Αρχική Διατροφή Διατροφή: Οι καλύτερες πηγές ψευδαργύρου

Διατροφή: Οι καλύτερες πηγές ψευδαργύρου

Ο ψευδάργυρος (Zn) είναι ένα μέταλλο που ανήκει στην κατηγορία των ιχνοστοιχείων, δηλαδή ο οργανισμός μας χρειάζεται μικρές μόνο ποσότητες για να καλύψει τις ανάγκες του. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι είναι ασήμαντος.

Η πιο γνωστή δράση του ψευδαργύρου σχετίζεται με το κρυολόγημα, αφού έχει παρατηρηθεί ότι μπορεί να μειώσει τη διάρκεια των συμπτωμάτων και να επισπεύσει σημαντικά την ανάρρωση. Επίσης, το μέταλλο εμπλέκεται στην παραγωγή ορμονών, στην ανάπτυξη και στην πέψη και ταυτόχρονα έχει αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση.

Επειδή ο οργανισμός μας δεν διαθέτει σύστημα αποθήκευσης του ψευδαργύρου, πρέπει να τον λαμβάνουμε συστηματικά από τις τροφές.

Να σημειωθεί ότι οι κυριότερες πηγές ψευδαργύρου είναι ζωικής προέλευσης, επομένως τα άτομα που ακολουθούν χορτοφαγική διατροφή ή αποφεύγουν το κρέας είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν έλλειψη.

Πόσο ψευδάργυρο χρειαζόμαστε

Η συνιστώμενη πρόσληψη ψευδαργύρου εξαρτάται κυρίως από την ηλικία και δευτερευόντως από το φύλο και από ειδικές καταστάσεις όπως η εγκυμοσύνη και ο θηλασμός.

zinc

Πηγές ψευδαργύρου

- Advertisement -

Όπως ήδη αναφέρθηκε, ο ψευδάργυρος βρίσκεται κυρίως σε τροφές ζωικής προέλευσης, ωστόσο μικρές ποσότητες παίρνουμε και από ορισμένα φυτικά προϊόντα.

 

Στρείδια: 74 mg/90g

Μοσχαρίσια μπριζόλα: 9,5 mg/100g

πηγές ψευδαργύρου

Καβούρι: 6,5 mg/90g

Αρνί στήθος: 5,1 mg/100g

Τσένταρ: 4,1 mg/100g

πηγές ψευδαργύρου

Αμύγδαλα: 3,3 mg/100g

Φέτα μπέικον: 2,2 mg/100g

Μπιφτέκι από φασόλια: 1,7 mg/100g

 

πηγές ψευδαργύρου

Κοτόπουλο στήθος: 1,1 mg/100g

πηγές ψευδαργύρου

Σαρδέλες: 0,9 mg/100g

Καστανό ρύζι: 0,9 mg/100g

πηγές ψευδαργύρου

Τόφου: 0,7 mg/100g

πηγές ψευδαργύρου

Σολομός: 0,6 mg/100g

ΠΗΓΗ: Onmed.gr  ,  draxe.com  ,  www.dailymail.co.uk  ,  www.nih.gov

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

χυμό παντζαριού

Χυμός Παντζαριού: Tο ιδανικό συμπλήρωμα για την άσκηση

Τα τελευταία χρόνια, το ενδιαφέρον των επιστημόνων έχουν τραβήξει οι υπερτροφές και τα φυσικά προϊόντα και την επίδραση που έχουν στην αθλητική απόδοση. Το...