...
Αρχική Blog Διατροφή Τζίνσενγκ (Ginseng): Τι είναι, ιδιότητες, δοσολογία και παρενέργειες
Τζίνσενγκ (Ginseng): Τι είναι, ιδιότητες, δοσολογία και παρενέργειες

Τζίνσενγκ (Ginseng): Τι είναι, ιδιότητες, δοσολογία και παρενέργειες

Μάθε τι είναι το τζίνσενγκ, τα πολλά οφέλη και τις ιδιότητές του, ποια είναι η συνιστάμενη δοσολογία του και πότε μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες.

Το τζίνσενγκ είναι από τα πιο γνωστά βότανα πλούσιο σε αντιοξειδωτικά. Στις μέρες μας μπορείς να το βρεις και σε μορφή σκόνης, δισκίων, κάψουλας αλλά και σαν εκχύλισμα.

Το βότανο αυτό (Ginseng) χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική εδώ και αιώνες. Μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία του εγκεφάλου, τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα σου και πολλά άλλα.

Γράφει η Κατερίνα Νταλέ, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Κύμη Ευβοίας

Συνέχισε την ανάγνωση και μάθε τα πάντα για αυτό το βότανο.

Τι είναι και πόσα είδη υπάρχουν

Πρόκειται για ένα πολυετές, κοντό φυτό με μικροσκοπικά λευκά άνθη, κόκκινα μούρα και κιτρινωπή-καφέ ρίζα. Η αποξηραμένη ρίζα του τζίνσενγκ είναι και αυτό που χρησιμοποιείται συνήθως αν και δραστικές ενώσεις υπάρχουν σε όλα τα άλλα μέρη του φυτού.

τζίνσενγκ, τα πολλά οφέλη και τις ιδιότητές του

Μπορεί να ταξινομηθεί σε τρία είδη, ανάλογα με το χρόνο ανάπτυξης του σε φρέσκο, λευκό ή κόκκινο.

  • Φρέσκο συλλέγεται πριν τα 4 χρόνια,
  • Λευκό συλλέγεται μεταξύ 4-6 ετών και
  • Κόκκινο συλλέγεται μετά από 6 ή περισσότερα χρόνια

Η διαφορά τους βρίσκεται και στη μέθοδος επεξεργασίας που οδηγεί σε διαφορετικές συνθέσεις χρωστικών. Το λευκό τζίνσενγκ παράγεται από συγκομιδή της ρίζας και ξήρανση στον ήλιο, ενώ το κόκκινο τζίνσενγκ μαγειρεύεται στον ατμό μετά τη συγκομιδή και στεγνώνει.

Υπάρχουν πολλές ποικιλίες αυτού του βοτάνου, αλλά οι πιο δημοφιλείς είναι το αμερικανικό (Panax quinquefolius) και το ασιατικό (Panax ginseng).

Ο όρος Panax προέρχεται από τη λατινική λέξη panacea (πανάκεια), που αναφέρεται σε αυτήν ιστορική χρήση του για πολλές συνθήκες.

Ιδιότητες και οφέλη του τζίνσενγκ 

Το αμερικανικό και το ασιατικό τζινσενγκ ποικίλλουν ως προς τη συγκέντρωση των ενεργών ενώσεων και τις επιδράσεις τους στον οργανισμό.

Σύμφωνα με κάποιες παλαιότερες έρευνες, πιστεύεται ότι το αμερικανικό τζίνσενγκ λειτουργεί ως χαλαρωτικό, ενώ η ασιατική ποικιλία έχει αναζωογονητική δράση.

Το τζίνσενγκ περιέχει δύο σημαντικές ενώσεις: τζινσενοσίδες (ginsenosides) και gintonin. Αυτές οι ενώσεις αλληλοσυμπληρώνονται για να παρέχουν οφέλη για την υγεία.

Ας δούμε όμως αναλυτικά κάποιες ιδιότητες αυτού του βοτάνου.

Περιέχει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Το τζίνσενγκ βοηθά στη μείωση των δεικτών φλεγμονής και βοηθά στην προστασία από το οξειδωτικό στρες.

τζινσενγκ Περιέχει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Τα εκχυλίσματα του βοτάνου και οι ενώσεις ginsenoside θα μπορούσαν να αναστείλουν τη φλεγμονή και να μειώσουν την οξειδωτική βλάβη στα κύτταρα, η οποία μπορεί να συμβάλει σε χρόνιες ασθένειες.

