...
Αρχική Blog Διατροφή Κεράσια: Τα φρούτα με τα μοναδικά οφέλη για την υγεία μας
Κεράσια: Τα φρούτα με τα μοναδικά οφέλη για την υγεία μας

Κεράσια: Τα φρούτα με τα μοναδικά οφέλη για την υγεία μας

Τα κεράσια είναι απο τα αγαπημένα φρούτα των περισσότερων, γιατι έχουν λίγες θερμίδες, απολαυστική γεύση, βιταμίνες και πολλές ιδιότητες.

Το καλοκαίρι είναι εδώ και τα πιο νόστιμα και γλυκά φρούτα κάνουν την εμφάνισή τους. Ένα από αυτά είναι τα πολύ αγαπημένα σε όλους μας κεράσια. Δεν είναι μόνο η νοστιμιά τους που τα κάνει να ξεχωρίζουν στους πρόποδες του καλοκαιριού, αλλά και η πληθώρα βιταμινών, μετάλλων, φυτικών ινών και οι λίγες θερμίδες τους.

Γράφει η Νόπη Μιχαηλίδου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Έδεσσα

Διατροφική αξία

Τα κεράσια είναι μικρά πυρηνόκαρπα φρούτα που κυκλοφορούν σε διάφορες ποικιλίες και συνεπώς μπορεί να είναι από ξινά έως πολύ γλυκά ανάλογα με την περίοδο συγκομιδής τους.

Το χρώμα τους μπορεί να ποικίλει από πορτοκαλοκίτρινο έως βαθύ μαύρο-κόκκινο. Η οξύτητά τους μπορεί να εκτιμηθεί κάποιες φορές και από το χρώμα τους δηλαδή τα πιο ανοιχτόχρωμα ίσως είναι πιο ξινά σε σχέση με τα μαύρα-κόκκινα που είναι πιο γλυκά.

Πόσες θερμίδες έχουν τα κεράσια;

Μια μερίδα φρούτου ισοδυναμεί με 12 κεράσια μετρίου μεγέθους (περίπου 100gr.) και έχουν την εξής θρεπτική αξία:

ποσες θερμιδες εχουν τα κεράσια

Θερμίδες : 63 kcal

Υδατάνθρακες: 16gr. Εκ τω οποίων σάκχαρα: 12.8gr.

Λιπαρά: 0,2gr.

Πρωτεΐνες: 1.06gr.

Φυτικές Ίνες: 2,1gr.

Νερό: 82,2gr.

Ποιες είναι οι ιδιότητες των κερασιών

Όμως τα πιο σπουδαία θρεπτικά στοιχεία που περιέχουν είναι η βιταμίνη C, το Κάλιο,  αντιοξειδωτικές ουσίες (πολυφαινόλες, ανθοκυανίνες, φλαβονόλες, καροτενοειδή, λουτεΐνη) και οι φυτικές τους ίνες.

  • Η βιταμίνη C είναι υπεύθυνη για την διατήρηση ενός δυνατού ανοσοποιητικού συστήματος και για την υγεία του δέρματος.
  • Οι αντιοξειδωτικές ουσίες έχουν την ιδιότητα να συμβάλλουν στην επιβράδυνση της γήρανσης των κυττάρων, στη μείωση των φλεγμονών και στην πρόληψη χρόνιων ασθενειών. Έχουν γίνει 16 έρευνες εκ των οποίων οι 11 έδειξαν πως η κατανάλωση κερασιών μπορεί να μειώσει σε μεγάλο ποσοστό τις φλεγμονές. Παρεμφερή αποτελέσματα είχαν έρευνες στις οποίες μαραθωνοδρόμοι κλήθηκαν να καταναλώνουν χυμό από κεράσι λίγες μέρες πριν από τον αγώνα και λίγες μέρες μετά τον αγώνα. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως καταπολεμήθηκε η μυϊκή βλάβη και ανέκαμψαν από τον μυϊκό κάματο γρηγορότερα.
  • Το Κάλιο βοηθάει στη σύσπαση των μυών και στη λειτουργία των νεύρων. Ρυθμίζει τον καρδιακό παλμό και απομακρύνει την περίσσεια νατρίου ρυθμίζοντας την αρτηριακή πίεση.
  • Ένα άλλο συστατικό των κερασιών το οποίο δεν είναι ευρέως γνωστό, είναι η μελατονίνη, μια ουσία που έχει την ιδιότητα να βοηθάει στον ύπνο. Σε μια μικρή μελέτη με 20 άτομα φάνηκε πως όσοι έπιναν συμπυκνωμένο χυμό κερασιού για 7 ημέρες παρουσίασαν σημαντική αύξηση των επιπέδων μελατονίνης ενώ ισχυρίστηκαν πως βελτιώθηκε η ποιότητα του ύπνου τους σε σχέση με την ομάδα που κατανάλωνε placebo (εικονικό φάρμακο=χυμός κεράσι).
  • Η πληθώρα φυτικών ινών στα κεράσια αλλά και γενικότερα στα φρούτα και στα λαχανικά, συμβάλλει στην εύρυθμη λειτουργία του εντερικού συστήματος κυρίως στα άτομα που παρουσιάζουν δυσκοιλιότητα.

