Αρχική Φυσικοθεραπεία Τι είναι ο παγωμένος ώμος ή αλλιώς Συμφυτική Θυλακίτιδα Ώμου ;

Τι είναι ο παγωμένος ώμος ή αλλιώς Συμφυτική Θυλακίτιδα Ώμου ;

Παγωμένος Ώμος” ή αλλιώς Συμφυτική Θυλακίτιδα : επιστημονικά θεωρείται ως «μια νοσολογική κατάσταση ποικίλης βαρύτητας, χαρακτηριζόμενη από έντονο πόνο και σημαντικό περιορισμό των ενεργητικών και παθητικών κινήσεων του ώμου.

Ο «παγωμένος» ώμος πιθανώς αρχίζει με φλεγμονή, η οποία αναπτύσσεται ιδιαίτερα μέσα και γύρω από τον αρθρικό θύλακο και ακολουθείται από δημιουργία συμφύσεων και ίνωση του υμενικού επιθηλίου. Σιγά – σιγά ο θύλακος της γληνοβραχιόνιας άρθρωσης και ο κολλαγόνος ιστός που περιβάλλει την άρθρωση παχαίνει και συρρικνώνεται, περιορίζοντας σημαντικά τον όγκο της άρθρωσης.

Ο παγωμένος ώμος είναι σχετικά συχνή πάθηση. Υπολογίζεται ότι 2-5% του γενικού πληθυσμού πάσχει από «παγωμένο» ώμο. Είναι μια πάθηση της μέσης ή μεγάλης ηλικίας (40-60 ετών). Οι γυναίκες, ως συνήθως, έχουν το «προνόμιο» να παθαίνουν παγωμένο ώμο συχνότερα από τους άνδρες. Ο παγωμένος ώμος, όταν παρουσιάζεται απρόσκλητος και χωρίς λόγο (όταν δηλ. δεν σχετίζεται με κάποιο υποκείμενο νόσημα), τον ονομάζουμε πρωτοπαθή ή ιδιοπαθή (άγνωστης δηλ. αιτιολογίας).

Ο δευτεροπαθής παγωμένος ώμος αναπτύσσεται σε έδαφος διαφόρων νοσολογικών καταστάσεων που προκαλούν δυσκαμψία και ακινησία του ώμου, όπως οι τραυματισμοί και οι χειρουργικές επεμβάσεις στον ώμο.

Οι άνθρωποι που παθαίνουν συχνότερα παγωμένο ώμο έχουν ορισμένες καρδιακές, ενδοκρινικές και νευρολογικές παθήσεις και νοσολογικές καταστάσεις σε συχνότητα μεγαλύτερη από τον γενικό πληθυσμό.

Τυπικά, ο άρρωστος με παγωμένο ώμο έχει έντονο πόνο στη διάρκεια της νύχτας και δυσκαμψία του ώμου. Τα συμπτώματα αυτά είναι τόσο έντονα και αναπηρικά, ώστε τον εμποδίζουν να κάνει τις καθημερινές του δραστηριότητες, την εργασία και την αναψυχή.
Όλη αυτή η διαδικασία, από το πρώτο σύμπτωμα μέχρις ότου ο παγωμένος ώμος θεραπευθεί από μόνος του (όπως γίνεται συνήθως), περνάει από 3 στάδια – φάσεις:

1η φάση είναι: Επώδυνη ή «παγωνόμενη» (freezing) φάση

2η φάση είναι : Δύσκαμπτη ή «παγωμένη» (frozen) φάση

3η φάση είναι : Φάση αποκατάστασης ή απόψυξης («thawing»)

Ακολούθησε το fmh.gr στο Twitter, στο Facebook και στο Instagram.

Χάρης Βαλσαμίδης – Φυσίατρος , Αττική (Βούλα)

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διατροφή μετά τα 40

Επεξεργασμένα τρόφιμα & εμφάνιση καρκίνου: Τι δείχνουν νεότερα δεδομένα;

Ο καρκίνος αντιπροσωπεύει ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα υγείας με διαρκώς αυξανόμενα ποσοστά νέων διαγνώσεων παγκοσμίως. Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Ερευνητικό Ίδρυμα για τον...