...
Αρχική Blog Φυσικοθεραπεία Τι είναι η πρεσσοθεραπεία ή αλλιώς θεραπεία συμπίεσης
Τι είναι η πρεσσοθεραπεία ή αλλιώς θεραπεία συμπίεσης

Τι είναι η πρεσσοθεραπεία ή αλλιώς θεραπεία συμπίεσης

Μάθε τι είναι η πρεσσοθεραπεία ή αλλιώς θεραπεία συμπίεσης, ποια είναι τα οφέλη της, πως γίνεται, που χρησιμοποιείται, κάθε πότε να κάνεις και αν έχει παρενέργειες.

Η πρεσσοθεταπεία είναι μια μέθοδος λεμφικής παροχέτευσης και μια από τις πιο αποτελεσματικές μεθόδους αντιμετώπισης λεμφοιδήματος στα άνω και κάτω άκρα ειδικά μετά από χειρουργεία αφαίρεσης λεμφαδένων.

Γράφει η Χρύσα Βαφειάδη, Φυσικοθεραπευτής, Αθήνα

Είναι μια μέθοδος που χρησιμοποιείται συνδυαστικά με άλλα φυσικά μέσα στην φυσικοθεραπεία και έχει πολύ καλά αποτελέσματα. Συγκεκριμένα ο στόχος της πρεσσοθεραπείας, είναι η αύξηση της φλεβικής και αρτηριακής ροής με τη χρήση ειδικών εξαρτημάτων για τα άνω και κάτω άκρα καθώς και για την περιοχή της μέσης.

Σε ποιες περιπτώσεις την χρησιμοποιούμε;

Η πρεσσοθεραπεία χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με αλλαγές φυσικοθεραπευτικές μεθόδους, για τη μείωση οιδήματος, πόνου σε μετατραυματικό και μετεγχειρητικό στάδιο λόγω της μείωσης του χρόνου ίασης στους ιστούς.

πρεσσοθεραπεια τι ειναι οφελη

Επίσης, αποτελεί μια από τις πιο αναγνωρισμένες θεραπείες για την αντιμετώπιση λεμφοιδήματος στον χώρο της φυσικοθεραπείας.

Χρησιμοποιείται σε όλο το σώμα μας και για αυτό υπάρχουν οι μπότες πρεσσοθεραπείας, το γάντι και η ζώνη που το καθένα ξεχωριστά λειτουργεί σε διαφορετικά μέρη του σώματος με συγκεκριμένα οφέλη.

Οι μπότες είναι για τα κάτω άκρα, το γάντι για τα άνω άκρα και η ζώνη για την περιοχή της κοιλιάς και της μέσης.

Τι κάνει η πρεσσοθεραπεία

Με την πρεσσοθεραπεία ασκείται μια διαδοχική πίεση από την περιφέρεια προς το κέντρο. Η συμπίεση αυτή μιμείται την πίεση που ασκούν οι μύες στις φλέβες (μυική αντλία) αποβάλλοντας τα προϊόντα/απόβλητα από τον οργανισμό.

Αυτή η ιδιότητα καθιστά την πρεσσοθεραπεία μια από τις πιο κατάλληλες θεραπείες για τη μείωση του φαινομένου του <καθυστερημένου μυικού πόνου> (DOMS), που δημιουργείται μετά από έντονη άσκηση ή τραυματισμό και τον ιδανικό τρόπο αποθεραπείας σε αθλητές μετά από αγώνα ή προπόνηση.

τι κανει η πρεσσοθεραπεια και που ωφελει

Που χρησιμοποιείται 

  • Περιπτώσεις οιδήματος
  • Λεμφοιδήμα άνω άκρων και κάτω άκρων
  • Μείωση οξύ, χρόνιου πόνου και δυσκαμψίας
  • Μέθοδος αποθεραπείας/αποκατάστασης μετά από έντονη άσκηση
  • Αποτοξίνωση και μείωση της κυτταρίτιδας
  • Αντιμετώπιση κατακράτησης και ορμονικών διαταραχών, δυσκοιλιότητας

Ποια είναι τα οφέλη της πρεσσοθεραπείας

Αφού είδαμε τι είναι και σε ποιες περιπτώσεις χρησιμοποιείται η μέθοδος της πρεσσοθεραπείας, πάμε να δούμε τα οφέλη της.

  • Αυξάνει τη λεμφική παροχέτευση και μειώνει το οίδημα
  • Βελτιστοποίηση της διαδικασίας επούλωση των ιστών, μείωση πόνου και δυσκαμψίας σε μικρό χρονικό διάστημα
  • Μείωση μυϊκού κάματου και πόνου μετά από έντονη άσκηση, αποτελεσματική και γρήγορη αποθεραπεία (φαινόμενο DOMS)
  • Η πρεσσοθεραπεία βοηθάει στην ύξηση αρτηριακής ροής και επίσης ωφελεί στην
  • Αύξηση της φλεβικής ροής
  • Είναι μια από τις πιο αποτελεσματικές μεθόδους αντιμετώπισης λεμφοιδήματος

Κάθε πότε πρέπει να κάνουμε; 

Έιναι καλό να γίνεται σίγουρα και μετά από το άθλημα ή μετά από μια προπόνηση σαν αποθεραπεία και να αποτελεί ένα από τα βασικά μέρη μια φυσιοθεραπευτικής συνεδρίας, ιδανικά προς το τέλος της θεραπείας. Δεν έχουμε αντενδείξεις για το κάθε πότε πρέπει να κάνουμε αλλά ενδεικτικά καλό θα είναι να τη χρησιμοποιούμε τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα αλλά και παραπάνω ανάλογα τις ανάγκες.

πρεσσοθεραπεια οφελη παρενεργειες

Ποια η διαδικασία της θεραπείας;

Η πρεσσοθεραπεία διαρκεί ιδανικά από 20 ως 30 λεπτά για κάθε μέρος του σώματος που στοχεύουμε και η θέση θεραπείας είναι η ύπτια με τα κάτω άκρα σε ανάρροπη θέση για καλύτερη κυκλοφορία του αίματος.

Είναι μια θεραπεία πολύ ευχάριστη καθώς η αίσθηση είναι σαν και αυτή της λεμφικής μάλαξης και ιδανική μετά από άσκηση και στο τέλος μιας κουραστικής και δύσκολης μέρας.

‘Εχει παρενέργειες;

Η πρεσοοθεραπεία δεν έχει παρενέργειες ωστόσο, αντένδειξη για την χρήση της αποτελεί το ιστορικό θρόμβου ή θρομβοφιλίας διότι υπάρχει κίνδυνος θρόμβου λόγω της έντονης πίεσης που ασκεί στα άκρα.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Συχνές απορίες και ερωτήσεις για την φυσικοθεραπεία

Ακολούθησε την fmh.gr στο Google News, στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram

Χρύσα Βαφειάδη, Φυσικοθεραπευτής, Αθήνα

Ακολούθησε την Χρύσα στο Facebook και στο Instagram

Σωκράτους 147, Καλλιθέα, Αθήνα
Ακολουθήστε μας και στα Social Media