Αρχική Fitness 5 συνήθειες που θα απογειώσουν την πρόοδο σου στη γυμναστική

5 συνήθειες που θα απογειώσουν την πρόοδο σου στη γυμναστική

Ξεκίνησες να γυμνάζεσαι τακτικά και μάλιστα πολλες φορές την εβδομάδα αλλά νιώθεις οτι δεν βλέπεις βελτίωση.  Αυτό ίσως γίνεται επειδή πέρα από τη συχνότητα προπονήσεων, υπάρχουν και άλλα πράγματα που πρέπει να κάνεις για να βελτιώσεις τα αποτελέσματά σου απο την άσκηση και να έρθεις πιο κοντά στους στόχους σου.

Γράφει ο Φίλιππος Μεσιακάρης, Γυμναστής, Τρίκαλα

Κάθε αθλούμενος  θέλει να πετύχει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα και φυσικά στο πιο σύντομο χρονικό διάστημα. Θα ψάξουμε να βρούμε το καλύτερο δυνατό πρόγραμμα ίσως την καλύτερη δυνατή διατροφή και μετά μανίας θα πέσουμε στην σκληρή δουλειά.

Φυσικά πουθενά δεν υπάρχει κακό σε όλα τα παραπάνω και η σκληρή δουλειά επιφέρει και τα ανάλογα αποτελέσματα. Παρόλα αυτά για να κάνεις την σκληρή δουλειά, να σου αποδώσει τα μέγιστα και μάλιστα να τα κρατήσεις για μεγάλο διάστημα, τα οφέλη της προπόνησής σου ίσως να χρειάζεται να κάνεις κάποιες μικρές προσαρμογές όχι στο πρόγραμμα άσκησης που θα ακολουθήσεις αλλά στον τρόπο προσέγγισης της προπόνησής σου, μέσα και έξω από το γυμναστήριο.

Μιλάω φυσικά για κάποιες συνήθειες που αν τις εφαρμόσεις πιστά και με συνέπεια θα δεις την πρόοδο όχι απλά να έρχεται αλλά και να μένει. Πάμε να τα δούμε πιο αναλυτικά.

Βρες ένα πρόγραμμα και ακολούθησέ το

Το τέλειο πρόγραμμα άσκησης υπάρχει και είναι εξατομικευμένο. Είναι το πρόγραμμα το οποίο θα σε οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στο στόχο που έθεσες με τον προπονητή σου πριν ξεκινήσετε. Είναι το πρόγραμμα που κάθε φορά θα σε παρακινεί να πηγαίνεις στο γυμναστήριο και θα δουλεύεις σκληρά και με μεράκι πάνω σε αυτό. Είναι το ωραίο ταξίδι που θα σε φέρει στον τελικό σου προορισμό.

- Advertisement -

Αυτό που είναι όμως εξαιρετικά σημαντικό είναι να εμπιστευθείς τον άνθρωπο που σου έδωσε το πρόγραμμά σου καθώς και το ίδιο το πρόγραμμα. Πολλοί άνθρωποι τείνουν μετά από μια ή δυο βδομάδες να αμφισβητούν το πρόγραμμά τους. Αυτό ίσως συμβαίνει διότι μπορεί να είχανε μια κακιά μέρα στη δουλειά τους και πολύ απλά η προπόνηση δεν πήγε όπως σχεδιάζανε. Ξεκινάνε τότε οι αμφιβολίες και ο εσωτερικός μονόλογος που ως συνήθως φέρνει την καταστροφολογία και σε αναγκάζει να αλλάζεις πρόγραμμα δυο και τρεις φορές μέσα σε διάστημα λίγων εβδομάδων.

Τα προγράμματα εκτός του ότι έχουνε αρχή μέση και τέλος, είναι σχεδιασμένα ώστε να δυσκολεύουν όσο προπονείσαι προσφέροντας σου αυτό ακριβώς που θέλεις να πάρεις σαν αποτέλεσμα από αυτό. Επίσης από την έρευνα γνωρίζουμε ότι τα οπτικά οφέλη της άσκησης θα αρχίσουν να είναι ορατά έπειτα από 10-12 εβδομάδες.

