...
Αρχική Blog Υγεία Αέρια στο έντερο: Τι τα προκαλεί και πως φεύγουν
Αέρια στο έντερο: Τι τα προκαλεί και πως φεύγουν

Αέρια στο έντερο: Τι τα προκαλεί και πως φεύγουν

Τα αέρια στο έντερο ή αλλιώς φύσες είναι ένα κοινό, αυξανόμενο πρόβλημα που απασχολεί πολύ κόσμο στις μέρες μας, κυρίως λόγω του Δυτικού τρόπου ζωής και της ασταθούς διατροφής.

Γράφει η Γεωργία Τσίρου, Απόφοιτη της Ιατρικής Σχολής Αθηνών

Ιδιαίτερα ο ελληνικός πληθυσμός εμφανίζει δυσαπορρόφηση της λακτόζης (σάκχαρο του γάλακτος σε ποσοστό 75%, επειδή στερείται του ενζύμου της λακτάσης στο λεπτό έντερο, που είναι υπεύθυνο για τη διάσπαση της λακτόζης.

Γι’ αυτό η λήψη γάλακτος στα άτομα αυτά προκαλεί μετεωρισμό, κοιλιακό πόνο και διάρροια, που οφείλονται σε μικροβιακή διάσπαση της λακτόζης στο παχύ έντερο με παραγωγή CO2 (διοξειδίου του άνθρακα) και H2 (υδρογόνου).

Τί είναι;

Τα αέρια στο έντερο είναι στην πραγματικότητα ένα μείγμα αερίων αζώτου, διοξειδίου του άνθρακα και σε ορισμένες περιπτώσεις μεθανίου, διοξειδίου του θείου και άλλων. Τα υπολείμματα υδατανθράκων και πρωτεινών που φθάνουν στο παχύ έντερο, διασπώνται από τη μικροβιακή χλωρίδα με παραγωγή αερίων, διοξειδίου του άνθρακα και υδρογόνου, τα οποία αποβάλλονται από το ορθό. Η ποσότητα των αερίων στο έντερό μας εξαρτάται από το είδος της διατροφής.

Πώς προκαλούνται;

Τα αέρια στο έντερο προκαλούνται από την πρόσληψη τροφών που περιέχουν αυξημένο υπόλειμμα δυσαπορρόφητων υδατανθράκων (κυτταρίνη, φρούτα και άλλα).

Πότε να μας ανησυχούν;

Παθολογική διάσπαση υδατανθράκων, που δεν απορροφώνται και φθάνουν στο παχύ έντερο, έχει παρατηρηθεί και στον καρκίνο του παχέος εντέρου με παραγωγή μεθανίου.

Βίαιη δίοδος αερίων από στενωτική περιοχή του ορθού είναι αιτία να προκληθούν θορυβώδη εντερικά αέρια, οι οποίες δεν μπορούν να συγκρατηθούν. Η παρουσία τους επιβάλλει λεπτομερή διερεύνηση του εντέρου (ορθό-σιγμοειδές), επειδή πολλές φορές η στένωση οφείλεται σε καρκίνο.

Είναι αίτιο φουσκώματος τελικά;

Το φούσκωμα της κοιλιάς ή αλλιώς μετεωρισμός δεν φαίνεται να οφείλεται σε συλλογή αερίων, όπως πιστευόταν παλιότερα, αλλά σε ανωμαλίες της κινητικότητας του εντερικού τοιχώματος. Φυσιολογικά η προώθηση των αερίων γίνεται με περισταλτικές κινήσεις του εντέρου.

Σε κινητική δυσλειτουργία, που συνοδεύεται από σπασμό, η προώθηση των αερίων δυσχεραίνεται, όπως στο σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Η κοιλιακή διάταση και ο μετεωρισμός προκαλούν δυσφορία, η οποία προλαμβάνεται με αποκλεισμό τροφών που δημιουργούν αέρια.

Ποια είναι η αντιμετώπιση;

Είναι γεγονός ότι μια κατάλληλη διατροφή μπορεί να μειώσει την ένταση των συμπτωμάτων για τα αέρια στο έντερο.

  • Κάντε μικρά και συχνά γεύματα.
  • Φροντίστε να ενυδατώνεστε επαρκώς, 8-10 ποτήρια ημερησίως ή και περισσότερα αν γυμνάζεστε, αν έχει ζέστη ή αν είστε έγκυες.
  • Κάντε διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, τις οποίες θα τις προσθέσετε σταδιακά στη διατροφή σας. Περίπου 20γρ φυτικών ινών συστήνονται. Περιέχονται στα φρούτα, στα λαχανικά και στα προϊόντα ολικής άλεσης καθώς και στους σπόρους.
  • Αποκλείστε τροφές που παράγουν αέρια, όπως το μπρόκολο, το κουνουπίδι, το λάχανο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, τα μπιζέλια, το κρεμμύδι και οι πιπεριές. Καθώς και φρούτα όπως αχλάδια, καρπούζι, πεπόνι, ροδάκινα, βερίκοκα και κεράσια.
  • Αποφύγετε λιπαρές τροφές, ώστε να μειωθούν οι συσπάσεις του εντέρου.
  • Περιορίστε την κατανάλωση καφείνης, αλκοόλ και ροφημάτων που περιέχουν γλυκαντικές ουσίες που ονομάζονται πολυόλες.
  • Αν έχετε δυσανεξία στη λακτόζη προτιμήστε γαλακτοκομικά προϊόντα ελεύθερα λακτόζης.

Ακολούθησε το fmh.gr στο Google News, στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram

Γεωργία Τσίρου, Απόφοιτη της Ιατρικής Σχολής Αθηνών

Πηγές:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28592442/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16574342/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24443061/

Σωκράτους 147, Καλλιθέα, Αθήνα
Ακολουθήστε μας και στα Social Media