...
Αρχική Blog Διατροφή Πρωτεΐνη στο κοτόπουλο και τη γαλοπούλα: Ποιο έχει πιο πολύ;
Πρωτεΐνη στο κοτόπουλο και τη γαλοπούλα: Ποιο έχει πιο πολύ;

Πρωτεΐνη στο κοτόπουλο και τη γαλοπούλα: Ποιο έχει πιο πολύ;

Όσον αφορά την ενσωμάτωση πρωτεΐνης στη διατροφή μας, το κοτόπουλο και η γαλοπούλα είναι δημοφιλείς επιλογές που παρέχουν βασικά θρεπτικά συστατικά για την ανάπτυξη των μυών και τη γενική υγεία. Και οι δύο επιλογές πουλερικών φημίζονται για την υψηλή περιεκτικότητά τους σε πρωτεΐνη και τα χαμηλά λιπαρά τους.

Γράφει η Μιχαέλα Αμπαρά, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Χαλκιδική

Πάμε να ρίξουμε λοιπόν φως στο ερώτημα, ποιο μεταξύ κοτόπουλου και γαλοπούλας έχει τις περισσότερες πρωτεΐνες.

Η πρωτεΐνη είναι ένα ζωτικής σημασίας μακροθρεπτικό συστατικό που είναι υπεύθυνο για το χτίσιμο και την επιδιόρθωση των ιστών, την παραγωγή ενζύμων, ορμονών και την υποστήριξη διαφόρων φυσιολογικών λειτουργιών.

Τόσο το κοτόπουλο όσο και η γαλοπούλα προσφέρουν εξαιρετικές πηγές πρωτεΐνης, αλλά η πραγματική περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη μπορεί να διαφέρει.

Πρωτεΐνη στο κοτόπουλο

Το στήθος κοτόπουλου περιέχει 31 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά 100 γραμμάρια μαγειρεμένου κρέατος ενώ το μπούτι απο κοτόπουλο περιέχει 24γρ πρωτείνης στα 100γρ μαγειρεμένου κρέατος.

πρωτεινη στο κοτοπουλο στηθος μπουτι

Πρωτεΐνη στη γαλοπούλα

Tο στήθος γαλοπούλας έχει ελαφρώς χαμηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, με περίπου 30,1 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά 100 γραμμάρια ενω αντίστοιχα το μπούτι γαλοπούλας περιέχει 27,7γρ πρωτείνης στα 100γρ μαγειρεμένου κρέατος.

πρωτεινη στη γαλοπουλα στηθος μπουτι

Ποιότητα κρεάτων

Αφού είδαμε οτι το στήθος κοτόπουλου έχει περισσότερη πρωτείνη απο το στήθος γαλοπούλας, ενώ συμβαίνει το αντίθετο στο κομμάτι απο το μπούτι τους, πάμε να δούμε τι πρέπει να προσέξουμε.

Η ποιότητα της πρωτεΐνης είναι ένας άλλος κρίσιμος παράγοντας που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη κατά τη σύγκριση της θρεπτικής αξίας διαφορετικών πηγών πρωτεΐνης. Η σύνθεση των αμινοξέων και η πεπτικότητα των πρωτεϊνών επηρεάζουν τη συνολική ποιότητά τους.

Τόσο το κοτόπουλο όσο και η γαλοπούλα προσφέρουν πλήρεις πηγές πρωτεΐνης, που σημαίνει ότι παρέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που απαιτούνται από το ανθρώπινο σώμα. Τα αμινοξέα είναι τα δομικά στοιχεία των πρωτεϊνών και είναι ζωτικής σημασίας για διάφορες σωματικές λειτουργίες.

Το κοτόπουλο και η γαλοπούλα έχουν παρόμοια προφίλ αμινοξέων, με ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα ορισμένων αμινοξέων στο κοτόπουλο.

Ποιο είναι πιο υγιεινό;

Ενώ η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη αποτελεί πρωταρχικό μέλημα, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τόσο το κοτόπουλο όσο και η γαλοπούλα προσφέρουν πρόσθετα διατροφικά οφέλη. Έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και παρέχουν απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα, όπως βιταμίνη Β6, βιταμίνη Β12, ψευδάργυρο και σελήνιο.

Πρωτεΐνη στο κοτόπουλο και τη γαλοπούλα: Ποιο έχει πιο πολύ

Το κοτόπουλο είναι γνωστό για την υψηλότερη περιεκτικότητά του σε σίδηρο σε σύγκριση με τη γαλοπούλα. Ο σίδηρος είναι ένα ζωτικό μέταλλο που εμπλέκεται στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και στη μεταφορά οξυγόνου σε όλο το σώμα.

Από την άλλη πλευρά, η γαλοπούλα περιέχει ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα σεληνίου, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που υποστηρίζει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και βοηθά στη ρύθμιση των ορμονών του θυρεοειδούς.

Συμπέρασμα

Όταν πρόκειται για τη μάχη της περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη, το κοτόπουλο αναδεικνύεται νικητής με ελαφρώς υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη από τη γαλοπούλα όσον αφορά το μέρος του στήθους.

Όσον αφορά το κομμάτι του μηρού κερδίζει η γαλοπούλα με ελαφρώς υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι και οι δύο επιλογές πουλερικών προσφέρουν πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας με πλήρη προφίλ αμινοξέων. Επιπλέον, παρέχουν διάφορα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για τη διατήρηση της συνολικής υγείας.

Τελικά, η επιλογή μεταξύ κοτόπουλου και γαλοπούλας θα πρέπει να εξαρτάται από τις προσωπικές προτιμήσεις, τις διατροφικές απαιτήσεις και τους ατομικούς στόχους υγείας. Η ενσωμάτωση και των δύο επιλογών πουλερικών σε μια καλά ισορροπημένη διατροφή μπορεί να προσφέρει μια ποικιλία θρεπτικών συστατικών και γεύσεων ενώ ικανοποιεί τις ανάγκες σας σε πρωτεΐνη.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Πρωτεΐνη, Υδατάνθρακες, Λιπαρά: Πόσο χρειάζομαι από το καθένα;

Ακολούθησε την fmh.gr στο Google News, στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram

διαιτολογος χαλκιδικη

Μιχαέλα Αμπαρά, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Χαλκιδική

Ακολούθησε την Μιχαέλα στο Facebook και στο Instagram

Βιβλιογραφία

https://www.usda.gov/

https://tools.myfooddata.com/recipe-nutrition-calculator/171496-171477/100g-100g/1-1

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7222354/

Σωκράτους 147, Καλλιθέα, Αθήνα
Ακολουθήστε μας και στα Social Media