οι θερμιδες και οι ιδιοτητες των κερασιων

Σε ποιες ποικιλίες χωρίζονται

Σημαντικό είναι να γνωρίζουμε τις ποικιλίες κερασιών καθώς κάθε ποικιλία έχει τα δικά της χαρακτηριστικά. Αυτά είναι κάποια πράγματα που τα γνωρίζουν οι παραγωγοί και οι γεωπόνοι όμως όχι οι καταναλωτές.

Είναι γνωστό ότι τα κεράσια χωρίζονται σε…

  • ΠΡΩΙΜΑ
  • ΜΕΣΟΠΡΩΙΜΑ
  • ΜΕΣΗΣ ΩΡΙΜΑΝΣΗΣ
  • ΟΨΙΜΑ

Τα πρώιμα είναι κεράσια που συνήθως καλλιεργούνται στον κάμπο και χρειάζονται μικρές ώρες ψύχους τον χειμώνα για να “φτιάξουν” τα μάτια τους και να ανθίσουν και να καρποδέσουν.

Αντιθέτως τα όψιμα καλλιεργούνται κυρίως στα ημι-ορεινά και ορεινά και αφορούν κεράσια με καλύτερα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά και ποιότητα.

Το περίεργο είναι ότι οι υψηλές τιμές αφορούν τα πρώιμα καθώς είναι τα πρώτα κεράσια που μπαίνουν στα ράφια και υπάρχει ζήτηση. Τα μέσα και τα όψιμα εγκαθίστανται στα ράφια σε χαμηλότερες τιμές παρ’ότι την κατά πολύ υψηλότερή τους ποιότητα.

Θα αναφέρω όσο πιο συνοπτικά μπορώ κάποιες ποικιλίες έτσι ώστε να υπάρχει μια αναφορά για τους καταναλωτές.

ΠΡΩΙΜΑ : Συνήθως ξεκινάει η συγκομιδή τους 1-10 Μαΐου αλλά σε διάφορες περιοχές και πολύ μικρές ποσότητες ξεκινάει τέλη Απριλίου. Εδώ έχουμε τις ποικιλίες Early Bigi και Early Lory οι οποίες έχουν ξινό και μαλακό κεράσι. Τελευταία φυτεύεται η ποικιλία NIMBA η οποία έχει κεράσι προς γλυκό με τραγανή υφή και καλό μέγεθος, πράγμα που την κάνει λογικά το ποιοτικότερο κεράσι από τα πρώιμα.

ΜΕΣΟΠΡΩΙΜΑ : Στα πεδινά ξεκινάει η συγκομιδή τους 15-25 Μαΐου και στα ημι-ορεινά 5-15 Ιουνίου.

Prime Giant – Ίσως η γευστικότερη ποικιλία στα μεσοπρώιμα, τραγανή και γλυκιά.

Crystalina – Πολύ καλά χαρακτηριστικά, γλυκόξινη και τραγανή ποικιλία

Τσολακέικα – Ομοίως αλλά προς μαλακό καρπό.

Samba – Περίπου όπως Crystalina

Sabrina – Γλυκιά γεύση με μικρό κουκούτσι

Μπακυρτζέικα – Είναι γλυκόξινα με χαρακτηριστική γεύση μεγάλα τραγανά αλλά με δυσκολίες μετασυλλεκτικά. Είναι μια ποικιλία που φθίνει στη χώρα μας.

