...
Αρχική Blog Υγεία Βουβωνοκήλη: Τι είναι, τι συμπτώματα έχει και ποια η αντιμετώπιση
Βουβωνοκήλη: Τι είναι, τι συμπτώματα έχει και ποια η αντιμετώπιση

Βουβωνοκήλη: Τι είναι, τι συμπτώματα έχει και ποια η αντιμετώπιση

Οι κήλες του κοιλιακού τοιχώματος αποτελούν ένα από τα συνηθέστερα και πλέον κοινά χειρουργικά προβλήματα στην καθημερινή κλινική πράξη. Η μεγάλη συχνότητα εμφάνισής τους, η επίπτωσή τους σε όλες τις ηλικίες, η επίπτωσή τους και στα δύο φύλα, αλλά κυρίως το γεγονός ότι κλινικά διαδράμουν από τελείως ασυμπτωματικές έως και οξύτατα με απειλητικά για τη ζωή συμβάματα, καθιστούν την καλή γνώση του θέματος απαραίτητη όχι μόνο για τον χειρούργο, αλλά για κάθε κλινικό γιατρό.

Γράφει η Γεωργία Τσίρου, Απόφοιτη της Ιατρικής Σχολής Αθηνών

Τί είναι η Κήλη – Βουβωνοκήλη;

Κήλη καλείται η προβολή μέρους του περιεχομένου της περιτοναϊκής κοιλότητας εκτός της φυσικής ανατομικής θέσης. Κάθε κήλη αποτελείται από σάκο, περιεχόμενο και περιβλήματα του σάκου.

Οι βουβωνοκήλες είναι οι συχνότερα εμφανιζόμενες κήλες του κοιλιακού τοιχώματος και ανάλογα τη θέση, δια της οποίας προσπίπτουν, διακρίνονται σε λοξές και ευθείες. Πιο συχνά εμφανίζονται στους άνδρες.

Κατά τη δημιουργία της λοξής βουβωνοκήλης, ο σάκος προσπίπτει δια μέσου του στομίου στου βουβωνικού πόρου και πορεύεται μέσα σε αυτόν μαζί με τον σπερματικό τόνο, λοξά προς το όσχεο. Σε περιπτώσεις παραμελημένης κήλης, ο σάκος μπορεί να κατέλθει μέχρι το όσχεο, σχηματίζοντας την οσχεοκήλη.

Η ευθεία βουβωνοκήλη δημιουργείται από την πρόπτωση του σάκου δια μέσου του λεγόμενου «τριγώνου Hesselbach» (αποτελείται από το βουβωνικό σύνδεσμο, τον ορθό κοιλιακό και τα επιγάστρια αγγεία).

Υπάρξει πιθανότητα στον ίδιο ασθενή να συνυπάρχει και λοξή και ευθεία βουβωνοκήλη.

βουβωνοκήλη συμπτωματα και αντιμετωιση

Συμπτώματα  

Η διάγνωση της βουβωνοκήλης γίνεται συνήθως από τον ίδιο τον ασθενή, ο οποίος περιγράφει τα παρακάτω συμπτώματα :

  • Διόγκωση στην δεξιά ή την αριστερή βουβωνική χώρα που γίνεται πιο εμφανής όταν είναι όρθιος και ειδικά όταν βήχει ή σφίγγεται.
  • Πόνο στην περιοχή που είναι η διόγκωση.
  • Πόνο ή δυσφορία στην βουβωνική χώρα, ειδικά όταν σκύβει μπροστά, βήχει ή σηκώνει βάρη.
  • Αίσθημα βάρους ή τραβήγματος στην βουβωνική χώρα, που υποχωρεί με την κατάκλιση.
  • Πόνος ή διόγκωση γύρω από τους όρχεις (στο όσχεο) σε περίπτωση οσχεοκήλης.

Κάποιες φορές η διάγνωση γίνεται από την εμφάνιση των επιπλοκών της, όπως περίσφιγξη και απόφραξη. Η προσπίπτουσα μάζα δεν ανατάσσεται, ο πόνος είναι εξαιρετικά έντονος και μπορεί να επεκτείνεται σε όλη την κοιλιακή χώρα, ενώ μπορεί να συνυπάρχουν κωλικοειδές άλγος, επίσχεση αερίων/κοπράνων και έμετοι. Στη συνέχεια εμφανίζονται σημεία ισχαιμίας που κλινικά εμφανίζονται με επιβάρυνση της εικόνας του ασθενούς και μεταβολές της χροιάς του δέρματος σε αυτό το σημείο.

Αντιμετώπιση Βουβωνοκήλης

Η θεραπεία είναι πάντοτε χειρουργική. Είναι χρήσιμο, μετά την αποκατάσταση να συνίσταται στον ασθενή προσοχή, προκειμένου να αντιμετωπιστούν επιβαρυντικοί παράγοντες, όπως δυσκοιλιότητα, ΧΑΠ (χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, υπερτροφία προστάτου) για την αποφυγή υποτροπής.

Σήμερα για την αντιμετώπιση των κηλών χρησιμοποιούνται συνθετικά πλέγματα, μονά ή διπλά, προσαρμοσμένα ανατομικά ανάλογα με το είδος της κήλης.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Τι μας προκαλεί συχνοουρία;

Ακολούθησε το fmh.gr στο Google News, στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram

Γεωργία Τσίρου, Απόφοιτη της Ιατρικής Σχολής Αθηνών

Πηγές:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31482863/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25293603/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33064426/

Σωκράτους 147, Καλλιθέα, Αθήνα
Ακολουθήστε μας και στα Social Media