά, ένα άρθρο που προτείνεται (σ.σ.) να περιλαμβάνει: ονοματεπώνυμο συντάκτη, αναφορές της τελευταίας δεκαετίας και τέλος, απλή και κατανοητή επεξήγηση προς το κοινό που απευθύνεται.
Παράδειγμα ενός προτεινόμενου πλάνου:
1. Έναρξη φυσικής δραστηριότητας άμεσα και με μικρό στόχο (συστήνεται το περπάτημα για 20-30 λεπτά ημερησίως τις 2 πρώτες εβδομάδες)
2. Μικρή προς μεσαίας έντασης άσκησης με αντιστάσεις
3. Ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή
4. Ύπνος (αποφυγή χρήσης συσκευών μισή (τουλάχιστον) ώρα πριν τον ύπνο και προσπάθεια για ύπνο εντός της ζώνης 21:00 – 00:00 (τουλάχιστον)
5. Επιλογή χρήσης σκάλας για τους 2 πρώτους ορόφους (τουλάχιστον)
6. Σωστή ενυδάτωση
7. Διαλογισμός ή δραστηριότητες αναψυχής (για αντιμετώπιση άγχους και στρες)
*Το παρόν άρθρο έχει στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του εκάστοτε αναγνώστη. Σε καμία περίπτωση δεν αντικαθιστά τον ρόλο του εκάστοτε επαγγελματία που αναφέρθηκαν οδηγίες.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Αυχενικό σύνδρομο text neck: Τι είναι +3 ασκήσεις που θα σας βοηθήσουν
Ακολούθησε την fmh.gr στο Google News, στο Twitter, στο Facebook, στο Υoutube, στο TikTok και στο Instagram
Γιώργος Σιδηρόπουλος, Φυσικοθεραπευτής, Κατερίνη
Ακολούθησε τον Γιώργο στο Facebook και στο Instagram
Αναφορές
WHO Guidelines on Physical Activity and Sedentary Behaviour. Geneva: World Health Organization; 2020. RECOMMENDATIONS. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK566046