...
Αρχική Blog Φυσικοθεραπεία Συχνές απορίες και ερωτήσεις για την φυσικοθεραπεία
Συχνές απορίες και ερωτήσεις για την φυσικοθεραπεία

Συχνές απορίες και ερωτήσεις για την φυσικοθεραπεία

Η φυσικοθεραπεία είναι μία εφαρμοσμένη επιστήμη της ιατρικής, που τα τελευταία χρόνια έχει μπει για τα καλά στις ζωές τόσο του κλινικού όσο και του υγιή πληθυσμού. Υπάρχουν πολλές απορίες σχετικά με την φυσικοθεραπεία.

Γράφει ο Γιώργος Σιδηρόπουλος, Φυσικοθεραπευτής, Κατερίνη

Πότε κάποιος πρέπει να απευθυνθεί σε φυσικοθεραπευτή;

  • Μετά από έναν τραυματισμό
  • Μετά από ένα χρόνιο ή μακροχρόνιο επίμονο πόνο
  • Μετά από επαναλαμβανόμενους καθυστερημένους μυϊκούς πόνους μετά από άσκηση (DOMS – Delayed Onset Muscle Soreness)
  • Μετά από επανατραυματισμό (συνδεσμική κάκωση ή μυϊκή θλάση)
  • Στην διαχείριση της οσφυαλγίας (μη ειδικής αιτιολογίας)
  • Στην βελτίωση της κινητικότητας και της στάσης, που προκύπτει από δομικής αιτιολογίας (σκολίωση, κύφωση, λόρδωση)
  • Στην διαχείριση συμπτωμάτων σε γυναίκες που βρίσκονται σε εγκυμοσύνη
  • Στην διαχείριση και σταθεροποίηση μετά από σοβαρές παθήσεις (CA)
  • Οστεοπόρωση
  • Αρθρίτιδα
  • Λεμφοίδημα
  • Νευρολογικά προβλήματα (MS, εγκεφαλικό)
  • Προεγχειρητική ή μετεγχειρητική αποκατάσταση

Tι πρέπει να έχω μαζί μου και τι να φοράω στη φυσικοθεραπεία;

Αρχικά μία λογική απορία είναι στο τι πρέπει ο καθένας να έχει μαζί του όταν πάει για πρώτη φορά στον/στην φυσικοθεραπευτή-τρια.

Ανάλογα με την περιοχή που θα γίνει η θεραπεία, ο ασθενής πρέπει να έχει φροντίσει να φοράει όσο το δυνατόν πιο «ελαφρύ ρουχισμό» για την χρήση μέσων θεραπείας (διαθερμίες, ηλεκτροθεραπεία κλπ) και μάλαξης.

αποριες φυσικοθεραπειας, τι να εχω μαζι μου

Όσο προχωράει η αποκατάσταση και δίνεται έμφαση στην ενεργητική προσέγγιση, ο ασθενής καλείται να φορέσει αθλητικά ρούχα και να έχει μαζί του και μία πετσέτα, ενώ τέλος σε κάθε περίπτωση όπου χρειάζεται, προτείνεται να έχει μαζί του και μία αλλαξιά.

Μπορώ να κάνω φυσικοθεραπείες αν δεν πονάω κάπου;

Άλλη μία συχνή απορία γύρω από την φυσικοθεραπεία είναι εάν μπορεί κάποιος να κάνει φυσικοθεραπεία χωρίς να υπάρχει πόνος. Φυσικά, η πλειοψηφία των εργαλείων / μηχανημάτων που θα συναντήσει κανείς σε ένα φυσικοθεραπευτήριο επιδρούν στην επιτάχυνση της επούλωσης μετά από κάποια ιστική βλάβη ή τραυματισμό.

Ωστόσο, μπορεί κάποιος, όπου είτε αισθάνεται έντονη κούραση λόγω της εργασίας του ή ασχολείται ερασιτεχνικά ή επαγγελματικά με τον αθλητισμό, να επισκεφτεί τον φυσικοθεραπευτή του ώστε να συζητήσει (λήψη ιστορικού) και να βάλει στο εβδομαδιαίο του πρόγραμμα συνεδρία φυσικοθεραπείας.

