...
Αρχική Blog Ασκήσεις φυσικοθεραπείας Ρήξη πλάγιου συνδέσμου στο γόνατο: Συμπτώματα, Θεραπεία, Ασκήσεις
Ρήξη πλάγιου συνδέσμου στο γόνατο: Συμπτώματα, Θεραπεία, Ασκήσεις

Ρήξη πλάγιου συνδέσμου στο γόνατο: Συμπτώματα, Θεραπεία, Ασκήσεις

Μάθε τι είναι η ρήξη εσω – εξω πλάγιου συνδέσμου στο γόνατο και ποια συμπτώματα έχει. Η θεραπεία ποιες ασκήσεις αποκατάστασης περιέχει;

Το γόνατο αποτελείται από τρεις αρθρώσεις. Την κνημομηριαία άρθρωση, την επιγονατιδομηριαία και την άνω κνημοπερονιαία άρθρωση. Υπάρχουν πολλοί σύνδεσμοι που στελεχώνουν τις παραπάνω αρθρώσεις και προσφέρουν σταθεροποίηση.

Γράφει ο Γιώργος Σιδηρόπουλος, Φυσικοθεραπευτής, Κατερίνη

Σημαντικοί σύνδεσμοι για την πλάγια σταθερότητα του γόνατος είναι ο έσω πλάγιος και ο έξω πλάγιος σύνδεσμος. Οι δύο αυτοί σύνδεσμοι παίζουν τον σημαντικότερο ρόλο στην παθητική – πλάγια σταθερότητα του γόνατος.

 ρηξη εσω εξω πλαγιων συνδεσμων στο γονατο

Ρήξη έσω πλάγιου σύνδεσμου στο γόνατο

Ο έσω πλάγιος σύνδεσμος (ανταγωνιστής βλαισών δυνάμεων) αποτελεί συχνό συνδεσμικό τραυματισμό στην άρθρωση του γόνατος, με πολλές -μικρού βαθμού- ρήξεις που συχνά «περνούν απαρατήρητες» ή συνοδεύονται από σοβαρότερες γειτονικές παθολογίες (μυοτενόντιες, συνδεσμικές, αρθρικές).

Με βάση τον αρθρικό τζόγο (joint play) που προκύπτει από δοκιμασίες που, ο ιατρός ή ο εξειδικευμένος φυσικοθεραπευτής εκτελούν προκύπτει η ταξινόμηση της ρήξης στο έσω πλάγιο σύνδεσμο σε βαθμούς ως προς την σοβαρότητα:

  1. Ρήξη πρώτου βαθμού, όταν < 5mm
  2. Ρήξη δευτέρου βαθμού, όταν 5-10mm
  3. Ρήξη τρίτου βαθμού, όταν >10mm

σταδια ρηξης εσω εξω πλαγιων συνδεσμων στο γονατο

Ρήξη έξω πλάγιου σύνδεσμου

Ο έξω πλάγιος σύνδεσμος είναι ο βασικός σταθεροποιός στις ραιβές δυνάμεις που δέχεται το γόνατο. Παρέχει σημαντική σταθεροποίηση οπίσθια έξω της άρθρωσης ενώ συχνά και στην περίπτωση του έξω πλαγίου μπορεί να συνοδεύεται και γειτονική παθολογία

Σε κάθε περίπτωση, τόσο οι απεικονιστικές εξετάσεις όσο η φυσική εξέταση και η λειτουργική αξιολόγηση πρέπει να λαμβάνονται υπόψη για την βέλτιστη ειδικότητα, ευαισθησία και την διαφοροδιάγνωση (% rule in – & rule out pathology).

Συμπτώματα ρήξεων

Τα βασικότερα συμπτώματα που δείχνουν ρήξη του έσω και του έξω πλάγιου συνδέσμου στο γόνατο είναι:

  • Πόνος (εντοπισμένος έξω εάν πρόκειται για τον έξω πλάγιο και έσω εάν πρόκειται για τον έσω πλάγιο)
  • Έντονη αστάθεια κατά την κίνηση
  • Αδυναμία και δυσάρεστη αίσθηση κατά την ορθοστασία

Κλινική αξιολόγηση και ιστορικού ασθενή

Σε κάθε περίπτωση οι επαγγελματίες υγείας οφείλουν να λάβουν ένα εξ ολοκλήρου ιστορικό που να περιλαμβάνει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για την σωστή κατηγοριοποίηση των συμπτωμάτων. Οι βασικές λεπτομέρειες είναι:

  • Χαρακτηριστικά πόνου
  • Ευερεθιστότητα (τι προκαλεί τον πόνο και τι τον ανακουφίζει)
  • Σοβαρότητα (αντίκτυπο στην καθημερινότητα, βιοψυχοκοινωνικό προφίλ τραυματισμού)

Θεραπεία και αντιμετώπιση 

Η θεραπεία της ρήξης έσω και έξω πλάγιων συνδέσμων στη περιοχή του γόνατος στο οξύ στάδιο αφορά κυρίως την ξεκούραση (αποφυγή φόρτισης) και την διαχείριση του πόνου μέσω φαρμακευτικών σκευασμάτων (που μόνο ο ιατρός συνταγογραφεί).

