...
Αρχική Blog Ασκήσεις φυσικοθεραπείας Ασκήσεις αποκατάστασης μετα από αρθροσκόπηση στον ώμο
Ασκήσεις αποκατάστασης μετα από αρθροσκόπηση στον ώμο

Ασκήσεις αποκατάστασης μετα από αρθροσκόπηση στον ώμο

Αν πρόσφατα κάνατε επέμβαση αρθροσκόπησης στον ώμο σας δείτε μερικές ασκήσεις που θα βοηθήσουν στην αποκατάστασή σας.

Η αρθροσκόπηση ώμου αποτελεί μία – ελάχιστα – επεμβατική χειρουργική τεχνική που εφαρμόζεται για να εξετάσει ή να επισκευάσει τους ενδοαρθρικούς ή εξωαρθρικούς ιστούς της άρθρωσης.

Γράφει ο Γιώργος Σιδηρόπουλος, Φυσικοθεραπευτής, Κατερίνη

Εισάγεται μία μικροσκοπική κάμερα (αρθροσκόπιο, μέγεθος 0,5 εκατοστά) μέσω μίας μικρής τομής στο δέρμα και μεταδίδεται στη συνδεδεμένη οθόνη. Ο ειδικός χειρουργός ώμου παρεμβαίνει με ειδικά εργαλεία (επίσης μικρού μεγέθους).

αρθροσκοπηση ωμου τι ειναι, αποκατασταση, διαδικασια και ποσο ποναει

Οι ενδείξεις για αρθροσκόπηση ώμου είναι:

Η φυσικοθεραπευτική παρέμβαση μετά από αρθροσκόπηση ώμου είναι κυρίως ενεργητική μέσω της θεραπευτικών ασκήσεων. Ο ειδικός φυσικοθεραπευτής γνωρίζοντας την ανατομία, παθοφυσιολογία και έχοντας κλινικό αλγόριθμο για την διαχείριση των συμπτωμάτων και την βέλτιστη φόρτιση θα βοηθήσει τον ασθενή στην ομαλή και γρηγορότερη αποκατάσταση του ιστού.

Φυσικά η αποκατάσταση μετά από αρθροσκόπηση στην περιοχή του ώμου είναι γρηγορότερη από μία ανοιχτή χειρουργική επέμβαση, ωστόσο τις πρώτες εβδομάδες πρέπει να ληφθεί υπόψιν τόσο ο πόνος όσο και το οίδημα.

Έτσι η φυσικοθεραπεία στην φάση αυτή εστιάζει κυρίως στην καλή αιμάτωση, την μείωση του οιδήματος και την αναλγησία μέσω των φυσικών μέσων θεραπείας (μηχανήματα κρυοθεραπείας, ηλεκτροθεραπείας, υπερήχων, μαγνητοθεραπεία κλπ).

Ασκησιολόγιο αποκατάστασης  

Το ενεργητικό σκέλος της αποκατάστασης (θεραπευτική άσκηση) ξεκινά το συντομότερο δυνατό με δείκτη τα συμπτώματα (πόνος, περιορισμένο εύρος κίνησης). Τόσο οι ισομετρικές ασκήσεις σε όλο το διαθέσιμο εύρος κίνησης όσο και ισοτονικές ασκήσεις χαμηλής και μέτριας αντίστασης μετα απο αρθροσκόπηση ωμου συστήνονται το πρώτο διάστημα.

Ο αθλητής οφείλει να ξεκινήσει το συντομότερο προπονήσεις με εξειδικευμένο γυμναστή τόσο με στόχο την καρδιοαναπνευστική ικανότητα και την συνολική εκγύμναση. Σε κάθε περίπτωση όπου η γενική άσκηση χρήζει και την συμμετοχή του χειρουργημένου ώμου καλούνται οι επαγγελματίες να συνεργαστούν (ασθενοκεντρική προσέγγιση).

