...
Αρχική Blog Διατροφή Τροφές με προβιοτικά για το ευερέθιστο έντερο και την δυσκοιλιότητα
Τροφές με προβιοτικά για το ευερέθιστο έντερο και την δυσκοιλιότητα

Τροφές με προβιοτικά για το ευερέθιστο έντερο και την δυσκοιλιότητα

Θα έχετε ακούσει σίγουρα πολλές φορές τον όρο «ευερέθιστο έντερο» και κάποιον να πάσχει από αυτό. Είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο στις μέρες μας και απασχολεί όλες τις ηλικίες. Οι τροφές με πολλά προβιοτικά μπορούν να βοηθήσουν. Μάθε τι είναι τα προβιοτικά και ποιες τροφές είναι πλούσιες σε αυτα ώστε τα καταπολεμήσεις τα συμπτώματα της δυσκοιλιότητας και του ευερέθιστου εντέρου.

Γράφει η Χριστιάνα Αμπατζή , Διατροφολόγος – Διαιτολόγος , Λέσβος

Τι είναι το ευερέθιστο έντερο;

Το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου ή σπαστική κολίτιδα είναι μία κατάσταση που εκδηλώνεται συνήθως με κοιλιακό πόνο, φούσκωμα – αέρια στο έντερο, διάρροια, δυσκοιλιότητα και ίσως βλέννα στα κόπρανα.

Υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που επηρεάζουν τα συμπτώματα

  • Αλλαγή στη στάση του εντερικού μικροβιώματος
  • Κατανάλωση τροφίμων που προκαλούν αέρια και αυξάνουν τις ζυμώσεις του εντέρου
  • Ανάπτυξη κάποιας φλεγμονής στο έντερο
  • Διαταραχή της κινητικότητας του εντέρου

 ευερέθιστο έντερο

Πως προκύπτει βλάβη στα εντερικά τοιχώματα;

Κάποιες τροφές που περιέχουν γλουτένη ή κάποια σάκχαρα που είναι δύσκολο να διασπαστούν στο έντερο, οδηγούν σε αυξημένο μικροβιακό περιβάλλον. Υπάρχει ,βέβαια, και το ενδεχόμενο της κληρονομικότητας.

Σε κάποια άτομα  που έχουν ευαισθησία, προκαλούν κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα. Έτσι λοιπόν, ένας από τους τρόπους που μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα συμπτώματα είναι η διατροφή. Εκτός από τις συστάσεις που έχουμε για αποφυγή κάποιων τροφίμων, έχουμε και την ύπαρξη των προβιοτικών.

Προβιοτικά: Τι είναι και που τα βρίσκουμε 

Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί οργανισμοί, που περιέχονται σε ζυμωμένα τρόφιμα ή σε διατροφικά συμπληρώματα. Αρκετές μελέτες μας δείχνουν την ευεργετική δράση στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της σπαστικής κολίτιδας. Μάλιστα, οι έρευνες δείχνουν πως καλύτερα αποτελέσματα μας δίνουν τα προβιοτικά που περιέχουν μεγαλύτερο αριθμό μικροβίων από ότι ένα.

Στο πεπτικό μας υπάρχουν τόσο παθογόνα βακτήρια όσο και μη παθογόνα. Είναι σημαντικό για την υγεία του οργανισμού να υπάρχει μια ισορροπία μεταξύ τους.

Τα προβιοτικά ανήκουν στα καλά βακτήρια, τα οποία όταν τα λαμβάνουμε σε καλές ποσότητες έχουν ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία μας. Ο ρόλος τους είναι να διασφαλίσουν τη χλωρίδα του εντέρου και να διατηρούν αυτήν την ισορροπία.

τροφες με προβιοτικα

Οφέλη των προβιοτικών για την υγεία 

Ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα, καθώς με την κατανάλωση τους έχουμε αύξηση της άμυνας του οργανισμού μας.

Βοηθούν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας: Τα προβιοτικά αποτελούν μια ασφαλή μέθοδο για την ανακούφιση των δυσάρεστων συμπτωμάτων. Οι τελευταίες έρευνες δείχνουν πως η λήψη τους βελτιώνει το χρόνο κένωσης του εντέρου και τη συχνότητα.