Μπορεί να ωφελήσει τη λειτουργία του εγκεφάλου

Το τζίνσενγκ θα μπορούσε να βοηθήσει στη βελτίωση των εγκεφαλικών λειτουργιών όπως η μνήμη, η συμπεριφορά, η διάθεση και να καταστέλλει το στρες.

Ενώ μπορεί επίσης να είναι ευεργετικό κατά της γνωστικής έκπτωσης, της νόσου του Αλτσχάιμερ, των συμπτωμάτων της κατάθλιψης και του άγχους ωστόσο χρειάζονται περισσότερες έρευνες.

Μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα

Το βότανο αυτό έχει ισχυρές αντιβακτηριακές, αντιμυκητιακές και αντι-ιικές ιδιότητες και μπορεί να ενισχύσει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού σου συστήματος.

Μπορεί να έχει πιθανά οφέλη κατά του καρκίνου

Οι ginsenosides στο τζίνσενγκ φαίνεται να ρυθμίζουν τη φλεγμονή, παρέχουν αντιοξειδωτική προστασία και να διατηρούν την υγεία των κυττάρων, κάτι που θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου ορισμένων ειδών καρκίνου. Ωστόσο, χρειάζεται περισσότερη έρευνα.

Μπορεί να καταπολεμήσει την κούραση και να αυξήσει τα επίπεδα ενέργειας

Το τζίνσενγκ έχει το όφελος οτι μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της κόπωσης και να ενισχύσει τη φυσική απόδοση μειώνοντας την οξειδωτική βλάβη και αυξάνοντας την παραγωγή ενέργειας στα κύτταρα.

τζινσενγκ δοσολογια ιδιότητες οφελη

Μπορεί να βελτιώσει την στυτική λειτουργία

Αυτό μπορεί να συμβαίνει γιατί προστατεύει τα αιμοφόρα αγγεία από το οξειδωτικό στρες. Ωστόσο απαιτούνται περισσότερες έρευνες για αυτά τα αποτελέσματα.

Θα μπορούσε να μειώσει το σάκχαρο στο αίμα

Το τζίνσενγκ φαίνεται να είναι ευεργετικό στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σε άτομα με ή χωρίς διαβήτη.

Το τζίνσενγκ, ιδιαίτερα το κόκκινο μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της παραγωγής ινσουλίνης, στην ενίσχυση της πρόσληψης του σακχάρου στο αίμα στα κύτταρα και στην αντιοξειδωτική προστασία.

Πως να το καταναλώσεις

Η ρίζα τζίνσενγκ μπορεί να καταναλωθεί με πολλούς τρόπους.

Μπορεί να καταναλωθεί ωμή ή μπορείς να το αφήσεις στον ατμό για να μαλακώσει ή επίσης να τη βράσεις με νερό για να φτιάξεις τσάι.

Το τζίνσενγκ μπορεί επίσης να προστεθεί σε διάφορες συνταγές, όπως οι σούπες.

Επιπλέον, η ρίζα μπορεί να μασηθεί ή να ληφθεί ως σκόνη, υγρό εκχύλισμα, αφέψημα ή έγχυμα. Το επίπεδο των ginsenosides μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με το χρόνο βρασμού και τον τύπο παρασκευής.

Δοσολογία

Αφού μάθαμε για το τζίνσενγκ τι είναι, τα πολλά οφέλη και τις ιδιότητές, πάμε να δούμε ποια είναι η συνιστάμενη δοσολογία του και σε ποιους οι κατανάλωσή του, μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες.

Η δοσολογία εξαρτάται από τις ανάγκες σου. Συνολικά, προτείνονται ημερήσιες δόσεις 1-2 g ακατέργαστης ρίζας ginseng ή 200-400 mg εκχυλίσματος.

τζιντζερ παρενεργειες

Καλό θα ήταν να ξεκινήσεις με χαμηλότερες δόσεις και να αυξήσεις με την πάροδο του χρόνου.

Αναζήτησε ένα τυπικό εκχύλισμα ginseng που περιέχει 2-3% συνολικές ginsenosides και κατανάλωσε το πριν από τα γεύματα σου για να αυξήσεις την απορρόφηση και να έχεις τα πλήρη οφέλη.

Για να μεγιστοποιήσεις τα οφέλη του, μπορείς να παίρνεις ginseng σε κύκλους 2-3 εβδομάδων με ένα διάλειμμα μίας ή δύο εβδομάδων ενδιάμεσα.

Παρενέργειες

Το τζίνσενγκ φαίνεται να είναι ασφαλές και δεν πρέπει να προκαλεί σοβαρές δυσμενείς επιπτώσεις ή παρενέργειες.

