...
Αρχική Blog Υγεία Σύσπαση μυών: Γιατί συμβαίνει και πώς σταματάει το τρέμουλο
Σύσπαση μυών: Γιατί συμβαίνει και πώς σταματάει το τρέμουλο

Σύσπαση μυών: Γιατί συμβαίνει και πώς σταματάει το τρέμουλο

Γιατί τρέμουν οι μυς μου; Η σύσπαση των μυών ή μυϊκός σπασμός ορίζεται ως η ακούσια σύσπαση σαν ένα τρέμουλο του μυός, με αιφνίδια εμφάνιση, μικρή διάρκεια, ενώ συχνά προκαλείται το αίσθημα του πόνου.

Γράφει ο Παπαδογιάννης Αθανάσιος, Ιατρός – Καρδιολόγος, Σεπόλια – Αθήνα

Αιτίες που συσπάται ενας μυς

Πάμε να δούμε τους πιθανούς λόγους που πολλές φορές τρέμουν οι μυς μας.

  1. Υπερβολική άσκηση

Η υπερβολική άσκηση μπορεί να οδηγήσει σε σύσπαση στους μυς μέσω δύο οδών. Μέσω της μυϊκής κόπωσης είναι δυνατό να προκληθούν συσπάσεις στις μυϊκές ίνες, ενώ μέσω της εφίδρωσης που προκαλείται από την άσκηση, δημιουργείται διαταραχή στην ισορροπία των ηλεκτρολυτών.

Ορισμένοι από τους ηλεκτρολύτες, ειδικά το κάλιο, είναι πολύ σημαντικού για τη σωστή λειτουργία και τη συστολή των μυών.

  1. Κακή ποιότητα ύπνου

Κατά τη διάρκεια του ύπνου ο εγκέφαλος μας πραγματοποιεί μία “ανανέωση” των νευροδιαβιβαστών (χημικών ουσιών που λειτουργούν ως “αγγελιοφόροι σημάτων και εντολών’’) για την εύρυθμη λειτουργία τόσο του εγκεφάλου όσο και του υπόλοιπου σώματος.

Μέσω των νευροδιαβιβαστών μεταδίδονται πληροφορίες και εντολές, διαμέσου των νεύρων, σε ολόκληρο το σώμα, συμπεριλαμβανομένων των μυών.

Η στέρηση ύπνου ή η κακή ποιότητα αυτού, επηρεάζει τη λειτουργία του εγκεφάλου και τα επίπεδα των νευροδιαβιβαστών, οδηγώντας ορισμένες φορές σε τρέμουλο και συσπάσεις στους μυς. Συνηθισμένη θέση είναι η σύσπαση του βλεφάρου.

  1. Καφεϊνη

Η λήψη ήπιας έως μέτριας δόσης καφέ (2 – 3 φλιτζάνια/ημέρα) φαίνεται πως έχει ευεργετικές δράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό, συμπεριλαμβανομένου του καρδιαγγειακού συστήματος.

Ωστόσο, η υπερβολική λήψη καφέ και προϊόντων που περιέχουν καφεϊνη, όπως είναι το τσάι και τα ενεργειακά ποτά μπορεί να οδηγήσει σε συσπάσεις των μυών, συνήθως μέσω και της αφυδάτωσης που προκαλεί.

καφεινη οριο

Ακόμη, λόγω των διαταραχών ύπνου που μπορεί να προκαλέσει, οδηγεί σε μυϊκές συσπάσεις και τρέμουλο λόγω της αιτίας που αναφέρθηκε προηγουμένως.

  1. Διαταραχές ηλεκτρολυτών

Οι ηλεκτρολύτες παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη σωστή λειτουργία των μυών και οι διαταραχές στα επίπεδά τους μπορεί να οδηγήσει σε ακούσιες συσπάσεις.

Ειδικά οι διαταραχές του ασβεστίου (κυρίως η υπασβεστιαιμία), του καλίου (υποκαλιαιμία) και του μαγνησίου (υπομαγνησιαιμία) επηρεάζουν τη σωστή λειτουργία των νεύρων και των μυών.

