...
Αρχική Blog Ασκήσεις φυσικοθεραπείας Θλάση οπίσθιου μηριαίου: Θεραπεία, αποκατάσταση, ασκήσεις
Θλάση οπίσθιου μηριαίου: Θεραπεία, αποκατάσταση, ασκήσεις

Θλάση οπίσθιου μηριαίου: Θεραπεία, αποκατάσταση, ασκήσεις

Οταν αναφερόμαστε στους οπίσθιους μηριαίους αναφερόμαστε σε τρείς καμπτήρες του γόνατος. Τον ημιυμενώδη, τον ημιτενοντώδη και τον δικέφαλο μηριαίο.

Ο ημιυμενώδης και ο ημιτενοντώδης εκφύονται από το ισχιακό κύρτωμα και καταφύονται στην οπίσθια επιφάνεια του κνημιαίου κονδύλου (περιφερικά του ισχνού προσαγωγού).

Γράφει ο Γιώργος Σιδηρόπουλος, Φυσικοθεραπευτής, Κατερίνη

Ο δικέφαλος μηριαίος αποτελείται από δύο κεφαλές, οι οποίες εκφύονται από το ισχιακό κύρτωμα και το έξω κράσπεδο της τραχείας γραμμής. Καταφύονται στην κεφαλή της περόνης και τον έξω κνημιαίο κόνδυλο. Και οι τρεις μύες νευρώνονται από το ισχιακό νεύρο (Ο4-Ο5 και Ι1-Ι2).

Πέρα από καμπτήρες συνεισφέρουν και στην έκταση του ισχίου ενώ παίζουν σημαντικό ρόλο στον κύκλο βάδισης, στην απορρόφηση κραδασμών κατά το τρέξιμο και προστατεύουν τόσο την άρθρωση του γόνατος όσο και του ισχίου.

Κατά την φάση αιώρησης στον κύκλο βάδισης ή το τρέξιμο, οι οπίσθιοι μηριαίοι επιβραδύνουν την προς τα εμπρός κίνησης της κνήμης. Ο συστολή τους έχει μία αλληλεπίδραση με αυτή του τετρακεφάλου.

Ορισμός (βαθμοί θλάσεις, ανατομία οπίσθιων μηριαίων)

Η θλάση που συμβαίνει στους οπίσθιους μηριαίους έχει την τυπική κλινική εικόνα, που εξετάζεται μέσω των απεικονιστικών εξετάσεων (μαγνητική, διαγνωστικός υπέρηχος) και επιβεβαιώνεται και μέσα από την λήψη ιστορικού και φυσικής εξέτασης.

Ταξινόμηση θλάσης οπίσθιων μηριαίων (BAMIC)

  • 1ου Βαθμού θλάση: μικρή ρήξη μυϊκών ινών ( <10% ρήξη της εγκάρσιας διατομής του μυός)
  • 2ου βαθμού θλάση: μεσαία ρήξη μυϊκών ινών (10% – 50% ρήξη της εγκάρσιας διατομής)
  • 3ου βαθμού θλάση: εκτεταμένη ρήξη ( > 50% ρήξη της εγκάρσιας διατομής)
  • 4ου βαθμού θλάση: πλήρης ρήξη

*Πολλές φορές απουσιάζει ο ενδιάμεσος διαχωρισμός και αναφέρονται τρεις βαθμοί σε θλάσεις (ήπια, μερική και πλήρη ρήξη). Υπάρχουν και άλλοι τρόποι κατηγοριοποίησης των θλάσεων, με πιο γνωστή αυτή του Wood (εικόνα παρακάτω).

θλάση Wood

Μηχανισμοί κάκωσης 

Οι συνηθέστεροι μηχανισμοί κάκωσης είναι δύο:

  1. Μηχανισμός high speed run, δηλαδή κατά την εκτέλεση υψηλής έντασης σπριντ.
  2. Μηχανισμός stretch injury, δηλαδή κατά την υψηλής έντασης επιμήκυνση των μυών (πχ τάκλιν)

Υπάρχουν και ενδογενείς και εξωγενείς παράγοντες που μπορεί να συμβάλλουν σε συνδυασμό με τα παραπάνω στην εμφάνιση θλάσης στην περιοχή των οπίσθιων μηριαίων.

Ενδογενείς παράγοντες

  • Ηλικία
  • Φύλο
  • Βάρος
  • Διατροφή
  • Μυϊκές αδυναμίες / ανισορροπίες
  • Ανατομικές παραλλαγές (Ανισοσκελία)

Εξωγενείς παράγοντες

  • Φορτίο (υπερβολικό; Επαναλαμβανόμενο;)
  • Προπονητικά λάθη (τεχνική, προοδευτικότητα, ξεκούραση, ένταση)
  • Υποδήματα και εξοπλισμός
  • Περιβαλλοντικές συνθήκες (θερμοκρασία, έδαφος)

Διάγνωση και θεραπεία

Η διάγνωση όπως αναφέρθηκε και στην αρχή, προκύπτει μέσα από την λήψη ιστορικού, την φυσική εξέταση και τις απεικονιστικές εξετάσεις (μαγνητική τομογραφία, διαγνωστικός υπέρηχος). Συστήνεται η απεικονιστική εξέταση να γίνεται μετά το πέρας των πρώτων 24ωρων μετά τον τραυματισμό.

