More
  ΑρχικήΔιατροφή5 "υγιεινές" τροφές που πρέπει να αποφεύγεις

  5 “υγιεινές” τροφές που πρέπει να αποφεύγεις

  Η υγιεινή διατροφή είναι μερικές φορές δύσκολο να επιτευχθεί. Ένας λόγος είναι ότι υπάρχουν τρόφιμα που δεν είναι τόσο “υγιεινά” στην πραγματικότητα. Φυσικά, τροφές όπως φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και άπαχη πρωτεΐνη είναι εξαιρετικές επιλογές όταν προσπαθείτε να υποστηρίξετε την υγεία σας μέσω της διατροφής σας.

  Γράφει η  Αγγελική Βούντα , Διατροφολόγος-Βιολόγος MSc ANutr

  Ωστόσο, θα πρέπει να αναγνωρίζετε ποια τρόφιμα πρέπει να αποφύγετε ή να περιορίσετε, ανεξάρτητα από το πόσο “υγιεινά” ακούγονται.

  - Advertisement -

  Ακολουθεί μία λίστα με 5 “υγιεινές” τροφές που πρέπει να αποφεύγεις.

  Συσκευασμένες σαλάτες

  Οι σαλάτες είναι εξαιρετικά θρεπτικές και υγιεινές και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι μιας ισορροπημένης διατροφής, αλλά θα πρέπει να περιέχουν φρέσκα συστατικά για να είναι ωφέλιμες για την υγεία μας και ασφαλείς επιλογές προς κατανάλωση.

  Οι συσκευασμένες σαλάτες θεωρούνται “υγιεινές” τροφές, όμως μερικές φορές έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικές ουσίες και θα πρέπει να αποφεύγονται. Ακόμη και αν βασίζονται σε λαχανικά, αυτά τα προϊόντα συχνά μένουν σε ψυγεία για μεγάλο χρονικό διάστημα πριν φτάσουν σε εμάς προς κατανάλωση και αυτό σημαίνει πως τα κομμένα λαχανικά που περιέχουν δεν είναι φρέσκα και ίσως χρησιμοποιήθηκαν συντηρητικά για να διατηρηθούν.

  συσκευασμένες σαλάτες

  Ακόμη, οι συσκευασμένες σαλάτες μπορεί να αποτελέσουν αιτία τροφικής δηλητηρίασης. Οι συσκευασίες στις οποίες συχνά τοποθετούνται (πλαστικές σακούλες) τα κομμένα λαχανικά και η υγρασία που παγιδεύεται σε αυτές δημιουργούν το κατάλληλο περιβάλλον για την ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών όπως η σαλμονέλα και το βακτήριο E.coli σε μικρό χρονικό διάστημα.

  Επιπλέον, πολλές συσκευασμένες σαλάτες περιέχουν σάλτσες με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, λιπαρά, γλυκαντικά και συντηρητικά. Παρ’ όλο που αυτά τα συστατικά δίνουν γεύση στη σαλάτα σίγουρα δεν είναι ωφέλιμα για την υγεία μας. Ακόμη και στην περίπτωση των salad dressings με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά ή καθόλου, η έλλειψη της γεύσης που θα έδιναν τα λιπαρά αντικαθίσταται με την προσθήκη ζάχαρης και γλυκαντικών.

  Η καλύτερη επιλογή είναι να ετοιμάσετε μόνοι σας τις σαλάτες σας αγοράζοντας φρέσκα φρούτα και λαχανικά που είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. 

  ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ : 6 γνωστές σαλάτες και οι θερμίδες τους

  “Light” προϊόντα

  Τα light προϊόντα συχνά συστήνονται ως πιο “υγιεινές” εναλλακτικές επιλογές και συνήθως επιλέγονται από άτομα που επιδιώκουν τον έλεγχο ή την απώλεια σωματικού βάρους.

  Υπάρχουν πολλά είδη light προϊόντων, για παράδειγμα τρόφιμα με χαμηλότερα ποσοστά περιεκτικότητας σε θερμίδες, λιπαρά ή ζάχαρη από τα αντίστοιχα προϊόντα που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Θα πρέπει να αναφέρεται ξεκάθαρα πάνω σε ένα light προϊόν ο λόγος για τον οποίο χρησιμοποιείται αυτός ο όρος στην ετικέτα του ώστε να μην παραπλανεί τους καταναλωτές. Συχνά η σκέψη ότι τα light προϊόντα έχουν λίγες θερμίδες, μπορεί να οδηγήσει μερικούς στην κατανάλωση μεγαλύτερων ποσοτήτων, με αποτέλεσμα τελικά την πρόσληψη περισσότερων θερμίδων.

