...
Αρχική Blog Φυσικοθεραπεία Σύνδρομο Sudeck: Τι είναι, συμπτώματα, αιτίες, αντιμετώπιση
Σύνδρομο Sudeck: Τι είναι, συμπτώματα, αιτίες, αντιμετώπιση

Σύνδρομο Sudeck: Τι είναι, συμπτώματα, αιτίες, αντιμετώπιση

Μάθε τι είναι και πως να αντιμετωπίσεις τα συμπτώματα για το σύνδρομο Sudeck.

Η αλγοδυστροφία – Σύνδρομο Sudeck, γνωστή και ως αντανακλαστική συμπαθητική δυστροφία (αγγλ. reflex sympathetic dystrophy (RSD) ή complex regional pain syndrome) αναφέρεται -ιατρικώς- σε σειρά επώδυνων παθολογικών καταστάσεων που χαρακτηρίζονται από συνεχή περιφερειακό πόνο.

Γράφει ο Γιώργος Σιδηρόπουλος, Φυσικοθεραπευτής, Κατερίνη

Συνήθως ο πόνος του συνδρόμου ξεκινά από την άκρα χείρα ή τον άκρο πόδα. Μπορεί αρχικά να επηρεάσει το ένα άκρο και στη συνέχεια να εξαπλωθεί σε όλο το σώμα. Το 35% των προσβεβλημένων ατόμων με σύνδρομο Sudeck αναφέρουν συμπτώματα σε ολόκληρο το σώμα τους.

Συμπτώματα συνδρόμου Sudeck

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • Έντονο πόνο
  • Οίδημα
  • Περιορισμό κινήσεων
  • Δερματικές και οστικές δυσμορφίες
  • Μυϊκή ατροφία
  • Καυσαλγία
  • Μούδιασμα

Πόσοι τύποι του συνδρόμου υπάρχουν;

Η ταξινόμηση περιλαμβάνει δύο τύπους ενώ έχει αναφερθεί στην βιβλιογραφία ότι μπορεί να συνυπάρχουν και οι δύο τύποι σε σπάνιες περιπτώσεις.

  1. Τύπος Ι, γνωστός ως αντανακλαστική συμπαθητική δυστροφία (RSD), ατροφία του Sudeck ή αλγονευροδυστροφία, δεν παρουσιάζει αποδεδειγμένες νευρικές βλάβες.
  2. Τύπος II έχει ενδείξεις φανερής βλάβης των νεύρων. Παρά τις ενδείξεις τραυματισμού των νεύρων, η αιτία ή οι μηχανισμοί πρόκλησης είναι τόσο άγνωστοι.

Παράγοντες κινδύνου / Αίτια εμφάνισης

Το Sudeck σύνδρομο έχει διάφορες αιτίες που συμβαίνει:

  • Διαστρέμματα
  • Κατάγματα
  • Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα
  • Χειρουργικές επεμβάσεις
  • Έως και 7% των περιπτώσεων δεν συσχετίζεται με κάτι ως αίτιο εμφάνισης*

Αντιμετώπιση και θεραπεία

Η αντιμετώπιση και αποκατάσταση του συνδρόμου Sudeck εστιάζει σε 4 βασικά στοιχεία:

  1. Αναλγησία
  2. Συμβουλευτική παρέμβαση / Οδηγός αυτοθεραπείας
  3. Φυσικοθεραπεία / Λειτουργική αποκατάσταση
  4. Ψυχολογική υποστήριξη

Οι επαγγελματίες υγείας που ασχολούνται με την αποκατάσταση αυτής της κατηγορίας ασθενών επικεντρώνονται στην αντιμετώπιση του φόβου τους, που φέρει κινησιοφοβία.

Μεταξύ των διάφορων φυσικοθεραπευτικών πράξεων που έχουν αναφερθεί στην βιβλιογραφία (μηχανήματα, μασάζ, βελονισμός), για τους πάσχοντες απο το σύνδρομο Sudeck η θεραπεία με καθρέπτη (Mirror Therapy) φαίνεται να φέρει το μεγαλύτερο όφελος για την αντιμετώπισή του, καθώς βελτιώνει σημαντικά τον πόνο και την ποιότητα ζωής των ασθενών.

Τέλος, συστήνεται για τις μυϊκές ατροφίες που προκύπτουν και εξελίσσονται προοδευτικά ο ασθενής να ξεκινήσει ειδικό ασκησιολόγιο υπό τις οδηγίες επαγγελματία υγείας και αποκατάστασης.

Η προοδευτικότητα των ασκήσεων θα πρέπει να είναι σύμφωνη με την ευαισθησία των συμπτωμάτων που αναφέρει ο ασθενής και να έχουν στόχο την γενική ενδυνάμωση της προσβεβλημένης περιοχής.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Σύνδρομο κροτούντος ισχίου: Αίτια και αντιμετώπιση

Ακολούθησε την fmh.gr στο Google News, στο Twitter, στο Facebook, στο Υoutube, στο TikTok και στο Instagram

Γιώργος Σιδηρόπουλος, Φυσικοθεραπευτής, Κατερίνη

Ακολούθησε τον Γιώργο στο Facebook και στο Instagram

Βιβλιογραφία

  1. Rand, S. E., Basu, S., & Khalid, S. (2019). Complex Regional Pain Syndrome: Current Diagnostic and Treatment Considerations. Current sports medicine reports18(9), 325–329. https://doi.org/10.1249/JSR.0000000000000633
  2. Neumeister, M. W., & Romanelli, M. R. (2020). Complex Regional Pain Syndrome. Clinics in plastic surgery47(2), 305–310. https://doi.org/10.1016/j.cps.2019.12.009
  3. Taylor, S. S., Noor, N., Urits, I., Paladini, A., Sadhu, M. S., Gibb, C., Carlson, T., Myrcik, D., Varrassi, G., & Viswanath, O. (2021). Complex Regional Pain Syndrome: A Comprehensive Review. Pain and therapy10(2), 875–892. https://doi.org/10.1007/s40122-021-00279-4
Σωκράτους 147, Καλλιθέα, Αθήνα
Ακολουθήστε μας και στα Social Media