Αρχική Blog Διατροφή Αλλαντίαση: Τι είναι, συμπτώματα και πως θα προστατευθείτε
Αλλαντίαση: Τι είναι, συμπτώματα και πως θα προστατευθείτε

Αλλαντίαση: Τι είναι, συμπτώματα και πως θα προστατευθείτε

Μάθε τι είναι η αλλαντίαση, πως δημιουργείται, απο ποιες τροφές προκαλείται, ποια συμπτώματα έχει και ποια είναι η θεραπεία της.

Η αλλαντίαση (botulism) είναι μια σπάνια αλλά σοβαρή παραλυτική νόσος που προκαλείται από ένα βακτήριο με επικίνδυνες για την ζωή μας επιδράσεις. Η μόλυνση γίνεται από διάφορους τρόπους αλλά ο πιο συνηθισμένος είναι μέσω της διατροφής.

Εσύ πόσα γνωρίζεις για την αλλαντίαση; Μάθε τα πάντα για αυτήν στο άρθρο που ακολουθεί.

Γράφει η Κατερίνα Νταλέ, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Κύμη Ευβοίας

Τι είναι η αλλαντίαση;

Η αλλαντίαση προκαλείται από μια νευροτοξίνη η οποία παράγεται από το βακτηρίδιο Clostridium botuiinum και μερικές φορές από στελέχη των βακτηριδίων Clostridium butyricum και Clostridium baratii και προσβάλλει το νευρικό σύστημα.

τι ειναι η αλλαντιαση

Υπάρχουν έξι είδη αλλαντίασης:

Η τροφιμογενής, η βρεφική, η εντερική τοξιναιμία των ενηλίκων, η τραυματική, η ιατρογενής και η εισπνευστική αλλαντίαση.

Η νόσος έχει παγκόσμια κατανομή. Σποραδικά κρούσματα και επιδημίες τροφιμογενούς αλλαντίασης συμβαίνουν όταν καταναλώνεις τροφές που παρασκευάζονται ή συντηρούνται με μεθόδους που δεν καταστρέφουν τα σπόρια που παράγει αυτό το βακτήριο, με αποτέλεσμα να επιτρέπεται η παραγωγή τοξίνης.

Πως δημιουργείται

Η τοξίνη αυτή μπορεί να δημιουργηθεί όταν υπάρχουν ακατάλληλα κονσερβοποιημένα σε οικιακό περιβάλλον ή ανεπαρκώς συντηρημένα τρόφιμα. Καθώς αυτά μπορούν να δημιουργήσουν τις κατάλληλες συνθήκες παραγωγής της τοξίνης από το βακτήριο.

Συμπτώματα αλλαντίασης

Τα συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνουν διπλωπία, θολή όραση, βλεφαρόπτωση, βραδυγλωσσία, δυσκαταποσία, ξηροστομία και μυϊκή αδυναμία και χρήζουν άμεσης θεραπευτικής αντιμετώπισης. 

θπή οραση συμπτωμα αλλαντιασης                                      

Τροφές που τη δημιουργούν

Οι τροφές που ευθύνονται για την εμφάνιση της αλλαντίασης αποτελούν:

  • Η πλειονότητα των λαχανικών (π.χ. σπαράγγια, πράσινα φασολάκια, παντζάρια, πατάτες, καλαμπόκι, κάποιες ποικιλίες ντομάτας)
  • Ορισμένα φρούτα
  • Γάλα
  • Κρέας (όλα τα είδη)
  • Ψάρια
  • Θαλασσινά

Επιπλέον μπορεί να συμβεί και επιμόλυνση ενός τροφίμου με την τοξίνη. Αυτό είναι αποτέλεσμα  ακατάλληλου χειρισμού του κατά την επεξεργασία, την αποθήκευση ή τη χρήση του.

