Αρχική Blog Υγεία Στοματική υγιεινή: Τι πρέπει να κάνεις για να εχεις ένα υγιές στόμα
Στοματική υγιεινή: Τι πρέπει να κάνεις για να εχεις ένα υγιές στόμα

Στοματική υγιεινή: Τι πρέπει να κάνεις για να εχεις ένα υγιές στόμα

Στην στοματική υγιεινή μας η κατάσταση δοντιών και ούλων μπορεί να αποτελεί μια πρώτη ένδειξη και για τη γενική μας υγεία, επιπλέον δε, τα δόντια και τα ούλα μας μπορούν κάποιες φορές να μας ειδοποιήσουν έγκαιρα για προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζουμε, πολύ πριν εκείνα γίνουν σοβαρά.

Ορισμός στοματικής υγιεινής

Όταν μιλάμε για Στοματική Υγιεινή εννοούμε όλες τις ενέργειες για τη φροντίδα του στόματος μας όπως το να απομακρύνουμε την μικροβιακή πλάκα και να διατηρήσουμε ένα περιβάλλον που δεν θα είναι εύκολο να εκδηλωθούν παθήσεις για τα δόντια, τα ούλα και γενικά της στοματικής κοιλότητας. Η καλή στοματική υγιεινή σε συνδυασμό με σωστή διατροφή και τις τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο αποτελούν τους τρεις πιο σημαντικούς παράγοντες για τη διατήρηση της στοματικής υγείας.

Στοματική Υγιεινή

Πώς θα διατηρήσω τα δόντια και το στόμα μου όσο πιο υγιή γίνεται;

  • Να βουρτσίζετε απαλά τα δόντια σας δύο φορές την ημέρα. Μία φορά μετά το πρωινό και μία φορά πριν πέσετε για ύπνο. Η βούρτσα σας δεν πρέπει να είναι πολύ μεγάλη και σκληρή, και προσπαθήστε να κάνετε μικρές, κυκλικές κινήσεις. Και μην ξεχνάτε ότι πρέπει να αλλάζετε βούρτσα σε τακτικά χρονικά διαστήματα.
  • Προσπαθήστε να χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα τουλάχιστον μία φορά την ημέρα. Αν σας φαίνεται δύσκολη η χρήση του οδοντικού νήματος, ζητήστε βοήθεια από τον οδοντίατρό σας, καθώς πολλοί άνθρωποι κατά λάθος τραυματίζονται ε[ειδή δεν το χρησιμοποιούν σωστά.

βουρτσισμα δοντιων

  • Η χρήση στοματικού διαλύματος δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αντικαταστήσει το οδοντικό νήμα, αλλά και πάλι είναι καλύτερο από το τίποτα. Συνεπώς, ένα μπουκάλι στο σπίτι για τις μέρες που δεν προλαβαίνετε να χρησιμοποιήσετε νήμα, είναι ό,τι πρέπει.
  • Μην καπνίζετε. Ο καπνός του τσιγάρου προκαλεί τεράστια φθορά στα δόντια—χωρίς να αναφέρουμε ότι επηρεάζει αρνητικά την υγεία μας από πρακτικά κάθε άποψη.
  • Επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας τακτικά, ιδανικά δύο φορές τον χρόνο, για καθαρισμό αλλά και προληπτικό έλεγχο.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ : Χρόνια χρήση Αλκοόλ: Συμπτώματα, Επιπτώσεις και πως να το ελαττώσω

Που μπορεί να οφείλεται η άσχημη αναπνοή από το στόμα μας;

  • Εξωγενείς παράγοντες – τροφές όπως σκόρδο και κρεμμύδι, ποτά ->ροφήματα όπως καφές και αλκοόλ, αλλά και κάπνισμα
  • Ανεπαρκής στοματική υγιεινή – συσσώρευση πλάκας και υπολειμμάτων τροφών στα δόντια
  • Στοματικές παθήσεις – ουλίτιδα και περιοδοντίτιδα
  • Οδοντοστοιχίες –  στις οδοντοστοιχίες συσσωρεύονται πλάκα και υπολείμματα τροφών, γι’ αυτό και απαιτείται καθημερινός καθαρισμός

