...
Αρχική Blog Υγεία Σταφυλόκοκκος: Τι είναι, πόσο διαρκεί και ποια η θεραπεία του
Σταφυλόκοκκος: Τι είναι, πόσο διαρκεί και ποια η θεραπεία του

Σταφυλόκοκκος: Τι είναι, πόσο διαρκεί και ποια η θεραπεία του

Τι είναι ο σταφυλόκοκκος και πως μεταδίδεται; Μάθε πώς να τον αντιμετωπίσεις και ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία.

Οι σταφυλόκοκκοι ξεχωρίζουν από δύο βασικά κριτήρια:

  • Στο μικροσκόπιο, οι σταφυλόκοκκοι έχουν μορφή τσαμπιών σταφυλιού
  • Βιοχημικά παράγουν μια ουσία που ονομάζεται καταλάση και συμβάλλει στη διάσπαση του υδρογόνου.

Γράφει η Γεωργία Τσίρου, Απόφοιτη της Ιατρικής Σχολής Αθηνών

Ταξινόμηση Σταφυλοκόκκων

Τρία είδη σταφυλόκοκκων είναι παθογόνα στον άνθρωπο :

Staphylococcus aureus (σημαντικότερος)

Προκαλεί νόσο μέσω τοξινών και μέσω φλεγμονής με πύον. Η τυπική βλάβη είναι το απόστημα (σάκος με πύον), ενώ η τυπική νόσος που προκαλεί μπορεί να είναι είτε τροφική δηλητηρίαση, είτε καταπληξία, βακτηριαιμία, είτε ενδοκαρδίτιδα, είτε δερματική λοίμωξη.

Τα ξένα σώματα, όπως οι καθετήρες και τα ράμματα είναι σημαντικοί προδιαθεσικοί παράγοντες της λοίμωξης, καθώς επίσης και η κακή υγιεινή του δέρματος.

Staphylococcus epidermidis 

Αποτελεί μικροοργανισμό της φυσιολογικής χλωρίδας του δέρματος και των βλεννογόνων αλλά μπορεί να εισέλθει στο αίμα (μικροβιαιμία) και να προκαλέσει λοιμώξεις, ιδίως σε εμφυτεύματα. Επίσης αποτελεί σημαντική αιτία μικροβιαιμίας στα νεογνά και περιτονίτιδας σε ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια που έχουν μόνιμο καθετήρα.

Staphylococcus saprophyticus

Αυτό το είδος σταφυλόκοκκου προκαλεί ουρολοιμώξεις, ειδικά σε σεξουαλικά δραστήριες νεαρές γυναίκες. Οι περισσότερες γυναίκες με τέτοια λοίμωξη έχουν έλθει σε σεξουαλική επαφή τις προηγούμενες 24 ώρες.

Πόσο διαρκεί;

Η διάρκεια του σταφυλόκοκκου στη κάθε λοίμωξη ποικίλλει και εξαρτάται και από το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς καθώς και τα υποκείμενα νοσήματα.

Σταφυλοκοκκος τι ειναι και ποια η θεραπεια αντιμετωπιση

Πως μεταδίδεται ο σταφυλόκοκκος;

Ο άνθρωπος είναι το υπόδοχο των σταφυλοκόκκων. Η μύτη είναι η κύρια θέση αποικισμού του σταφυλόκοκκου aureus. Το δέρμα, ιδίως του νοσοκομειακού προσωπικού και των ασθενών αποικίζεται συχνά με αυτό το παθογόνο. Η επαφή με τα χέρια είναι σημαντικός τρόπος μετάδοσης και το πλύσιμο τους την περιορίζει.

Επίσης οι λοιμώξεις από τον S.aureus ευνοούνται από το μολυσμένο περιβάλλον (πχ μέλη της οικογένειας με λοίμωξη) και από εξασθενημένο ανοσιακό σύστημα, πχ διαβήτης, χρήση ενδοφλέβιων ουσιών.

Ο σταφυλόκοκκος epidermidis βρίσκεται κυρίως στο δέρμα του ανθρώπου και μπορεί να εισέλθει στο αίμα από το σημείο εισόδου ενδοφλέβιων καθετήρων.

Ο σταφυλόκοκκος saprophyticus συνίσταται  κυρίως στο βλεννογόνο της γεννητικής οδού νεαρών γυναικών και με ανοδική πορεία μπορεί να φθάσει στην ουροδόχο κύστη, προκαλώντας ουρολοίμωξη.

Διάγνωση

Στα επιχρίσματα από σταφυλοκοκκικές βλάβες παρατηρούνται κόκκοι σε σωρούς σαν τσαμπιά σταφυλιών. Οι εργαστηριακές εξετάσεις συμβάλλουν επίσης στη διάγνωση.

Πρόληψη

Δεν υπάρχει εμβόλιο κατά των σταφυλόκοκκων. Η καθαριότητα, το συχνό πλύσιμο των χεριών, η άσηπτη περιποίηση των τραυμάτων ανακόπτει στην εξάπλωσή του σταφυλόκοκκου.

Ο επίμονος ρινικός αποικισμός αντιμετωπίζεται με ενδορινικές σταγόνες ή αντιβιοτικά από του στόματος, αλλά δύσκολα περιορίζεται τελείως. Συχνά χορηγείται προφυλακτικά αντιβίωση πριν τις χειρουργικές διεργασίες.

Αντιμετώπιση

Η χορήγηση συνδυασμών αντιβιοτικών είναι η κατάλληλη θεραπεία για τον σταφυλόκοκκο, διότι είναι αρκετά ανθεκτικοί σε μεμονωμένη φαρμακευτική αγωγή. Χορηγούνται πενικιλίνες ανθεκτικές ή συνδυασμός αντιβιοτικών. Άλλο φάρμακο είναι η βανκομυκίνη με ή χωρίς την προσθήκη γενταμυκίνης.

Σε ασθενείς με καταπληξία πρέπει επιπλέον να χορηγηθούν υγρά, αγγειοσυσταλτικά και ινότροπα φάρμακα.

Σε περίπτωση αποστημάτων συνίσταται η παροχέτευση.

Ακολούθησε το fmh.gr στο Google News, στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram

Γεωργία Τσίρου, Απόφοιτη της Ιατρικής Σχολής Αθηνών

Πηγές:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31769803/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31850900/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32326716/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16487744/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20178486/

Σωκράτους 147, Καλλιθέα, Αθήνα
Ακολουθήστε μας και στα Social Media