...
Αρχική Blog Ασκήσεις φυσικοθεραπείας Κάταγμα στο ισχίο: Πως συμβαίνει, αποκατάσταση, ασκήσεις ενδυνάμωσης
Κάταγμα στο ισχίο: Πως συμβαίνει, αποκατάσταση, ασκήσεις ενδυνάμωσης

Κάταγμα στο ισχίο: Πως συμβαίνει, αποκατάσταση, ασκήσεις ενδυνάμωσης

Τα κατάγματα ισχίου συμβαίνουν στο άνω τμήμα του μηριαίου οστού. Τα περισσότερα από αυτά συμβαίνουν σε ηλικιωμένους ανθρώπους, λόγω οστεοπόρωσης. Για να συμβεί ενα κάταγμα στο ισχίο σε νεότερες ηλικίες το αίτιο είναι μία ακραία υψηλής έντασης πτώση ή σύγκρουση.

Γράφει ο Γιώργος Σιδηρόπουλος, Φυσικοθεραπευτής, Κατερίνη

Κάθε χρόνο περισσότεροι από 300.000 χιλιάδες άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες παθαίνουν κάταγμα στην περιοχή αυτή. Κατά την στιγμή του τραυματισμού, ο ασθενής βιώνει έντονο πόνο. Η εισαγωγή σε νοσοκομείο πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό.

Το ισχίο ανατομικά είναι μία περίπλοκη και άκρως κινητική άρθρωση με πλούσιο θυλακοσυνδεσμικό σύστημα, που προστατεύει την άρθρωση. Υπάρχουν διάφοροι τύποι κατάγματος στην περιοχή του ισχίου.

Το ισχίο ανατομικά

Τύποι κατάγματος ισχίου

Τα κατάγματα της κεφαλής του μηριαίου οστού είναι κατά κανόνα συμπιεστικά κατάγματα και συχνά προκύπτουν με εξάρθρημα του ισχίου. Τυπικός μηχανισμός κάκωσης θεωρείται η πτώση από ύψος με ταυτόχρονο κάταγμα κοτύλης.

Τα υποκεφαλικά και τα διατροχαντήρια κατάγματα ισχίου συναντώνται κυρίως σε ηλικιωμένα άτομα μετά από ελαφράς μορφής βία λόγω της μηχανικής εξασθένησης του οστού στην περιοχή του αυχένα του μηριαίου εξαιτίας της οστεοπόρωσης (μετεμμηνοπαυσιακής ή γεροντικής) που εμφανίζεται κυρίως στις γυναίκες.

Σε νεαρούς αθλητές προκαλούνται μετά από ισχυρή βία που έχει ως επακόλουθο μεγαλύτερη παρεκτόπιση στην περιοχή του κατάγματος και μεγαλύτερη καταστροφή της αιμάτωσης της περιοχής. Στα διατροχαντήρια κατάγματα εντοπίζονται συνήθως μεταστάσεις των οστών.

Τα υποτροχαντήρια κατάγματα στο ισχίο συμβαίνουν μετά από έντονη βία σε νεαρά άτομα και σε ηλικιωμένα ως επέκταση ενός διατροχαντηρίου κατάγματος. Τα υποκεφαλικά κατάγματα ή κατάγματα του αυχένα του μηριαίου διακρίνονται κατά Pawels ως τύπου Ι , ΙΙ και ΙΙΙ με βάσει την γωνία που σχηματίζεται (<30 μοίρες, <50 μοίρες, <70 μοίρες αντίστοιχα).

Ο ιατρός θα λάβει τις απεικονιστικές εξετάσεις του ασθενή και άμεσα θα προχωρήσει στην χειρουργική αντιμετώπιση (εντός των 2 ημερών μετά τον τραυματισμό).

