...
Αρχική Blog Ασκήσεις φυσικοθεραπείας Αυχενικό σύνδρομο text neck: Τι είναι +3 ασκήσεις που θα σας βοηθήσουν
Αυχενικό σύνδρομο text neck: Τι είναι +3 ασκήσεις που θα σας βοηθήσουν

Αυχενικό σύνδρομο text neck: Τι είναι +3 ασκήσεις που θα σας βοηθήσουν

Ο όρος αυχενικό σύνδρομο text neck πρωτοεμφανίστηκε από τους Neupane et al (2017), οι οποίοι αναφέρουν ότι πρόκειται για ένα σύνδρομο υπέρχρησης μετά από παρατεταμένη έκθεση σε τεχνολογικές συσκευές, όπως το κινητό, το tablet ή ένα laptop. Μάθε περισσότερα για το text neck όπως και ποιες ασκήσεις θα σε βοηθήσουν.

Γράφει ο Γιώργος Σιδηρόπουλος, Φυσικοθεραπευτής, Κατερίνη

Τι είναι το text neck;

Οι χρήστες διατηρούν για παρατεταμένο χρονικό διάστημα το κεφάλι τους χαμηλότερα από την φυσιολογική θέση. Η συνήθεια αυτή φέρει διάφορες αλλαγές που αφορά τόσο το μυοσκελετικό σύστημα, όσο και το ιδιοδεκτικό μέρος της αυχενικής μοίρας.

Ως αποτέλεσμα του αυχενικού συνδρόμου text neck, της  «σύγχρονης» αυτής συνήθειας, πολλές φορές οι χρήστες οδηγούνται σε πονοκεφάλους, πόνο ή μούδιασμα στα άνω άκρα τους και συχνά αλλαγές στον τρόπο της αναπνευστικής του λειτουργίας.

Τι είναι το text neck;

Στην μελέτη της αυχενικής μοίρας, δίνεται συχνά μεγάλη σημασία στην επισκόπηση της στάσης της κεφαλής. Η συνηθέστερη στάση κεφαλής, που έχει συσχετιστεί με αυχενικό πόνο και άλλες εκδηλώσεις είναι η πρόσθια προβολή της κεφαλής (Forward Head Posture).

Οι διαφορές μεταξύ του Forward Head Posture και text neck είναι ελάχιστες, ωστόσο ερευνητικά η πρόσθια προβολή της κεφαλής θεωρείται πιο τεκμηριωμένη.

Η έρευνα γύρω από το text neck και την συσχέτιση με τον αυχενικό πόνο ξεκίνησε την τελευταία δεκαετία, με τα αποτελέσματα στην πλειοψηφία να μην επιβεβαιώνουν την θεωρία αυτή.

Παρόλα αυτά, δεδομένου του τρόπου ζωής (current lifestyle) του σημερινού ανθρώπου, συστήνεται σε ασθενείς με αυχενικό πόνο να γίνεται ενημέρωση για την αρνητική επίδραση της παρατεταμένης θέσης σε ηλεκτρονικές συσκευές.

Φυσικοθεραπευτική αντιμετώπιση 

Ο ρόλος και το έργο του/της φυσικοθεραπευτή/τριας σε έναν ασθενή με αυχενικό σύνδρομο text neck  ξεκινά από την πρώτη στιγμή της επίσκεψής του στο φυσικοθεραπευτήριο.

Αρχικά, λαμβάνει ιστορικό, στο οποίο καταλήγει και ταξινομεί τα συμπτώματα και την διάγνωση του ιατρού σε:

· Σοβαρότητα συμπτωμάτων

· Ευερεθιστότητα συμπτωμάτων

· Φύση συμπτωμάτων

· Στάδιο συμπτωμάτων

Ο όρος αυχενικό σύνδρομο text neck πρωτοεμφανίστηκε από τους Neupane et al (2017),

Μετά την ολοκλήρωση του ιατρικού ιστορικού και αφού έχει ήδη κάνει κάποιες υποθέσεις για την κλινική εικόνα του εκάστοτε ασθενή, ο/η φυσικοθεραπευτής/τρια εκτελεί τις κατάλληλες ειδικές δοκιμασίες (φυσική εξέταση) για να επιβεβαιώσει ή να απορρίψει τις ιατρικές υποθέσεις.