Gray Star – Προς γλυκά και μετρίως τραγανά. Όταν υπερωριμάσουν μαλακώνουν.

ΜΕΣΗΣ ΩΡΙΜΑΝΣΗΣ – 10-15 ημέρες μετά τα ΜΕΣΟΠΡΩΪΜΑ.

Skeena και Τραγανά κεράσια Εδέσσης : 2 ποικιλίες διπλής χρήσης. Δηλαδή για νωπή και βιομηχανική χρήση, με πολύ μεγάλη συγκέντρωση σακχαρικού τίτλου. Όταν ωριμάζουν αποκολάται εύκολα ο καρπός από το κοτσάνι οπότε μπορούν να συγκομισθούν και χωρίς αυτό, μόνο για βιομηχανική χρήση. Επίσης “βγαίνει” εύκολα ο πυρήνας (κουκούτσι).

Lapin – Τραγανή προς γλυκιά. Αυτογόνιμη ποικιλία, δηλαδή καρπίζει πολύ και θέλει αυστηρό κλάδεμα.

KORDIA+FERROVIA+ΠΡΩΙΜΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ – Είναι ποικιλίες κερασιών που από τα τέλη Ιουνίου κυριαρχούν στα ράφια καθώς τα κεράσια αυτά είναι πολύ τραγανά, πολύ γλυκά με πολύ καλή αντοχή στο ράφι. Επίσης αντέχουν μετασυλλεκτικά και είναι παραγωγικές κυρίως στα ημι-ορεινά και ορεινά.

Ποικιλίες κερασιών
κεράσια regina

ΟΨΙΜΗΣ ΩΡΙΜΑΝΣΗΣ – Η συγκομιδή τους φτάνει έως και μέσα Αυγούστου στα πολύ ορεινά.

Regina – Πολύ ποιοτική ποικιλία τραγανή με μεγάλη αντοχή στο ράφι. Κυριαρχεί μαζί με τα όψιμα γερμανικά Hedelfingen κεράσια τα οποία παρουσιάζουν σχεδόν ίδια ποιότητα.

Για τους λάτρεις των καρδιόσχημων ποικιλιών αυτές είναι κυρίως οι FERROVIA – KORDIA – SUMMIT – CANADA GIANT 

Τέλος να αναφέρουμε ότι γευστικότατα και υγιεινα κεράσια καταλήγουν στα σκουπίδια επειδή έχουν ένα βαθούλωμα από τον αέρα ή ένα σχίσιμο γενετικό κ.α. Ο καταναλωτής θέλει τα “τέλεια” προϊόντα στο μάτι και έχει τη λανθασμένη εντύπωση ότι όταν κάτι δεν είναι τέλειο εμφανισιακά είναι “άρρωστο”.

Να τονίσουμε ότι πρέπει να αλλάξουν οι καταναλωτικές συνήθειες καθώς τα φρούτα γενικότερα με την πάροδο των χρόνων θα γίνονται λιγότερο ελκυστικά και περισσότερο υγιεινά στα πλαίσια της μείωσης φυτοφαρμάκων κτλ.

Επίσης έως το 2050 θα έχουμε 10 δις πληθυσμό, οπότε το food waste είναι κάτι το οποίο πρέπει να εκμηδενιστεί στα πλαίσια του εφικτού και να μην πετιέται τίποτα από τρόφιμα.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: 12 τροφές με μελατονίνη για την αϋπνία

Ακολούθησε το fmh.gr στο Google News, στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram

διαιτολογος εδεσσα

Νόπη Μιχαηλίδου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Έδεσσα

Βιβλιογραφία

Healthline.com, Jillian Kubala, 7 Impressive Health Benefits of Cherries, June 19 2019

USDA,  food database, https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/171719/nutrients

Journal of the International Society of Sports Nutrition, Efficacy of tart cherry juice in reducing muscle pain during running: a randomized controlled trial.

European Journal of Nutrition, Effect of tart cherry juice (Prunus cerasus) on melatonin levels and enhanced sleep quality.

Σωκράτους 147, Καλλιθέα, Αθήνα
Ακολουθήστε μας και στα Social Media