  προιοντα Light

  Θα πρέπει λοιπόν να δίνουμε προσοχή στις ετικέτες των τροφίμων (ετικέτα διατροφικής επισήμανσης στο πίσω μέρος της συσκευασίας) και να διαβάζουμε προσεκτικά 1) τον αριθμό των θερμίδων που περιέχουν, 2) την περιεκτικότητα σε λιπαρά αλλά και την προέλευση αυτών (ζωικά κορεσμένα ή φυτικά ακόρεστα λιπαρά), 3) περιεκτικότητα σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, φυτικές (εδώδιμες) ίνες και φυσικά σε ζάχαρη και νάτριο.

  Επίσης είναι σημαντικό να τονιστεί ότι τα light προϊόντα με χαμηλά λιπαρά συχνά περιέχουν αυξημένη ποσότητα ζάχαρης ή γλυκαντικών ουσιών με σκοπό τη βελτίωση της γεύση τους.

  Συσκευασμένοι χυμοί

  Οι συμπυκνωμένοι χυμοί φρούτων και λαχανικών που μπορεί να φαίνονται ως μία εξαιρετική πηγή βιταμινών και ιχνοστοιχείων απαραίτητων για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού, αλλά η κατανάλωσή τους κρύβει κινδύνους. Η παραγωγή αυτών των χυμών περιλαμβάνει τη συμπίεση των πρώτων υλών και το διαχωρισμό του χυμού από τον πολτό.

  Αυτοί οι συσκευασμένοι χυμοί φρούτων ή λαχανικών συνήθως περιέχουν συντηρητικά και πρόσθετα σάκχαρα ή γλυκαντικά για βελτίωση της γεύσης και συντήρηση του προϊόντος. Η επεξεργασία που υφίστανται οι χυμοί μακράς διάρκειας (διάρκεια ζωής περισσότερο από έναν χρόνο) έχουν υποστεί υψηλή επεξεργασία με αποτέλεσμα να χάσουν τα θρεπτικά τους συστατικά.

  συσκευασμενοι χυμοι

  Δεν θα πρέπει να θεωρούμε αυτομάτως υγιεινό οποιοδήποτε ρόφημα αναγράφει τη λέξη «χυμός» στην ετικέτα του.

  Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι οι φυσικοί χυμοί φρούτων διατηρούν περισσότερες βιταμίνες και μέταλλα, και δεν περιέχουν τα πρόσθετα σάκχαρα ή τεχνητά γλυκαντικά που περιέχουν τα φρουτοποτά και τα ροφήματα από συμπυκνωμένο χυμό. [Σημείωση: Για να χαρακτηριστεί ένα χυμός φυσικός πρέπει να περιέχει 100% φυσικό χυμό φρούτων]. Και φυσικά θα πρέπει να αποφεύγονται ροφήματα που χαρακτηρίζονται ως διαιτητικά και άλλα επεξεργασμένα ροφήματα όπως εμφιαλωμένο τσάι, νερό με γεύσεις ή αναψυκτικά, τα οποία περιέχουν συνθετικές χημικές ουσίες και τεχνητά γλυκαντικά.

  Οι χυμοί περιέχουν περισσότερες θερμίδες, λιγότερες φυτικές ίνες και περισσότερα ελεύθερα σάκχαρα από τα φρούτα.

  Όταν τα φρούτα στύβονται και υφίστανται επεξεργασία, τα σάκχαρα που περιέχουν στις δομές τους απελευθερώνονται. Αυτά τα «ελεύθερα σάκχαρα» καθιστούν τους χυμούς εύπεπτους και ως αποτέλεσμα μπορούν να αυξήσουν απότομα τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και ακόμη να βλάψουν τα δόντια εάν καταναλώνονται συχνά. Γι’ αυτό το λόγο αν επιλέξετε να καταναλώσετε ένα φρεσκοστυμμένο χυμό ή κάποιο προϊόν του εμπορίου είναι προτιμότερο να καταναλώσετε το χυμό αραιωμένο και σε μικρή ποσότητα.

  Πρέπει να θυμάστε ότι ολόκληρο το φρούτο έχει μεγαλύτερη θρεπτική αξία από το χυμό του, γιατί περιέχει φυτικές ίνες (fiber) ιδιαιτέρως στο περίβλημα (φλούδα). Οι φυτικές ίνες βοηθούν στην ομαλή λειτουργία του πεπτικού και στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, επιταχύνουν τον κορεσμό και επιβραδύνουν τη διαδικασία της πέψης (άρα μας κρατούν περισσότερη ώρα σε κορεσμό), ελέγχουν τη χοληστερόλη στο αίμα, χαμηλώνουν το γλυκαιμικό φορτίο των γευμάτων και άρα δεν επιτρέπουν την απότομη αύξηση της γλυκόζης στο αίμα μας.

  Ακόμη, καταναλώνοντας ένα ποτήρι χυμού προσλαμβάνουμε περισσότερες θερμίδες από ένα φρούτο, αφού για να γεμίσει ένα ποτήρι χρειάζεται να στυφτούν περισσότερα φρούτα από ότι θα καταναλώναμε. Μελέτες επίσης δείχνουν ότι τα άτομα που πίνουν χυμούς τείνουν να αυξάνουν τη συνολική κατανάλωση θερμίδων, κάτι που συχνά συμβαίνει και σε άτομα που καταναλώνουν smoothies συστηματικά.