Η θεραπευτική προσέγγιση στο text neck μπορεί να περιλαμβάνει:

· Μηχανήματα φυσικοθεραπείας, που στόχο έχουν την μείωση του πόνου και την υπεραιμία της πάσχουσας περιοχής

· Θεραπευτική μάλαξη

· Συμβουλευτική καθοδήγηση, με στόχο την αυτοθεραπεία στο σπίτι και τον χώρο εργασίας μέσω συμβουλών και ενημέρωσης για εργονομικές λύσεις στο πρόβλημα και τα συμπτώματα

· Ειδικές τεχνικές κινητοποίησης (Manual Therapy), μέσω ειδικών τεχνικών κινητοποίησης που στοχεύουν την ανακούφιση των συμπτωμάτων που προέρχονται από αρθρογενή αίτια κατά κύριο λόγο

· Θεραπευτική άσκηση, ειδικά σχεδιασμένη από επαγγελματία υγείας που συμφωνεί με τις ανάγκες του ασθενή και τα χαρακτηριστικά των συμπτωμάτων του

Προτεινόμενες ασκήσεις σε ασθενείς με αυχενικό σύνδρομο text neck ή FHP

Κρανιοαυχενική κάμψη με τη χρήση Pressure Biofeedback, για οπτική ανατροφοδότηση.

Η παρούσα άσκηση βοηθά στην καλύτερη ενεργοποίηση των πρόσθιων αυχενικών εν τω βάθει καμπτήρων και στην μείωση της σπαστικότητας των επιφανειακών εκτεινόντων αυχενικών μυών.

Προτεινόμενες ασκήσεις σε ασθενείς με αυχενικό σύνδρομο text neck ή FHP

Πρόσθια – Οπίσθια προβολή κεφαλής.

Η παρούσα άσκηση για το αυχενικό σύνδρομο text neck μπορεί να εκτελεστεί ακουμπώντας το πίσω μέρος του κεφαλιού στον τοίχο, ελεύθερα ή ακόμα και από καθιστή η τετραποδική θέση.

Πρόσθια – Οπίσθια προβολή κεφαλής. ασκηση text neck

Ο ειδικός μυοσκελετικός φυσικοθεραπευτής κρίνει και τοποθετεί τον ασθενή ανάλογα με τις ικανότητες και την σοβαρότητα των συμπτωμάτων του ασθενή του.

Κωπηλατική με λάστιχο, με στόχο την ενδυνάμωση των ωμοπλατιαίων μυών για καλύτερη μυική απόδοση και συνεργασία με τους αυχενικούς μύες.

Κωπηλατική με λάστιχο, με στόχο την ενδυνάμωση των ωμοπλατιαίων μυών για καλύτερη μυική απόδοση και συνεργασία με τους αυχενικούς μύες.

Επίσης, οι ασκήσεις rowing συμβάλλουν θετικά στην βελτίωση της στάση (μείωση καμπούρας και πρόσθιας προβολής κεφαλής).

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Χρόνιος πόνος στο γόνατο: Συμπτώματα, αντιμετώπιση και ασκήσεις

Ακολούθησε την fmh.gr στο Google News, στο Twitter, στο Facebook, στο Υoutube, στο TikTok και στο Instagram

φυσικοθεραπευτης κατερινη

Γιώργος Σιδηρόπουλος, Φυσικοθεραπευτής, Κατερίνη

Ακολούθησε τον Γιώργο στο Facebook και στο Instagram

Αναφορές:

1. Neupane S, Ifthikar Ali UT, Mathew A. Text-Neck Syndrome-Systemic review. Imperial Journal of Interdisciplinary Research. 2017;3(7):141-148. Accessed 18 July 2019

2. Sharan D, Mohandoss M, Ranganathan R, Jose J. Musculoskeletal disorders of upper extremities due to extensive usage of hand held devices. Annals of Ann Occup Environ Med. 2014; 26(22). Accessed 18 July 2019

3. Tsantili, A. R., Chrysikos, D., & Troupis, T. (2022). Text Neck Syndrome: Disentangling a New Epidemic. Acta medica academica, 51(2), 123–127.

4. Correia, I. M. T., Ferreira, A. S., Fernandez, J., Reis, F. J. J., Nogueira, L. A. C., & Meziat-Filho, N. (2021). Association Between Text Neck and Neck Pain in Adults. Spine, 46(9), 571–578.

Σωκράτους 147, Καλλιθέα, Αθήνα
Ακολουθήστε μας και στα Social Media