οφελη αθλητικου μασαζ

Η συνεδρία αυτή θα στοχεύσει και θα εστιάσει να επιστρέψει γρηγορότερα στα φυσιολογικά επίπεδα τους περισσότερο καταπονημένους  ιστούς (μύες, τένοντες). Προτεινόμενη παρέμβαση για αυτή την περίπτωση είναι: διαθερμία, ραδιοσυχνότητες TECAR, χαλαρωτικό μασάζ (μάλαξη).

Κάθε πότε πρέπει να γίνονται οι συνεδρίες;

Η συχνότητα φυσικοθεραπειών αποτελεί ένα ακόμα ερώτημα, που συχνά ο κόσμος θέλει να μάθει. Φυσικά, δεν υπάρχει μία απάντηση / ομπρέλα που καλύπτει όλες τις περιπτώσεις.

Τόσο ο ασθενής ή ο ασκούμενος που θέλει να λάβει συνεδρίες φυσικοθεραπείας πρέπει να επικοινωνήσει με τον φυσικοθεραπευτή του. Κατά την αξιολόγηση και την λήψη ιστορικού, θα οριστούν οι στόχοι της θεραπείας και ανάλογα θα προγραμματιστεί τόσο η συχνότητα ανά εβδομάδα όσο και το «κενό διάστημα» μεταξύ των συνεδριών.

Ενδεικτικά, σε μία οξεία φάση τραυματισμού προτείνονται συχνότερες θεραπείες την εβδομάδα (έως και καθημερινά) που όσο ο ασθενής αποκτά πιο ενεργητικό ρόλο στην αποκατάσταση του (άσκηση, κίνηση, απουσία πόνου) μπορούν να μειωθούν 1 φορά την εβδομάδα έως και 1 φορά ανά δύο εβδομάδες.

Το αποτέλεσμα της φυσικοθεραπείας είναι μόνιμο;

Η φυσικοθεραπεία συμβάλλει στην μείωση των συμπτωμάτων πόνου και βοηθά στην επαναφορά της λειτουργικότητας.

Φυσικά, μετά το πέρας των συνεδριών φυσικοθεραπείας ο εκάστοτε πελάτης καλείται να συνεχίσει τις καλές συνήθειες που έβαλε στην ζωή του (φυσική δραστηριότητα) ή ακόμα καλύτερα να συνεχίσει την ειδική άσκηση σε γενική άσκηση υπό τις οδηγίες ενός γυμναστή.

Θα πονάω στις φυσικοθεραπείες;

Τέλος, πολλοί άνθρωποι λανθασμένα έχουν την εντύπωση ότι η φυσικοθεραπεία είναι καλύτερη όταν γίνεται με πόνο. Κάτι τέτοιο, είναι περισσότερο παραπλάνηση και προσβολή του επιστημονικού υπόβαθρου που καλείται να έχει ο εκάστοτε φυσικοθεραπευτής.

Η αρχή ‘No Pain No Gain’ αποτελεί έλλειψη στοιχειώδης γνώσης της νευρολογίας, της νευροπλαστικότητας  και της βέλτιστης φόρτισης (Optimal Loading). Με τα χρόνια, παρατηρείται μεγάλη εξειδίκευση στους τομείς που ασχολείται το επάγγελμα της φυσικοθεραπείας.

Έτσι, όσο πιο εξειδικευμένος είναι ο φυσικοθεραπευτής, τόσο πιο άρτια και αποτελεσματικά θα παρέμβει στην διαχείριση των συμπτωμάτων μέσω της αξιολόγησης και του σχεδιασμού του καταλληλότερου πλάνου θεραπείας.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Ποια ονομασία είναι η σωστή; Φυσικοθεραπεία ή Φυσιοθεραπεία;

Ακολούθησε την fmh.gr στο Google News, στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram

φυσικοθεραπευτης κατερινη

Γιώργος Σιδηρόπουλος, Φυσικοθεραπευτής, Κατερίνη

Ακολούθησε τον Γιώργο στο Facebook και στο Instagram

Σωκράτους 147, Καλλιθέα, Αθήνα
Ακολουθήστε μας και στα Social Media