Βοηθούν στο ευερέθιστο έντερο: η λήψη τους βοηθάει και το αντίθετο, την αντιμετώπιση του ευερέθιστου εντέρου με την αποκατάσταση της ανισορροπίας στη χλωρίδα. Οι έρευνες έχουν δείξει πως βοηθάει στην αντιμετώπιση του κοιλιακού άλγους, του φουσκώματος και του μετεωρισμού.

Βοηθούν στη διάρροια από την αντιβίωση: τέλος, δρουν σαν ασπίδα για το πεπτικό κατά τη διάρκεια λήψης αντιβίωσης. Τα αντιβιοτικά στρέφονται εναντίων όλων των μικροοργανισμών, πράγμα που μπορεί να διαταράξει την ισορροπία της χλωρίδας. Έτσι, η λήψη προβιοτικών μπορεί να αποτρέψει τα ανεπιθύμητα συμπτώματα , σταματώντας τη διάρροια.

Τροφές πλούσιες σε προβιοτικά 

Γιαούρτι: Παρασκευάζεται με προσθήκη δύο βακτηρίων σε παστεριωμένο γάλα. Βέβαια, αρκετά από τα γιαούρτια υφίστανται θερμική επεξεργασία μετά τη ζύμωση και χάνουν τα περισσότερα ευεργετικά βακτήρια.

Για αυτό το λόγο, θα πρέπει η ετικέτα που θα δούμε να αναγράφει ότι περιέχει το γιαούρτι ζωντανή και ενεργή καλλιέργεια γιαούρτης. Σημαντικό είναι επίσης να μην περιέχει πρόσθετα σάκχαρα.

το γιαουρτι εχει προβιοτικα

Μαύρη σοκολάτα: Από έρευνες έχει βρεθεί πως εκτός από τα προβιοτικά, περιέχει και πρεβιοτικά (διαιτητικές ίνες που τρέφονται τα φιλικά βακτήρια που βρίσκονται στο έντερο). Καλό θα είναι η σοκολάτα να αναγράφει 70% κακάο και πάνω και να μην περιέχει σοκολάτα.

Ξινόγαλο: Θα πρέπει να μην είναι παστεριωμένο, για να είναι πλούσιο σε βακτήρια. Αυτά προωθούν την υγιή χλωρίδα στην εντερική οδό, ενισχύουν το ανοσοποιητικό και βελτιώνουν τη γενικότερη εικόνα της υγείας μας.

Κρασί και μπύρα: Είναι ζυμωμένα αλκοολούχα ποτά και παρέχουν οφέλη για τον οργανισμό. Οι βιταμίνες από το σιτάρι του κριθαριού, που παράγεται από τη ζύμωση, μπορούν να οδηγήσουν σε βελτίωση των επιπέδων της χοληστερίνης και να μειώσουν το σχηματισμό θρόμβων στο αίμα.

Το κρασί θεωρείται ισχυρή πηγή αντιοξειδωτικών που καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες.

Ελιές: Καθώς υποβάλλονται σε φυσική ζύμωση από το αλάτι, περιέχουν προβιοτικά.

Κεφίρ: Εάν έχετε δυσανεξία στα γαλακτοκομικά, είναι μια πολύ καλή επιλογή προβιοτικού.

Το κεφίρ εξουδετερώνει τις επιπτώσεις της λακτόζης και επίσης τα βακτήρια του αποικίζουν στον εντερικό σωλήνα, γεγονός που μεγιστοποιεί τις πιθανότητες να αποδώσουν τις θεραπευτικές τους ιδιότητες στο έντερο.

ανοσοποιητικό σύστημα κεφιρ

Μαλακά και ωριμασμένα τυριά: Τα ωριμασμένα , μαλακά τυριά, όπως το τσένταρ και η παρμεζάνα, είναι τύποι τυριών που διατηρούν τα ευεργετικά τους βακτήρια. Όσο περισσότερο ωριμάζει το τυρί, τόσο πιο ωφέλιμα είναι τα βακτήρια.

Ακολούθησε το fmh.gr στο Google News, στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram

Χριστιάνα Αμπατζή , Διατροφολόγος – Διαιτολόγος , Λέσβος

Σωκράτους 147, Καλλιθέα, Αθήνα
Ακολουθήστε μας και στα Social Media