πνοδυσαρεστη αναπνοη μυριζει το στομα

  • Αμυγδαλές – στις κρύπτες (κολπώματα) των αμυγδαλών είναι πιθανό να συσσωρεύονται υπολείμματα τροφών
  • Λοιμώξεις του αναπνευστικού – ιγμορίτιδες, φαρυγγίτιδες και λοιμώξεις των πνευμόνων
  • Ξηροστομία – προκαλείται από προβλήματα του σιελογόνου αδένα, λήψη φαρμάκων, αναπνοή από το στόμα, ακτινοθεραπείες και χημειοθεραπείες
  • Οργανικές παθήσεις – διαβήτης, ηπατοπάθειες, νεφροπάθειες, πνευμονοπάθειες, ιγμορίτιδες και γαστρεντερικές διαταραχές

Συχνές παθήσεις των δοντιών και αντιμετώπιση

Περιοδοντίτιδα

Πρόκειται για μια σοβαρή φλεγμονή των ούλων, και πιο συγκεκριμένα για μια βακτηριακή μόλυνση που μπορεί να επηρεάσει το περιδόντιο, τους ιστούς γύρω από το δόντι. Χαρακτηριστικά, στην περιοδοντίτιδα τα ούλα “υποχωρούν”, είναι πρησμένα, ερεθισμένα και πονούν ακόμα και όταν τρως μαλακές τροφές.

Προκειμένου να την αποφύγεις, είναι σημαντικό να ακολουθείς μια καλή στοματική υγιεινή και να μην αμελήσεις οποιαδήποτε ενόχληση νιώσεις στο στόμα σου, αφού αν επιδεινωθεί, το δόντι μπορεί να αρχίσει να κουνιέται και να φύγει.

Για να την αντιμετωπίσεις, χρειάζεται σειρά θεραπειών από περιοδοντολόγο ώστε να μην προχωρήσουν περισσότερο τα συμπτώματα.

Ουλίτιδα

Είναι η φλεγμονή των ούλων, και είναι είτε ήπια είτε πιο σοβαρής μορφής. Δυστυχώς, οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς σε αυτήν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και σε φάσεις της ζωής με ορμονικές διαταραχές.

ουλιτιδα στο στομα

Για την ουλίτιδα ευθύνονται επίσης το κάπνισμα και η κακή διατροφή. Θα καταλάβεις ότι έχεις ουλίτιδα όταν τα ούλα σου είναι ερεθισμένα και αιμορραγούν στο βούρτσισμα. Για να την αποφύγεις, εκτός από το καθημερινό βούρτσισμα, καλό είναι να χρησιμοποιείς νήμα για να διώξεις τυχόν υπολείμματα τροφίμων.

Για να την αντιμετωπίσεις, μπορείς να κάνεις καθαρισμό στον οδοντίατρο.

Τερηδόνα

Η τερηδόνα συμβαίνει όταν τα βακτήρια εισχωρούν στα δόντια, παράγουν ένα οξύ που καταστρέφει το σμάλτο των δοντιών και δημιουργούνται τρύπες. Αν δε γίνει εγκαίρως θεραπεία, μπορεί το κακό να προχωρήσει στην οδοντίνη και να καταστρέψει ακόμη και ολόκληρο το δόντι.

τερηδονα στα δοντια

Στα πρώτα στάδια, είναι δύσκολο να την αντιληφθείς, αλλά αργότερα μπορεί να μαυρίσει το δόντι και να σε κάνει να πονάς όταν τρως ή πίνεις κάτι ζεστό ή κρύο. Πέρα από το συχνό βούρτσισμα των δοντιών, θα πρέπει να αποφεύγεις καραμέλες που κολλάνε στα δόντια, τα πολλά γλυκά και τα αναψυκτικά.

Αν είναι η τερηδόνα είναι σε προχωρημένο στάδιο, θα χρειαστεί να κλείσεις την τρύπα με σφράγισμα.

Ακολούθησε το fmh.gr στο Google News, στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram

Πηγές:  kiath.gr, iatronet.gr, colgate.com.gr, womenonly.gr

Σωκράτους 147, Καλλιθέα, Αθήνα
Ακολουθήστε μας και στα Social Media

Χρήσιμα Link