Πέρα από την ελλιπή πρόσληψη ηλεκτρολυτών μέσω της διατροφής, άλλες αιτίες που οδηγούν σε διαταραχές των ηλεκτρολυτών είναι η αφυδάτωση, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, η διάρροια κι ο έμετος, οι διαταραχές της νεφρικής λειτουργίας, οι παρενέργειες φαρμάκων.

  1. Ανεπάρκεια βιταμίνης D

Η βιταμίνη D είναι κεφαλαιώδους σημασίας για τη ρύθμιση των επιπέδων του ασβεστίου και τη λειτουργία των νεύρων και των μυών του σώματος. Μειωμένα επίπεδα βιταμίνης D οφείλονται σε κακή διατροφή και έλλειψη έκθεσης στον ήλιο.

τροφες με βιταμινη d

  1. Αφυδάτωση

Το μεγαλύτερο ποσοστό του ανθρώπινου σώματος αποτελείται από νερό (περίπου 75%), παίζοντας ρυθμιστικό ρόλο στην απορρόφηση και μεταφορά θρεπτικών συστατικών και ηλεκτρολυτών και τη σωστή λειτουργία των μυών.

Η αφυδάτωση, ειδικά μετά από υπερβολική άσκηση ή έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες, μπορεί να οδηγήσει σε μυϊκές συσπάσεις και τρέμουλο στους μυς.

  1. Άγχος

Το άγχος και η συναισθηματική φόρτιση μπορούν να οδηγήσουν σε διαταραχές της αναπνοής, προκαλώντας διαταραχή των επιπέδων ιόντων και pH και καταλήγοντας, μεταξύ άλλων, σε συσπάσεις στους μυς.

καπνισμα και υπερταση

  1. Κάπνισμα

Πέρα από τις γνωστές αρνητικές επιδράσεις του καπνίσματος στο καρδιαγγειακό σύστημα, τους πνεύμονες και την πρόκληση κακοηθειών, επηρεάζεται και η σωστή λειτουργία των μυών.

  1. Φάρμακα

Ορισμένα φάρμακα μπορούν να οδηγήσουν σε μυϊκές συσπάσεις, όπως είναι τα κορτικοστεροειδή, τα διεγερτικά και τα οιστρογόνα.

Μέτρα αντιμετώπισης συσπάσεων των μυών

Με βάση τις αιτίες που αναφέρθηκαν για τις συσπάσεις και το τρέμουλο στους μυς, υπάρχουν ορισμένα απλά μέτρα που μπορούμε να ακολουθήσουμε ώστε να υπάρχει καλή και αρμονική λειτουργία του νευρομυϊκού συστήματος.

Αυτά τα μέτρα περιλαμβάνουν:

  • Άσκηση με μέτρο, ειδικά τους θερινούς μήνες, με κατάλληλη προθέρμανση και αποκατάσταση – Αναπλήρωση των ηλεκτρολυτών
  • Ισορροπημένη διατροφή
  • Αποκατάσταση διαταραχής βιταμινών, ηλεκτρολυτών και ιχνοστοιχείων
  • Καλή ποιότητα ύπνου
  • Περιορισμός λήψης καφεϊνης
  • Ενυδάτωση

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Μυϊκό σύστημα: Τι συμβαίνει στους μύες μας κατά την διάρκεια της άσκησης;

Ακολούθησε την fmh.gr στο Google News, στο Twitter, στο Facebook, στο Υoutube, στο TikTok και στο Instagram

Επισκέψεις κατ' οίκον από τον καρδιολόγο όλο το 24ωρο στις περιοχές Καλλιθέα, Νεα Σμύρνη, Παλαιό Φάληρο για Ηλεκτροκαρδιογράφημα - Holter ρυθμού - Υπερηχοκαρδιογράφημα (Triplex καρδιάς)

Παπαδογιάννης Αθανάσιος, Ιατρός – Καρδιολόγος, Σεπόλια – Αθήνα

Ακολούθησε τον Αθανάσιο Παπαδογιάννη στο Facebook και στο Instagram

Σωκράτους 147, Καλλιθέα, Αθήνα
Ακολουθήστε μας και στα Social Media