Το κεφίρ είναι ένα ρόφημα με πολλά οφέλη που παράγεται από τη ζύμωση των σπόρων κεφίρ με τους υδατάνθρακες του αγελαδινού ή κατσικίσιου γάλακτος.
Δεν είναι σπόροι με την έννοια που οι περισσότεροι το αντιλαμβανόμαστε, πρόκειται για μια ποικιλία ζυμομυκήτων που όταν έρθει σε επαφή με το γάλα δημιουργεί ζυμώσεις με τη λακτόζη και έτσι έχουμε ένα προϊόν γάλακτος που περιέχει πολλά είδη βακτηρίων που είναι ήδη γνωστά για τις προβιοτικές τους ιδιότητες και δεν περιέχει λακτόζη, γι’ αυτό είναι και κατάλληλο για ανθρώπους με δυσανεξία σε αυτή.
Με τη ζύμωση βέβαια ο μύκητας αποβάλλει και ένα μικρό ποσοστό αλκοόλης και αυτό μπορείτε να το καταλάβετε ακόμα και από τη μυρωδιά του κεφίρ. Είναι από καιρό δημοφιλή στην Ανατολική Ευρώπη για τα οφέλη που προσφέρει το κεφίρ στην υγεία και χορηγείται συνήθως σε ασθενείς σε νοσοκομεία και συνιστάται από γιατρούς και σε ασθενείς με ευερέθιστο έντερο.
Αναλυτικά τα οφέλη και οι ιδιότητες του κεφίρ
- Αφομοιώνεται πολύ εύκολα από τον οργανισμό
- Έχει περισσότερα προβιοτικά και από το γιαούρτι
- Καθαρίζει το έντερο
- Παρέχει ευεργετικά βακτηρίδια
- Είναι υψηλό σε πρωτεΐνες
- Βελτιώνει την υγεία των οστών
Το κεφίρ παρασκευάζεται από πλήρη σε λιπαρά είδη γάλακτος και δεν είναι μόνο καλή πηγή ασβεστίου αλλά και πηγή βιταμίνης Κ2, ιδιότητα η οποία παίζει κεντρικό ρόλο στο μεταβολισμό του ασβεστίου και έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο καταγμάτων κατά 81%.
- Δημιουργεί ένα υγιές πεπτικό και γαστρεντερικό σύστημα
Το κεφίρ βοηθάει στην αποκατάσταση της ισορροπίας των φιλικών βακτηρίων στο έντερο και στην γενικότερη καλή του λειτουργία.
- Προωθεί την κίνηση του εντέρου και βοηθά στη δυσκοιλιότητα
- Ανακουφίζει από τις εντερικές διαταραχές
- Συμβάλλει και στην απώλεια βάρους
- Έχει ισχυρές αντιβακτηριδιακές ιδιότητες
Ορισμένα προβιοτικά στο κεφίρ πιστεύεται ότι προστατεύουν από μολύνσεις. Ένα τέτοιο προβιοτικό είναι το Lactobacillus kefiri, το οποίο υπάρχει μόνο στο κεφίρ. Μελέτες δείχνουν ότι αυτό το προβιοτικό, έχει την ιδιότητα ότι μπορεί να αναστείλει την ανάπτυξη διαφόρων επιβλαβών βακτηρίων.
Πως να φτιάξω κεφίρ μόνος μου;
Για τους λάτρεις της υγιεινής διατροφής καλό είναι να γνωρίζετε ότι μπορείτε και μόνοι να το παρασκευάσετε στο σπίτι και να έχετε καθημερινά το δικό σας κεφίρ.
Για το δικό σας κεφίρ θα χρειαστείτε:
- 1 μεγάλο γυάλινο δοχείο χωρητικότητας τουλάχιστον 1,5 λίτρου
- 2 γεμάτες κουταλιές της σούπας σπόρους μύκητα κεφίρ (=περίπου 100γρ)
- 1 λίτρο κατσικίσιο ή αγελαδινό γάλα. Μπορεί το κατσικίσιο γάλα να σας μυρίζει ή να μην σας αρέσει στη γεύση αλλά το σπιτικό σας κατσικίσιο κεφίρ θα το λατρέψετε. Ό,τι γάλα επιλέξετε να είναι πάντα πλήρες σε λιπαρά.
- 1 σχετικά μεγάλο σουρωτήρι ( σαν αυτό που χρησιμοποιείτε στο τσάι αλλά πιο μεγάλο) αλλά να πλαστικό το πλέγμα του
- 1 πλαστικό κουτάλι ή μια σπάτουλα σιλικόνης ( όχι μεταλλική)
- 1 μπουκάλι χωρητικότητας ενός λίτρου.
Αρχικά να ξέρετε ότι δεν χρησιμοποιούμε μεταλλικά αντικείμενα για να μην οξειδωθεί ο μύκητας μας. Τοποθετήστε το μύκητα στο γυάλινο δοχείο μαζί με το γάλα και κλείστε το καλά.
Βρείτε ένα σκοτεινό μέρος, για παράδειγμα εγώ το φυλάσσω σε ντουλάπι που δεν ανοίγω συχνά, και αφήστε το για ένα 24ωρο. Την επόμενη μέρα ανοίξτε το και χωρίς να ανακινήσετε βάλτε το στο σουρωτήρι.
Το υγρό που θα βγει το πετάμε και στη συνέχεια σε ένα μπολ τοποθετήστε το σουρωτήρι και με την πλαστική κουτάλα αρχίστε να πιέζετε και να ανακινείτε το κεφίρ προσεκτικά.
Δεν θέλει δύναμη αλλά απαλές κινήσεις μέχρι να μπορείτε να διακρίνετε το μύκητα καλά. Μετά βάλτε το σουρωτήρι κάτω από τη βρύση και ξεπλύνετε καλά μέχρι να τον δείτε στην αρχική του μορφή.
Επαναλάβετε την ίδια διαδικασία κάθε μέρα και θα έχετε φρέσκο κεφίρ.
Σε περίπτωση που χρειαστεί να φύγετε για αρκετές μέρες μπορείτε να τον αφήσετε στο ψυγείο με το γάλα αλλά όταν θα κάνετε την ίδια διαδικασία δεν θα το χρησιμοποιήσετε γιατί ο μύκητας στο ψυγείο δεν μπορεί να κάνει τη ζύμωση.
Ακολούθησε το fmh.gr στο Google News, στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram
Eλεαννα Σταματιου
Ειδικός Διατροφής και Διαιτολογίας
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30698577