...
Αρχική Blog Διατροφή Δίκταμο: Τι είναι, οφέλη, ιδιότητες, χρήσεις, παρενέργειες
Δίκταμο: Τι είναι, οφέλη, ιδιότητες, χρήσεις, παρενέργειες

Δίκταμο: Τι είναι, οφέλη, ιδιότητες, χρήσεις, παρενέργειες

Μάθε πολλές πληροφορίες για το δίκταμο όπως, ποια οφέλη έχουν για τον οργανισμό μας οι ιδιότητές του, με ποιους τρόπους χρήσης μπορείς να το καταναλώσεις αλλά και τις πιθανές παρενέργειές του.

Το δίκταμο είναι ένα φυτό που καλλιεργείται κυρίως στις βουνοπλαγιές και τα φαράγγια του νησιού της Κρήτης όπου είναι επίσης γνωστό ως έροντας ή αγάπη, καθώς παραδοσιακά πίστευαν ότι είχε αφροδισιακές ιδιότητες.

Γράφει η Κατερίνα Νταλέ, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Κύμη Ευβοίας

Οι ιδιότητες αυτού του βοτάνου όμως δεν σταματάνε εδώ, πρόκειται για ένα φυτό με πολλά οφέλη για την υγεία σου.

Αν θες να μάθεις περισσότερα για το δίκταμο τότε βρίσκεσαι στο κατάλληλο άρθρο. Συνέχισε την ανάγνωση και μάθε τα πάντα γι’ αυτό.

Τι είναι τι δίκταμο  

Το δίκταμο λοιπόν είναι ένας μικρός θάμνος 30 εκατοστών. Είναι ένα φυτό με ευχάριστο άρωμα που εμφανίζεται σε δυσπρόσιτες κυρίως περιοχές.

βοτανο δικταμο οφελη ιδιοτητες

Υπάρχουν διάφορες γνώμες για την προέλευση του ονόματος αυτού του βοτάνου. Μια από αυτές αναφέρει πως προέρχεται από το παράγωγο του Δικταίον Άντρου, του ορεινού σπηλαίου όπου σύμφωνα με την μυθολογία γεννήθηκε ο Δίας και όπου εκεί το φυτό είναι άφθονο.

Τρόποι χρήσης

Μπορείς να αξιοποιήσεις το δίκταμο με πολλούς τρόπους και χρήσεις όπως ως

  • αφέψημα – τσάι,
  • έγχυμα, όπου θα εφαρμοστεί τοπικά στο δέρμα,
  • αιθέριο έλαιο, αλλά ακόμη μια χρήση του αφορά και το
  • μάσημα των φύλλων του

Οφέλη και ιδιότητες του δίκταμου  

Όπως ήδη αναφέραμε λοιπόν μπορείς να χρησιμοποιήσεις το δίκταμο με διαφόρους τρόπους χρήσης. Ας δούμε όμως τι οφέλη μπορεί να σου προσφέρει κάθε χρήση του ξεχωριστά, απο τις ιδιότητές του.

δικταμο τσαι ιδιοτητες

Βοηθάει στο βήχα και το στομάχι

Το δίκταμο ως τσάι μπορεί να σε βοηθήσει στην ανακούφιση του βήχα που σχετίζεται με το κρυολόγημα και σε ήπιες διαταραχές του στομάχου και του εντέρου όπως το αίσθημα πληρότητας ή σε διάφορα πεπτικά προβλήματα.

Εχει οφέλη στο δέρμα

Το έγχυμα του μπορεί να εφαρμοστεί τοπικά στο δέρμα για μικρές δερματικές φλεγμονές, κοψίματα, πληγές και μώλωπες.

Καταπολεμά τα μικρόβια

Στη χρήση με μορφή ελαίου έχει την ιδιότητα οτι μπορεί να σκοτώσει και να εμποδίσει την ανάπτυξη επιβλαβών μικροβίων που ευθύνονται για πολλές ασθένειες και τροφικές δηλητηριάσεις.

ελαιο δικταμου οφελη παρενεργειες ιδιοτητες

Το δίκταμο ως αρωματικό

Καθώς επίσης ο κρητικός δίκταμος είναι ιδανικός για να αρωματίζει αλκοολούχα ποτά όπως κρασί, σούπες και σάλτσες.

Βοηθάει στην κακοσμία του στόματος

Τέλος το μάσημα των φύλλων του δίκταμου φαίνεται πως διώχνει την κακοσμία του στόματος. Μπορεί να βοηθήσει στην εξάλειψη των βακτηρίων που προκαλούν οσμή στο στόμα σου. Ενώ επιπλέον έχει υπέροχο άρωμα που θα φρεσκάρει την αναπνοή σου.

Δίκταμο και παρενέργειες  

Υπάρχουν λίγα στοιχεία στη βιβλιογραφία σχετικά με τις πιθανές παρενέργειες που μπορεί να έχει η χρήση του δίκταμου. Έτσι, συνιστάται, να μην γίνεται καθημερινή χρήση λόγω των τοξικών παρενεργειών ή αλλεργικών αντιδράσεων που μπορεί να προκληθούν.

δικταμο παρενεργειες

Επιπλέον καλό θα ήταν να αποφεύγεται από γυναίκες στην εγκυμοσύνη καθώς μια πιθανή παρενέργεια απο την κατανάλωση δίκταμου είναι ότι μπορεί να προκαλέσει αποβολή.

Καταλήγοντας

Το δίκταμο λοιπόν πρόκειται για ένα βότανο με πολλές ιδιότητές που θα προσφέρουν αρκετά οφέλη για την υγεία σου. Οι διάφοροι τρόποι χρήσης του, βοηθούν στη θεραπεία κοινών ασθενειών όπως το κοινό κρυολόγημα, πεπτικά προβλήματα, δερματικά προβλήματα και πολλά ακόμη.

Ωστόσο να θυμάσαι πως αν και είναι φυσικό φάρμακο, το δίκταμο μπορεί επίσης να έχει παρενέργειες και να εγκυμονεί κινδύνους, έτσι ενσωμάτωσε το θεραπευτικό αυτό βότανο στην διατροφή σου με προσοχή.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Ιώδιο: Οι πιο πλούσιες τροφές, οι ιδιότητές και τα οφέλη του

Ακολούθησε την fmh.gr στο Google News, στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram

διατροφολογος ευβοια στην κυμη

Κατερίνα Νταλέ, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Κύμη Ευβοίας

Βιβλιογραφία

Dittany of crete herb – european medicines agency. Available at: https://www.ema.europa.eu/en/documents/herbal-summary/dittany-crete-herb-summary-public_en.pdf

Mitropoulou G, Fitsiou E, Stavropoulou E, Papavassilopoulou E, Vamvakias M, Pappa A, Oreopoulou A, Kourkoutas Y. Composition, antimicrobial, antioxidant, and antiproliferative activity of Origanum dictamnus (dittany) essential oil. Microb Ecol Health Dis. 2015 May 6;26:26543. doi: 10.3402/mehd.v26.26543. PMID: 25952773; PMCID: PMC4424236.

Σωκράτους 147, Καλλιθέα, Αθήνα
Ακολουθήστε μας και στα Social Media