Ωστόσο, τα άτομα που λαμβάνουν φάρμακα για τον διαβήτη θα πρέπει να παρακολουθούν στενά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους όταν χρησιμοποιούν τζίνσενγκ για να διασφαλίσουν ότι αυτά τα επίπεδα δεν πέφτουν πολύ χαμηλά.

Επιπλέον, το βότανο αυτό μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητα των αντιπηκτικών φαρμάκων, ενώ δεν συνιστάται για παιδιά ή για γυναίκες στην εγκυμοσύνη και στον θηλασμό, λόγω έλλειψης μελετών ασφαλείας.

Καταλήγοντας

Το τζίνσενγκ λοιπόν χρησιμοποιείται σαν κινέζικο φάρμακο εδώ και αιώνες. Μπορείς να το καταναλώσεις τόσο φρέσκο ή σαν αφέψημα αλλά και σε μορφή φυτικών συμπληρωμάτων.

Πρόκειται συνεπώς για ένα φυτό με ελάχιστες εως καθόλου παρενέργειες, που εύκολα μπορείς να το ενσωματώσεις στην καθημερινότητα σου και να επωφεληθείς με τα μοναδικά του οφέλη που προσφέρουν οι ιδιότητές του.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ:

Δίκταμο: Τι είναι, οφέλη, ιδιότητες, χρήσεις, παρενέργειες

Θυμάρι: Οφέλη, ιδιότητες, παρενέργειες, δοσολογία

Φασκόμηλο: Το βότανο με τις τρομερές ιδιότητες

Ακολούθησε την fmh.gr στο Google News, στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram

διατροφολογος ευβοια στην κυμη

Κατερίνα Νταλέ, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Κύμη Ευβοίας

Ακολούθησε την Κατερίνα στο Facebook και στο Instagram

Βιβλιογραφία

  • Yang Y, Ren C, Zhang Y, Wu X. Ginseng: An Nonnegligible Natural Remedy for Healthy Aging. Aging Dis. 2017 Dec 1;8(6):708-720. doi: 10.14336/AD.2017.0707. PMID: 29344412; PMCID: PMC5758347.    
  • Chen W, Balan P, Popovich DG. Review of Ginseng Anti-Diabetic Studies. Molecules. 2019 Dec 9;24(24):4501. doi: 10.3390/molecules24244501. PMID: 31835292; PMCID: PMC6943541.                                                                          
  • Bach HV, Kim J, Myung SK, Cho YA. Efficacy of Ginseng Supplements on Fatigue and Physical Performance: a Meta-analysis. J Korean Med Sci. 2016 Dec;31(12):1879-1886. doi: 10.3346/jkms.2016.31.12.1879. PMID: 27822924; PMCID: PMC5102849.
  • Choi SH, Jung SW, Lee BH, Kim HJ, Hwang SH, Kim HK, Nah SY. Ginseng pharmacology: a new paradigm based on gintonin-lysophosphatidic acid receptor interactions. Front Pharmacol. 2015 Oct 27;6:245. doi: 10.3389/fphar.2015.00245. PMID: 26578955; PMCID: PMC4621423.                                                                                       
  • Park EY, Kim MH, Kim EH, Lee EK, Park IS, Yang DC, Jun HS. Efficacy comparison of Korean ginseng and American ginseng on body temperature and metabolic parameters. Am J Chin Med. 2014;42(1):173-87. doi: 10.1142/S0192415X14500128. PMID: 24467543.
  • Baik IH, Kim KH, Lee KA. Antioxidant, Anti-Inflammatory and Antithrombotic Effects of Ginsenoside Compound K Enriched Extract Derived from Ginseng Sprouts. Molecules. 2021 Jul 5;26(13):4102. doi: 10.3390/molecules26134102. PMID: 34279442; PMCID: PMC8272189.
  • Ratan ZA, Youn SH, Kwak YS, Han CK, Haidere MF, Kim JK, Min H, Jung YJ, Hosseinzadeh H, Hyun SH, Cho JY. Adaptogenic effects of Panax ginseng on modulation of immune functions. J Ginseng Res. 2021 Jan;45(1):32-40. doi: 10.1016/j.jgr.2020.09.004. Epub 2020 Sep 17. PMID: 33437154; PMCID: PMC7790873.  
  • Dai D, Zhang CF, Williams S, Yuan CS, Wang CZ. Ginseng on Cancer: Potential Role in
Σωκράτους 147, Καλλιθέα, Αθήνα
Ακολουθήστε μας και στα Social Media