5 ασκήσεις μετα απο αρθροσκόπηση στον ώμο

Παρακάτω βασικές ειδικές ασκήσεις για την αποκατάσταση μετά από αρθροσκόπηση (προοδευτικότητα και βέλτιστη φόρτιση):

  1. Ισομετρική έξω και έσω στροφή με λάστιχο (6Χ10 εναλλάξ): Ισομετρική σύσπαση έξω και έσω στροφέων με την χρήση πετσέτας στον αγκώνα για καλύτερη σταθεροποίηση και εκτέλεση της άσκησης. Συστήνεται η άσκηση να γίνει κυκλικά: 10δ. έξω στροφή – 10-20δ. ξεκούραση – 10δ. έσω στροφή – 10-20δ. ξεκούραση Χ6

ειδικές ασκήσεις για την αποκατάσταση μετά από αρθροσκόπηση

  1. Απαγωγή με λάστιχο (3Χ10): Με την χρήση ενός band, σταδιακά ανυψώνουμε το χέρι όσο πιο ψηλά μπορούμε μακριά από τον πόνο και με αργό ρυθμό (οφέλη ισομετρικής σύσπασης) επαναφέρουμε το χέρι στην αρχική θέση.

Σε περίπτωση πόνου σε συγκεκριμένη γωνία της απαγωγής συστήνεται να γίνει καθαρά ισομετρική σύσπαση (3Χ15δ.) στα όρια του ανώδυνου εύρους κίνησης και εάν ο πόνος απο την αρθροσκόπηση υποχωρήσει να συνεχιστεί η άσκηση με ισοτονικό χαρακτήρα. Ξεκούραση μεταξύ σετ: 45δ.

ειδικές ασκήσεις για την αποκατάσταση μετά από αρθροσκόπηση ωμου

  1. Οριζόντια απαγωγή με λάστιχο (4Χ8): με την χρήση ενός band, από οριζόντιο επίπεδο κάνουμε απαγωγή και τον δύο ώμων έως να σχηματίσουμε ένα νοητό «Τ». Για την κατάλληλη προοδευτικότητα της άσκησης, συστήνεται η αργή κίνηση και το κράτημα στο τέλος της απαγωγής. Σε περίπτωση πόνου να γίνει ισομετρικά στα ανώδυνα όρια του ενεργητικού εύρους κίνησης (3Χ15δ.). Ξεκούραση μεταξύ σετ: 60δ.

ειδικές ασκήσεις για την αποκατάσταση μετά από αρθροσκόπηση στη περιοχη του ωμου

  1. Κάθετη (άνω) κωπηλατική με λάστιχο (3Χ10): Για την άσκηση αυτή τοποθετώ το λάστιχο στο έδαφος και το κρατώ με τα πόδια. Φέρνω τα χέρια απέναντι το ένα στο άλλο περίπου από το ύψος της ζώνης και κινούμε προς το μέτωπο.

Είναι σημαντικό να ενεργοποιηθούν οι στοχευμένοι μύες, με τον ρυθμό εκτέλεσης να αυξάνεται ελαφρώς σε σχέση με τις προηγούμενες ασκήσεις. Ωστόσο συστήνεται στο τέλος της κίνησης να γίνει μία ισομετρική παύση περίπου ενός δευτερολέπτου.

ασκησιολογιο αρθροσκοπησης ωμου

  1. Ασκήσεις Ιδιοδεκτικότητας σε bosu (2-4Χ6-10 επαναλήψεις):  Η παρούσα άσκηση  (isometric push up on bosu) μετα απο αρθροσκόπηση στον ώμο προσφέρει λειτουργικά χαρακτηριστικά και διαχείριση υψηλότερων φορτίων. Συστήνεται να γίνεται αφού υποχωρήσουν τα συμπτώματα και μόνο όταν ο ασθενής μπορεί πλέον να διαχειρίζεται το βάρος του σε ασκησιολογικό περιβάλλον.

ασκηση στο bosu μετα απο αρθροσκοπηση ωμου

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Ασκήσεις ενδυνάμωσης μετά από κάταγμα στον ώμο

Ακολούθησε το fmh.gr στο Google News, στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram

φυσικοθεραπευτης κατερινη

Γιώργος Σιδηρόπουλος, Φυσικοθεραπευτής, Κατερίνη

Ακολούθησε τον Γιώργο στο Facebook και στο Instagram

 

Πηγές:

  • DeBerardino TM, Scordino LW. Shoulder arthroscopy. In: Miller MD, Thompson SR, eds. DeLee, Drez, & Miller’s Orthopaedic Sports Medicine. 5th ed. Philadelphia, PA: Elsevier; 2020:chap 39.
  • Phillips BB, Brolin TJ. Arthroscopy of the upper extremity. In: Azar FM, Beaty JH, eds. Campbell’s Operative Orthopaedics. 14th ed. Philadelphia, PA: Elsevier; 2021:chap 52.
Σωκράτους 147, Καλλιθέα, Αθήνα
Ακολουθήστε μας και στα Social Media