Για να δουλέψουν τα παραπάνω πρέπει να καταλάβεις κι εσύ πως είναι καλό για σένα να αφήσεις το πρόγραμμα να εφαρμοστεί ως έχει. Κάνε υπομονή και δείξε επιμονή με μόνο ένα πρόγραμμα. Ακόμα και μια μέρα να μην πάει καλά εφόσον είσαι συνεπής όλες οι υπόλοιπες προπονήσεις θα αναπληρώσουνε για αυτή σιγουρεύοντας ότι θα λάβεις ακριβώς αυτό για το οποίο δουλεύεις.

Ένα πρόγραμμα λοιπόν. Άστο να δουλέψει.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ : Πρόγραμμα γυμναστηρίου: Πως να χωρίσω τις μυικές ομάδες για μυική μάζα

Κατανάλωσε τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά

Ήρθε η ώρα να ξεκαθαρίσεις την διατροφή σου και να αρχίσεις να πετάς από το ντουλάπι της κουζίνας σου τροφές οι οποίες είναι επεξεργασμένες και έρχονται όλες μέσα σε μια συσκευασία. Αντί αυτών θα είναι πολύ καλό για εσένα να αντικαταστήσεις τις επεξεργασμένες τροφές με αληθινό φαγητό.

Φαγητό το οποίο δεν θα το βρεις στα ράφια του σούπερ μάρκετ αλλά στο κρεοπωλείο, στο μανάβικο, στο ιχθυοπωλείο. Τα κύρια γεύματα σου πρέπει σίγουρα να αποτελούνται από αληθινές τροφές μαγειρεμένες με σωστές μεθόδους. Εκεί, σ’ αυτές θα βρεις τα πραγματικά μακροθρεπτικά συστατικά που το σώμα σου έχει τόσο πολύ ανάγκη. Αποκτώντας αυτή τη συνήθεια θα δεις την επίδοση σου στο γυμναστήριο να απογειώνεται φτάνοντας σε νέα, υψηλότερα επίπεδα ενέργειας.

Επιπλέον η καθημερινότητά σου επίσης θα ωφεληθεί καθώς ενέργεια δεν καταναλώνουμε μόνο στην προπόνηση αλλά και στις υπόλοιπες δράσεις μας εντός της ημέρας.

Καθάρισε το ντουλάπι σου. Μόνο αληθινό φαγητό και όχι συσκευασμένο.

Μην παρακάμπτεις γεύματα

 Έχεις βρει το τέλειο πρόγραμμα για εσένα και επίσης πήγες στο σούπερ μάρκετ και αγόρασες πραγματικό φαγητό. Όμως το πρόγραμμα σου είναι χαοτικό καθημερινά και οι ώρες που τρως μεταβάλλονται. Αυτή είναι μια συνήθεια που πρέπει να κόψεις και να την αντικαταστήσεις. Να είσαι συνεπής όταν τρως.

Το σώμα χρειάζεται διαρκώς καύσιμα κατά την διάρκεια της ημέρας για να επιτελέσει τις ενέργειες που είναι απαραίτητες για τον οργανισμό αλλά και για να μετατρέψει τα ερεθίσματα της προπόνησης σου σε σωματικά οφέλη. Παραλείποντας γεύματα δυσκολεύεις το έργο του οργανισμού σου και τα αποτελέσματα δεν θα είναι αυτά που επιδιώκεις. Μια καλή λύση είναι να προετοιμάζεις τα κύρια γεύματά σου μια ή έστω δυο ημέρες πριν και να τα αποθηκεύεις σε τάπερ που ενδείκνυνται φυσικά για την αποθήκευση φρέσκου φαγητού.

Τα γυάλινα τάπερ είναι τα καλύτερα διότι διατηρούν το φαγητό φρέσκο δίνοντάς σου όλα τα θρεπτικά συστατικά. Κατά αυτόν τον τρόπο σίγουρα πλέον δεν θα παρακάμπτεις γεύματα και θα έχεις ενέργεια για όλη την ημέρα αλλά και για την προπόνηση που έρχεται.

