Πρησμένοι αστράγαλοι: Ποιες είναι οι αίτιες και ποια η αντιμετώπιση
Το πρήξιμο των ποδιών και συγκεκριμένα των αστραγάλων είναι ένα κοινό πρόβλημα, το οποίο απασχολεί ένα ευρύ ηλικιακό φάσμα ανθρώπων και μπορεί να υποκρύπτει νοσήματα. Πυροδοτείται ιδιαίτερα κατά τους θερμούς καλοκαιρινούς μήνες, καθώς η κατακράτηση υγρών στο σώμα είναι περισσότερη σε σχέση με το χειμώνα, κι αυτό λόγω της συστολής και διαστολής των αιμοφόρων αγγείων.
Γράφει η Γεωργία Τσίρου, Απόφοιτη της Ιατρικής Σχολής Αθηνών
Τις περισσότερες φορές δεν είναι ανησυχητικό αλλά κυρίως ενοχλητικό σύμπτωμα που προκαλεί δυσφορία και δυσλειτουργία στην καθημερινότητα. Ωστόσο εάν επιμένει, ο ασθενής θα πρέπει να επισκεφτεί έναν ειδικό, αγγειολόγο συγκεκριμένα, ώστε να διερευνηθεί η αιτία.
Ποιες είναι οι πιο συνηθισμένες αιτίες για το πρήξιμο στον αστράγαλο;
- Υπερβολική κατανάλωση άλατος, που οδηγεί σε κατακράτηση υγρών
- Ορισμένα φάρμακα, όπως τα αντιφλεγμονώδη και ορισμένα αντιυπερτασικά
- Σε μεγαλύτερες ηλικίες οι πρησμένοι αστράγαλοι μπορεί να δηλώνουν παθήσεις του κυκλοφορικού (κιρσοί, ευρυαγγείες, φλεβίτιδα) ή της καρδιάς (καρδιακή ανεπάρκεια)
- Διαταραχές του λεμφικού συστήματος (των υγρών του σώματος δηλαδή) και διαταραχές κυκλοφορικού συστήματος. Τα υγρά του σώματος λόγω της βαρύτητας, της κακής κυκλοφορίας του αίματος, της ορθοστασίας και της έλλειψης άσκησης συσσωρεύονται στα κάτω άκρα οδηγώντας σε οίδημα ( πρήξιμο ) στα πόδια και στους αστραγάλους.
Πιο συγκεκριμένα στις παθήσεις του λεμφικού συστήματος, όπως είναι το λεμφοίδημα, υπάρχει έλλειψη βαλβίδων στις φλέβες ( λειτουργία των βαλβίδων είναι η μεταφορά του αίματος από την περιφέρεια στην καρδιά ). Έλλειψή τους ή μείωση τους σε αριθμό προκαλεί αδυναμία μεταφοράς του αίματος προς την καρδιά, με αποτέλεσμα να λιμνάζει στα πόδια συγκεκριμένα, λόγω της βαρύτητας.
Πότε να επισκεφτώ γιατρό αν έχω πρησμένους αστραγάλους;
- Το πρήξιμο συνυπάρχει με ζαλάδα και δύσπνοια
- Πρήξιμο ενός μόνο ποδιού, συνοδευόμενο από πόνο που δεν υποχωρεί
- Οι πρησμένοι αστράγαλοι είναι επώδυνοι, ερυθροί και δεν υποχωρεί
Με ποιους τρόπους θα αντιμετωπίσετε το πρήξιμο στους αστραγάλους;
- Μασάζ
Το μασάζ με ήπιες κυκλικές κινήσεις για 1 – 2 λεπτά, 1 – 2 φορές την ημέρα συμβάλλει στην καλύτερη κυκλοφορία των υγρών και του αίματος. Προσοχή πρέπει να δίνεται στην ένταση, αφού η αυξημένη πίεση μπορεί να έχει αντίθετα αποτελέσματα.
- Σκωτσέζικο Ντουζ
Τοποθετείστε τα πόδια στην μπανιέρα και ρίξτε εναλλάξ δροσερό και χλιαρό νερό. Κάθε εναλλαγή πρέπει να κρατάει τουλάχιστον 10 δευτερόλεπτα. Με την εναλλαγή ζεστού και κρύου νερού συστέλλονται και διαστέλλονται τα αγγεία και έτσι βελτιώνεται η κυκλοφορία του αίματος.
- Ποδόλουτρο για τους πρησμένους αστράγαλους
Σε μια λεκάνη με χλιαρό νερό, ρίξτε μία χούφτα χοντρό αλάτι. Tο αλάτι βελτιώνει το κυκλοφορικό σύστημα και απομακρύνει το γαλακτικό οξύ ( το προϊόν καύσης των μυών ) με αποτέλεσμα να φεύγει το οίδημα. Κατάλληλο για αθλητές.
- Το ιώδιο που περιέχει το αλάτι βοηθάει στην καλή κυκλοφορία του αίματος, ενώ το κάλιο και το νάτριο συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του μυϊκού συστήματος και στην ισορροπία των υγρών του σώματος.
- Επίσης για το πρήξιμο στους αστραγάλους βοηθητικό μπορεί να είναι και το ποδόλουτρο με χαμομήλι, το οποίο διαθέτει αντιφλεγμονώδη δράση.
Σε ένα λίτρο βραστό νερό, προσθέστε 3-4 κουταλιές χαμομήλι και αφήστε το για μερικά λεπτά. Στη συνέχεια, βάλτε το νερό (αφού το σουρώσετε) σε μια λεκάνη, συμπληρώστε με χλιαρό νερό και αφήστε μέσα σε αυτήν τα πόδια σας για 10 λεπτά.
- Φρούτα και Λαχανικά : όλα τα φρούτα, τα λαχανικά και γενικότερα η ισορροπημένη διατροφή συμβάλλουν στην καταπολέμηση του πρηξίματος των κάτω άκρων λόγω της αντιοξειδωτικής τους δράσης. Πιο συγκεκριμένα φαίνεται να ξεχωρίζουν τα εξής : καρπούζι, αγγούρι, πορτοκάλια και σταφύλια, αλλά και φράουλες, κεράσια, μπρόκολο και παντζάρια.
Ακολούθησε το fmh.gr στο Google News, στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram
Γεωργία Τσίρου, Απόφοιτη της Ιατρικής Σχολής Αθηνών
Πηγές
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32710511/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9828697/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27603006/