κατάγματα της κεφαλής του μηριαίου οστού ισχιου

Κάταγμα ισχίου και φυσικοθεραπεία

Η φυσικοθεραπεία πρέπει να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό. Πρωταρχικοί στόχοι μετά την επέμβαση για κάταγμα στη περιοχή του ισχίου είναι:

  • Η ασφαλή έγερση και μερική φόρτιση του χειρουργημένου μέλους
  • Ενδυνάμωση μυών κορμού και κάτω άκρων
  • Πρόληψη πνευμονικών επιπλοκών και θρομβοφλεβίτιδας
  • Πρόληψη κατακλίσεων
  • Έλεγχος της θέσης του ασθενή
  • Διατήρηση της μυϊκής δύναμης των άνω άκρων και του υγιούς κάτω άκρου
  • Χαλάρωση των συσπασμένων μυών για αποφόρτιση της άρθρωσης
  • Βελτίωση της κυκλοφορίας
  • Κινητοποίηση της άρθρωσης του ισχίου χωρίς να αυξηθεί η κεντρική ενδαρθρική πίεση
  • Σταδιακή επανεκπαίδευση της ικανότητας φόρτισης της άρθρωσης του ισχίου
  • Ενδυνάμωση των μυών του ισχίου
  • Επανεκπαίδευση της βάδισης

Ο φυσικοθεραπευτής πρέπει να λάβει λεπτομερές ιστορικό, να εκτελέσει φυσική εξέταση και να εστιάσει την αποκατάσταση με ενεργητική συμμετοχή του ασθενή του. Τα φυσικά μέσα και η θεραπευτική μάλαξη συστήνονται συμπληρωματικά για την βραχυπρόθεσμη ανακούφιση των συμπτωμάτων (αναλγησία).

Ασκήσεις για ενδυνάμωση του ισχίου μετα απο κάταγμα

Στο αρχικό στάδιο μετά την επέμβαση συστήνεται να αποφεύγεται η προσαγωγή του ισχίου και οι στροφές. Όσο οι θεραπείες προχωρούν και ο ασθενής ανακτά την δύναμη και την λειτουργικότητά του, οι ασκήσεις πρέπει να δυσκολεύουν και να γίνονται και στο σπίτι.

Η προοδευτικότητα, η ένταση και η συχνότητα της θεραπευτικής άσκησης μετα απο ενα κάταγμα στο ισχίο πρέπει να ταιριάζει με τα συμπτώματα του ασθενή (ευαισθησία, σοβαρότητα, στάδιο συμπτωμάτων του).

Δίνεται έμφαση σε ασκήσεις κλειστής κινητικής αλυσίδας, ειδικά στα πρώτα στάδια αποκατάστασης. Σε αθλητές, οι μονοποδικές ασκήσεις είναι σημαντικές να μπουν αμέσως μόλις το επιτρέψει ο πόνος και η ευαισθησία του ασθενή. Παρακάτω μερικές ασκήσεις που δυναμώνουν σημαντικούς μύες της περιοχής.

καταγμα ισχιου ασκησεις Ασκήσεις για ενδυνάμωση του ισχίο μετα απο κάταγμα

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Ασκήσεις ενδυνάμωσης μετά από κάταγμα στον ώμο

Ακολούθησε την fmh.gr στο Google News, στο Twitter, στο Facebook, στο Υoutube, στο TikTok και στο Instagram

φυσικοθεραπευτης κατερινη

Γιώργος Σιδηρόπουλος, Φυσικοθεραπευτής, Κατερίνη

Ακολούθησε τον Γιώργο στο Facebook και στο Instagram

Αναφορές:

  • Bhandari, M., & Swiontkowski, M. (2017). Management of Acute Hip Fracture. The New England journal of medicine377(21), 2053–2062. https://doi.org/10.1056/NEJMcp1611090
  • LeBlanc, K. E., Muncie, H. L., Jr, & LeBlanc, L. L. (2014). Hip fracture: diagnosis, treatment, and secondary prevention. American family physician89(12), 945–951.
  • Veronese, N., & Maggi, S. (2018). Epidemiology and social costs of hip fracture. Injury49(8), 1458–1460. https://doi.org/10.1016/j.injury.2018.04.015
Σωκράτους 147, Καλλιθέα, Αθήνα
Ακολουθήστε μας και στα Social Media