κονσερβα ντοματας αλλαντιαση

Παραδείγματα τροφίμων που έχουν επιμολυνθεί με την τοξίνη της αλλαντίασης είναι:

  • Ψιλοκομμένο σκόρδο σε λάδι
  • Κονσέρβα σάλτσας (sauce) τυριού
  • Κονσέρβες ντομάτας
  • Χυμός καρότου
  • Ψημένες πατάτες τυλιγμένες με αλουμινόχαρτο

Μέτρα πρόληψης

Για την αντιμετώπιση της αλλαντίασης είναι καλό να λάβεις τα εξής μέτρα:

  • Να γνωρίζεις ποια τρόφιμα μπορεί να αποτελούν πηγή τροφιμογενούς αλλαντίασης.
  • Να χρησιμοποιείς κατάλληλες πρακτικές κονσερβοποίησης τροφίμων, σύμφωνα με τις επίσημες οδηγίες των φορέων που είναι αρμόδιοι για την ασφάλεια των τροφίμων.
  • Να χρησιμοποιείς τον κατάλληλο εξοπλισμό για τα τρόφιμα που επιθυμείς να κονσερβοποιήσεις.
  • Αν έχεις αμφιβολία για την ποιότητα ενός τροφίμου να το απορρίπτεις.
  • Μην χρησιμοποιήσεις κάποια κονσέρβα ή κάποιο τρόφιμο που έχει μολυνθεί.
  • Να θυμάσαι να φορέσεις γάντια από πλαστικό ή λάτεξ, πριν χειριστείς ανοικτούς περιέκτες τροφίμων που πιστεύεις ότι μπορεί να έχουν μολυνθεί.
  • Να χρησιμοποιείς διάλυμα χλωρίνης για τον καθαρισμό και την απολύμανση των διαρροών ενός τροφίμου που μπορεί να είναι μολυσμένο.
  • Για την αποφυγή της βρεφικής αλλαντίασης απόφυγε να δώσεις μέλι στο παιδί σου για ηλικία κάτω του ενός έτους.

Θεραπεία για την αλλαντίαση

Η τροφιμογενής και τραυματική αλλαντίαση θεραπεύονται με φάρμακο που ονομάζεται αντιτοξίνη, η οποία μπλοκάρει τη δράση της τοξίνης. Ενώ είναι χρήσιμη η απομάκρυνση της μολυσμένης τροφής από το έντερο είτε με υποκλυσμούς είτε με πρόκληση εμέτου.

Σε σοβαρή μορφή αλλαντίασης όπως η αναπνευστική παράλυση αντιμετωπίζεται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας με τη χρήση αναπνευστήρα για εβδομάδες ή και μήνες.

Ενώ τέλος στην αλλαντίαση από τραύμα η θεραπεία περιλαμβάνει χειρουργικό καθαρισμό του τραύματος και χορήγηση κατάλληλης αντιμικροβιακής αγωγής.

Καταλήγοντας

Η αλλαντίαση είναι μια σοβαρή νόσο που μπορεί να προκύψει από λάθος χειρισμούς κατά την κονσερβοποίηση των τροφίμων στο σπίτι.

Τα συμπτώματα της μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές συνέπειες για την υγεία σου ενώ η θεραπεία της απαιτεί την εισαγωγή σου σε νοσοκομείο ώστε να αντιμετωπιστεί με την κατάλληλη θεραπεία.

Να θυμάσαι λοιπόν να λαμβάνεις πάντα τα κατάλληλα μέτρα πρόληψης ώστε να μειώσεις τις πιθανότητες εμφάνισης της.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Κοιλιοκάκη: Συμπτώματα, Διάγνωση και Πρόγραμμα Διατροφής

Ακολούθησε την fmh.gr στο Google News, στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram

διατροφολογος ευβοια στην κυμη

Κατερίνα Νταλέ, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Κύμη Ευβοίας

Ακολούθησε την Κατερίνα στο Facebook και στο Instagram

Βιβλιογραφία

Αλλαντίαση (2022) Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας. Available at: https://eody.gov.gr/disease/allantiasi/ (Accessed: April 28, 2023).

Σωκράτους 147, Καλλιθέα, Αθήνα
Ακολουθήστε μας και στα Social Media

Χρήσιμα Link