Αμέσως μόλις ο πόνος ελαττωθεί και δεν διατρέχεται ο κίνδυνος επιδείνωσης (ανάλογα με την κατηγοριοποίηση που έχει αξιολογηθεί στην λήψη ιστορικού) ο φυσικοθεραπευτής παρεμβαίνει μέσω της θεραπευτικής άσκησης που στόχο έχει να ενεργοποιήσει και να ενδυναμώσει τους γύρω μύες του γόνατος.

Αποκατάσταση

Ο χρόνος αποκατάστασης εκτιμάται από 3 έως 6 εβδομάδες.

Τόσο η ενεργητική αποκατάσταση μέσω ειδικών εξατομικευμένων ασκήσεων που μόνο ο φυσικοθεραπευτής είναι εκπαιδευμένος να συνταγογραφήσει όσο και τα υπόλοιπα μέσα θεραπείας (κρυοθεραπεία, ηλεκτροθεραπεία, υπέρηχος, μαγνητοθεραπεία, διαμαγνητική αντλία, ραδιοσυχνότητες TECAR).

Είναι σημαντική η σωστή αποκατάσταση της ρήξης των πλαγίων συνδέσμων. Η λανθασμένη αποθεραπεία μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια αστάθεια (ligament laxity) κάτι που συχνά συμβαίνει όταν δεν γίνονται οι παραπάνω συστάσεις (συνεργασία επαγγελματιών υγείας, ασθενοκεντρική προσέγγιση, βέλτιστη φόρτιση) και έτσι ο αθλητής μπορεί να οδηγηθεί σε χειρουργική επέμβαση.

Ασκήσεις αποκατάστασης

Παρακάτω 2 ασκήσεις οι οποίες πρέπει να εκτελούνται σε καθημερινή βάση πάντα σε συννενόηση με τον φυσικοθεραπευτή (1 φορά / ημέρα, 6φορές την εβδομάδα) 3σετ των 12-10-8 επαναλήψεων με χρήση ιμάντα άσκησης (πχ τύπου TheraBand), ενώ τέλος δίνεται μία 3η πιο λειτουργική άσκηση αποκατάστασης και μπορεί να εξοπλιστεί και με επιπρόσθετο βάρος όταν το επιτρέψει η προοδευτικότητα και η μείωση της ευερεθιστότητας των συμπτωμάτων του ασθενή.

Για οποιαδήποτε διευκρίνηση συστήνεται η παραπομπή στον φυσικοθεραπευτή.

  1. Κάμψη ισχίου με το γόνατο τεντωμένο και ραχιαία κάμψη ποδοκνημικής

ασκησεις αποκαταστασεις για ρηξη εσω εξω πλαγιων συνδεσμων στο γονατο

  1. Έκταση γόνατος από πλήρη κλειστή αλυσίδα

ασκηση αποκαταστασεις για ρηξη εσω εξω πλαγιων συνδεσμων στο γονατο

  1. Spanish squat

ασκησεις αποκαταστασεις για ρηξη εσω εξω πλαγιων συνδεσμων στο γονατο

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Ασκήσεις αποκατάστασης μετα από αρθροσκόπηση στον ώμο

Ακολούθησε την fmh.gr στο Google News, στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram

φυσικοθεραπευτης κατερινη

Γιώργος Σιδηρόπουλος, Φυσικοθεραπευτής, Κατερίνη

Ακολούθησε τον Γιώργο στο Facebook και στο Instagram

Πηγές:

  • Miyamoto RG, Bosco JA, Sherman OH. Treatment of medial collateral ligament injuries. J Am Acad Orthop Surg. 2009;17(3):152–161.
  • Wijdicks CA, Griffi th CJ, Johansen S, Engebretsen L, LaPrade RF. Injuries to the medial collateral ligament and associated medial structures of the knee. J Bone Joint Surg Am. 2010;92(5):1266–1280.
  • Coobs BR, LaPrade RF, Griffith CJ, Nelson BJ: Biomechanical analysis of an isolated fibular (lateral) collateral ligament reconstruction using an autogenous semitendinosus graft. Am J Sports Med 2007;35(9):1521-1527.
  • Moorman CT III, LaPrade RF: Anatomy and biomechanics of the posterolateral corner of the knee. J Knee Surg 2005;18(2): 137-145.
  • LaPrade RF, Griffith CJ, Coobs BR, Geeslin AG, Johansen S, Engebretsen L: Improving outcomes for posterolateral knee injuries. J Orthop Res 2014;32(4):485-491.
Σωκράτους 147, Καλλιθέα, Αθήνα
Ακολουθήστε μας και στα Social Media