  Εάν παραγγείλετε ένα smoothie σε ένα καφέ, μπαρ ή εστιατόριο, ρωτήστε εάν περιέχει πρόσθετη ζάχαρη (όπως σιρόπι ή μέλι. Ακόμη εάν φτιάχνετε μόνοι σας smoothies, αποφύγετε την προσθήκη γιαουρτιών με γεύση φρούτων, τα οποία ενδέχεται να περιέχουν σιρόπια φρούτων, πρόσθετα σάκχαρα ή τεχνητά γλυκαντικά. Η ζάχαρη αναγράφεται στις ετικέτες των τροφίμων ως «σάκχαρα», τα οποία πρέπει να ελέγχονται κάθε φορά που αγοράζουμε έναν χυμό, ακόμα κι αν αυτός αναγράφει «χωρίς προσθήκη ζάχαρης».

  Σύμφωνα με το British Nutrition Foundation συνιστάται μόνο η κατανάλωση 100% χυμών φρούτων/λαχανικών (χωρίς προσθήκη ζάχαρης), η οποία δε θα πρέπει να ξεπερνά τα 150 ml την ημέρα (1 μικρό ποτήρι). Αυτό αντιστοιχεί σε 1 από τις 5 συνιστάμενες μερίδες φρούτων και λαχανικών ημερησίως.

  Granola και μπάρες ενέργειας

  Σίγουρα έχετε ακούσει για την τραγανή granola και πως η προσθήκη της σε ένα μπολ με γιαούρτι ή γάλα αποτελεί μία εξαιρετική και γρήγορη επιλογή για πρωινό. Όμως, αυτή η γλυκιά γεύση που απολαμβάνεις στο πρωινό σου αποτελεί μία και όχι τόσο υγιεινή επιλογή. Πολλά προϊόντα παρασκευάζονται με συστατικά όπως σιρόπι σφενδάμου, σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη, μέλι, ραφιναρισμένη ζάχαρη, και κορεσμένα/trans λιπαρά.

  συσκευασμενη γκρανολα

  Αυτά τα συστατικά καθιστούν την granola μία από τις “υγιεινές” τροφές που πρέπει να αποφεύγουμε λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς της σε ζάχαρη. Δώστε προσοχή στις μπάρες ενέργειας και συσκευασίες granola του εμπορίου και διαβάστε τις ετικέτες αυτών των προϊόντων πριν τα αγοράσετε. Μη ξεχνάτε ότι είναι πολύ πιο υγιεινό να φτιάξετε τη δική σας σπιτική granola ακολουθώντας τη δική σας αγαπημένη συνταγή.

  Συσκευασμένα Trail Mix

  Άλλη μία περίπτωση “υγιεινών” τροφίμων που θα πρέπει να καταναλώνουμε με προσοχή αποτελούν τα σνακ από συνδυασμούς αποξηραμένων φρούτων, σπόρων και ξηρών καρπών (trail mix). Οι περισσότεροι διατροφολόγοι θα σας συμβουλέψουν να απολαύσετε έναν συνδυασμό υδατανθράκων, πρωτεϊνών και ινών ως σνακ για να διατηρήσετε τα επίπεδα ενέργειά σας.

  trail mix

  Αν και το trail mix φαίνεται μία ιδανική επιλογή σε αυτήν την περίπτωση, θα πρέπει να προσέχετε τους συνδυασμούς τέτοιων αποξηραμένων φρούτων, σπόρων και ξηρών καρπών που καταναλώνετε. Θα πρέπει επίσης να θυμάστε ότι αυτές οι συσκευασίες αποξηραμένων φρούτων σε μεγάλες ποσότητες αποδίδουν πολλές θερμίδες και συνήθως περιέχουν συντηρητικά (όπως θειώδη άλατα), μπαγιάτικους σπόρους και υψηλή συγκέντρωση λιπαρών και νατρίου.

  Συμπέρασμα

  Ένας υγιεινός τρόπος ζωής μπορεί να είναι δύσκολο να ακολουθηθεί μερικές φορές καθώς ακόμη και τρόφιμα που μπορεί να ακούγονται “υγιεινά” μπορεί να μην είναι. Αφιερώστε λίγο χρόνο στο να διαβάσετε την ετικέτα των προϊόντων που επιλέγετε και επιχειρείστε να ετοιμάσετε μόνοι σας τα τρόφιμα που θα καταναλώσετε αντί να τα αγοράσετε έτοιμα.

  Ακολούθησε το fmh.gr στο Google News, στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram

  Αγγελική Βουντα

   Αγγελική Βούντα , Διατροφολόγος-Βιολόγος MSc ANutr

  Ακολουθήστε μας

  100,536ΥποστηρικτέςΚάντε Like
  31,414ΑκόλουθοιΑκολουθήστε