Για τις πρώτες ώρες έως 3 ημέρες επίσης συστήνεται να αποφεύγεται η λήψη αντιφλεγμονώδη φαρμάκων. Για την διαχείριση του πόνου συστήνονται τα παυσίπονα, ενώ είναι σημαντικό να προστατευτεί η περιοχή (μείωση κίνησης), να αιματωθεί σωστά (ανάρροπη θέση) και όπου κρίνεται απαραίτητο να γίνει παγοθεραπεία.

Η συνεργασία ιατρού και φυσικοθεραπευτή είναι πολύ σημαντική στο πρώτο στάδιο της αποκατάστασης, ενώ στο τελευταίο ο γυμναστής που θα αναλάβει τον αθλητή στην επιστροφή του στο άθλημα πρέπει να συνεργαστεί με τους επαγγελματίες υγείας.

Φυσικοθεραπεία και αποκατάσταση

Ο φυσικοθεραπευτής στην αποκατάσταση των θλάσεων και ειδικότερα στους οπίσθιους μηριαίους οφείλει να λάβει λεπτομερές ιστορικό, να εκτελέσει φυσική εξέταση και να εστιάσει στην συμβουλευτική παρέμβαση και την ενεργητική αποκατάσταση με βέλτιστη φόρτιση του ασθενή του.

Τα παθητικά μέσα και η μάλαξη είναι μόνο για την αναλγησία και για την βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος και δεν πρέπει να αποτελούν την κυρίως παρέμβαση. Μέσω της θεραπευτικής άσκησης, ο ασθενής πετυχαίνει την επούλωση και προοδευτική ανάκτηση της δύναμης, της ευλυγισίας και της αντοχής των μυών του.

Ασκήσεις αποκατάστασης μετα απο θλάση οπίσθιων μηριαίων

Παρακάτω 4 ασκήσεις που δεν πρέπει να λείπουν από ένα πρόγραμμα αποκατάστασης μετά απο θλάση των οπίσθιων μηριαίων.

Nordic Hamstring Curl 

ασκηση οπίσθιων μηριαίων

Hamstring Walkout

αποκατασταση οπίσθιων μηριαίων

Glute Bridge

ασκησεις οπίσθιων μηριαίων

Good Morning

θεραπεια οπίσθιων μηριαίων

Οι τραυματισμοί των οπίσθιων μηριαίων είναι συνηθισμένοι σε πολλά αθλήματα, με συνολική συχνότητα 1,5 – 4 τραυματισμών ανά 1000 ώρες έκθεσης του αθλητή. Στον αθλητισμό αντιπροσωπεύουν το 17-21% των συνολικών τραυματισμών ενώ περίπου το 22% όλων των ποδοσφαιριστών υφίστανται τραυματισμό οπίσθιου μηριαίου κάθε σεζόν.

Οι τραυματισμοί του οπίσθιου μηριαίου έχουν ως αποτέλεσμα μια μέση απώλεια χρόνου 24 ημερών και επιφέρουν υψηλό κόστος για επαγγελματίες αθλητές και τις ομάδες τους. Οι επανατραυματισμοί είναι πολλοί υψηλοί, ειδικά σε περιπτώσεις που δεν υπήρχε σωστή και βέλτιστη ενεργητική αποκατάσταση.

Για τον λόγο αυτό, οι επαγγελματίες υγείας θα πρέπει να εστιάσουν στην πλήρη αποκατάσταση της θλάσης και να βεβαιωθούν ότι ο αθλητής είναι 100% έτοιμος να επιστρέψει.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Θλάση στα πλευρά. Πως καταλαβαίνεις ότι έχεις και και πως να την αντιμετωπίσεις

Ακολούθησε την fmh.gr στο Google News, στο Twitter, στο Facebook, στο Υoutube, στο TikTok και στο Instagram

φυσικοθεραπευτης κατερινη

Γιώργος Σιδηρόπουλος, Φυσικοθεραπευτής, Κατερίνη

Ακολούθησε τον Γιώργο στο Facebook και στο Instagram

Αναφορές

  1. Chang, J. S., Kayani, B., Plastow, R., Singh, S., Magan, A., & Haddad, F. S. (2020). Management of hamstring injuries: current concepts review. The bone & joint journal102-B(10), 1281–1288.
  2. Danielsson, A., Horvath, A., Senorski, C., Alentorn-Geli, E., Garrett, W. E., Cugat, R., Samuelsson, K., & Hamrin Senorski, E. (2020). The mechanism of hamstring injuries – a systematic review. BMC musculoskeletal disorders21(1), 641.
Σωκράτους 147, Καλλιθέα, Αθήνα
Ακολουθήστε μας και στα Social Media