Μην παρακάμπτεις γεύματα. Οργάνωσε τα σε τάπερ από την προηγούμενη ημέρα.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ : 3 ή 6 γεύματα μέσα στην ημέρα; Τι να επιλέξω;

Πέσε και κοιμήσου

Ο ύπνος θρέφει τα μωρά λέμε. Και όχι μόνο. Ο ύπνος είναι το κρυφό σου όπλο ενάντια σε τραυματισμούς που θέλουνε να ανακόψουν την επιτυχημένη πορεία σου στο γυμναστήριο. Επιπλέον ένας καλός ύπνος , 7-8 ώρες συστηματικά, αποτελεί το βασικό συστατικό της ανάκαμψης από την επίπονη προπόνηση και σε γεμίζει με ενέργεια για την επόμενη.

Κατά την διάρκεια του ύπνου ο οργανισμός επιδιορθώνει τους φθαρμένους ιστούς και αυξάνει σημαντικά την παραγωγή αναβολικών ορμονών (τεστοστερόνη, αυξητική ορμόνη ΙGF-1),  που αποτελούν απαραίτητο κομμάτι για μια καλή σωματική σύσταση (αναλογία μυών-λίπους).

Επιπλέον έλλειψη ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη ενέργειας, επιβάρυνση της διάθεσης και της συγκέντρωσής σου κατά την διάρκεια της ημέρας και φυσικά στην κακή αποκατάσταση μετά την προπόνηση.

Κοιμήσου 7-8 ώρες καθημερινά.

Ελάττωσε το αλκοόλ

Καταλαβαίνω πως όλοι μας είμαστε κοινωνικοί και συχνά πυκνά βρισκόμαστε σε κοινωνικές συνθήκες όπου υπάρχει και το αλκοόλ. Το να απολαμβάνουμε μια μπύρα ή ένα κρασί είναι απολύτως θεμιτό αφού μπορεί να συμβάλει και στην ανάπτυξη της διάθεσης μας.  Αλλά αν αυτό αποτελεί συχνό φαινόμενο καλό θα είναι για εσένα να το ελαττώσεις.

Η υπερβολική εβδομαδιαία κατανάλωση αλκοόλ οδηγεί στο να βρισκόμαστε συνεχώς σε μια φάση ανάρρωσης και δεν μας αφήνει περιθώριο να γυμναστούμε αποτελεσματικά. Επιπλέον το συκώτι επιβαρύνεται καθώς προσπαθεί διαρκώς να μεταβολίσει το αλκοόλ που βρίσκεται στο σώμα. Για να καταλάβεις όταν εσύ πίνεις και ξεπερνάς τα όρια θέτεις τον οργανισμό σου σε μια κατάσταση δηλητηρίασης.

Το αλκοόλ δεν είναι χρήσιμο για εμάς οπότε ο οργανισμός θα αφήσει όλες τις υπόλοιπες ενέργειες μέχρι να μεταβολίσει και να διώξει το αλκοόλ από μέσα σου. Καλό είναι αν μια βδομάδα είναι φορτωμένη με κοινωνικές περιστάσεις να πιεις το πολύ τρία αλκοολούχα ποτά εντός της εβδομάδας. Φρόντισε να παραμείνεις σε αυτούς του αριθμούς για να συνεχίσεις να προοδεύεις στην προπόνησή σου.

Το πολύ 3 ποτά την εβδομάδα λοιπόν!

Ακολούθησε το fmh.gr στο Google News, στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram

personal trainer Τρικαλα Φιλλιπος Μεσιακαρης

Φίλιππος Μεσιακάρης, Γυμναστής, Τρίκαλα

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

υγιεινές συνήθειες

Επιστήμονες εξιχνιάζουν το «μυστήριο» του μεταβολισμού

Έρευνα της οποίας ηγήθηκαν επιστήμονες του Rutgers University ρίχνει φως σε ένα από τα αρχαιότερα μυστήρια της επιστήμης: Πώς ξεκίνησε ο μεταβολισμός, δηλαδή η διαδικασία με...