...
Αρχική Blog Διατροφή Διαβητική κετοξέωση: Τι είναι, συμπτώματα και αντιμετώπιση
Διαβητική κετοξέωση: Τι είναι, συμπτώματα και αντιμετώπιση

Διαβητική κετοξέωση: Τι είναι, συμπτώματα και αντιμετώπιση

Η διαβητική κετοξέωση είναι μια σοβαρή επείγουσα κατάσταση που προκύπτει από την υπερβολική συσσώρευση κετονών στο αίμα. Οι κετόνες παράγονται από την οξείδωση (καύση) λίπους για παραγωγή ενέργειας, όταν τα κύτταρα δεν έχουν επάρκεια γλυκόζης λόγω έλλειψης ινσουλίνης.

Γράφει η Μαρία Μαντζώρου, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Μυτιλήνη

Η υπερβολική αύξηση των επιπέδων κετονών στο αίμα έχουν τοξική επίδραση στο σώμα.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο;

Η διαβητική κετοξέωση εντοπίζεται σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου Ι, αλλά και πιο σπάνια σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ.

Ο τακτικός έλεγχος των επιπέδων κετονών στο αίμα και τα ούρα, καθώς και η επίβλεψη για τα σημάδια κετοξέωσης είναι σημαντικά βήματα στην πρόληψή της.

διαβητικη κετοξεωση συμπτωματα

Αιτίες

Οι πιο κοινοί λόγοι για την αύξηση των επιπέδων κετονών στο αίμα είναι η ανεπαρκής χορήγηση ινσουλίνης, και η λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων (πχ. κορτικοστεροειδή, θειαζίδες, δεύτερης γενιάς αντιψυχωτικά φάρμακα), ενώ αυξημένο κίνδυνο για διαβητική κετοξέωση διατρέχουν οι ασθενείς που νοσούν από κάποια λοίμωξη, οι γυναίκες με σακχαρώδη διαβήτη κύησης, και ασθενείς που κάνουν κατάχρηση αλκοόλ και ναρκωτικών ουσιών.

Συμπτώματα διαβητικής κετοξέωσης

Τα αρχικά συμπτώματα της κετοξέωσης είναι η δίψα και η ξηροστομία, η πολυουρία, τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και η υψηλή συγκέντρωση κετονών στα ούρα.

Αν η κατάσταση δεν αντιμετωπιστεί άμεσα τότε τα συμπτώματα της διαβητικής κετοξέωσης γίνονται πιο έντονα και επικίνδυνα, και παρατηρείται κόπωση, ξηροδερμία και ερυθρό δέρμα, ναυτία, εμετός και κοιλιακό άλγος, δυσκολία στην αναπνοή, φρουτώδη μυρωδιά αναπνοής, σύγχυση, και λιποθυμία.

τρεξιμο και αναπνοη

Αν ο ασθενής δεν λάβει ιατρική φροντίδα άμεσα, τότε επέρχονται κόμα, και θάνατος.

Πως την αντιμετωπίζουμε;

Για την αντιμετώπιση της διαβητικής κετοξέωσης, στόχος είναι η επαναφορά των επιπέδων ινσουλίνης και σακχάρου αίματος. Επίσης, λόγω της απώλειας υγρών, γίνεται χορήγηση υγρών και ηλεκτρολυτών. Η διαβητική κετοξέωση δεν αντιμετωπίζεται στο σπίτι.

Για την πρόληψή της, η σωστή ενημέρωση και εκπαίδευση των ασθενών είναι βαρυσήμαντη. Τα άτομα με διαβήτη τύπου Ι θα πρέπει να ελέγχουν τα επίπεδα κετονών στα ούρα όταν η γλυκόζη αίματος ξεπερνά τα 240 mg/dl, και όταν δεν αισθάνονται καλά.

Επίσης, για της αντιμετώπισή της είναι σημαντική η σωστή χορήγηση ινσουλίνης, η αποφυγή παράλειψης γευμάτων, και η τακτική μέτρηση του σακχάρου στο αίμα, και δη πριν την άσκηση.

Η άσκηση θα πρέπει να αποφεύγεται σε περίπτωση που υπάρχουν μέτρια υψηλά επίπεδα κετονών στα ούρα και υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Σε έκτακτες περιπτώσεις όπως σε λοιμώξεις, είναι σημαντικό να υπάρχει συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό για την ρύθμιση της δόσης ινσουλίνης.

Η διαβητική κετοξέωση είναι μια πολύ σοβαρή κατάσταση που μπορεί να προληφθεί με τη σωστή ενημέρωση, ενώ μπορεί να αντιμετωπιστεί νωρίς εφόσον ο ασθενής γνωρίζει τα συμπτώματα και λάβει άμεσα δράση, ενημερώνοντας τον θεράποντα ιατρό του.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Μάθε τα πάντα για τον Σακχαρώδη Διαβήτη

Ακολούθησε την fmh.gr στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram

Μαρία Μαντζώρου, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Μυτιλήνη

Ακολούθησε την Μαρία στο Facebook και στο Instagram

Πηγές

American Diabetes Association. Diabetes & DKA (Ketoacidosis). https://diabetes.org/diabetes/dka-ketoacidosis-ketones

BMJ Best Practice. DIabetic Ketoacidosis https://bestpractice.bmj.com/topics/en-us/162

Σωκράτους 147, Καλλιθέα, Αθήνα
Ακολουθήστε μας και στα Social Media