...
Αρχική Blog Φυσικοθεραπεία Ψηφιακό 3D Πελματογράφημα: Οφέλη, διαδικασία, σε ποιες παθήσεις βοηθάει
Ψηφιακό 3D Πελματογράφημα: Οφέλη, διαδικασία, σε ποιες παθήσεις βοηθάει

Ψηφιακό 3D Πελματογράφημα: Οφέλη, διαδικασία, σε ποιες παθήσεις βοηθάει

Γνωρίστε τα οφέλη που θα έχετε αν πραγματοποιήσετε ενα ψηφιακό πελματογραφήμα, πως γίνεται και σε ποιες παθήσεις βοηθάει ενας ψηφιακός πελματογράφος.

Ο ψηφιακός (3D) πελματογράφος έφερε την δυναμική αξιολόγηση των φορτίσεων της πτέρνας και το πως μπορεί η επιφάνεια επαφής να «προσαρμοστεί» στα εξωτερικά φορτία. Το βασικό όφελος ενός ψηφιακού πελματογραφήματος είναι ότι περιλαμβάνει χιλιάδες αισθητήρες που καταγράφουν και αναλύουν τα κινητικά πρότυπα του πέλματος.

Γράφει ο Γιώργος Σιδηρόπουλος, Φυσικοθεραπευτής, Κατερίνη

Σήμερα προτείνεται η ανάλυση της ποδοκνημικής με τρισδιάστατη τεχνολογία, που αναλύει την ανατομία του ποδιού και παρέχει οφέλη δίνοντας εξατομικευμένες πληροφορίες για την ποιότητα της βάδισης, του τρεξίματος, της στατικής και δυναμικής ισορροπίας και τέλος τα βιομετρικά στοιχεία των κάτω άκρων και της σπονδυλικής στήλης.

Πως γίνεται το ψηφιακό πελματογράφημα;

Στην αρχή ο/η εξεταζόμενος-η πατούν στην πλατφόρμα και παραμένουν ακίνητοι ή στις επώδυνες θέσεις για να ληφθούν οι πληροφορίες για το πως κατανέμονται τα φορτία στην ποδοκνημική σε ουδέτερη θέση ή σε λειτουργικά επώδυνες.

Ψηφιακό 3D Πελματογράφημα πελματογραφος ψηφιακος

Η ανάγκη για ορθωτικά υψηλής ποιότητας μεγαλώνει όσο η ηλικία αυξάνεται. Η ποιότητα ανάλυσης που προσφέρεται πλέον με την νέα τεχνολογία της πελματικής απεικόνισης των φορτίσεων φέρει λιγότερα λάθη στην αξιολόγηση, κάτι που έχει ως όφελος να βελτιώνει τον πόνο και οι ασθενείς είναι πιο ικανοποιημένοι από την παρέμβαση βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Η αξιολόγηση χωρίζεται σε δύο στάδια:

  • Στατική αξιολόγηση
  • Δυναμική αξιολόγηση

Οι παραπάνω πληροφορίες καταγράφονται στον υπολογιστή και στο λογισμικό του εκάστοτε εξοπλισμού ψηφιακής πελματογραφίας. Οι εξεταζόμενοι πρώτα στέκονται στην πλατφόρμα και στη συνέχεια περπατούν πάνω στην πλατφόρμα με κανονική ταχύτητα. Η δυναμική αξιολόγηση μπορεί να διαχωρίσει τις φάσεις του κύκλου βάδισης (βλ. παρακάτω φωτογραφία).

κύκλος βάδισης

Ο κύκλος της βάδισης αναλύεται ως προς την κατανομή του βάρους, τις πελματικές πιέσεις και τη ποιότητα εναλλαγής από την μία φάση στην άλλη δίνοντας έτσι στον θεραπευτή (ιατρό ή φυσικοθεραπευτή) πολύτιμες πληροφορίες τόσο για την κατασκευή των ορθοτικών πελμάτων όσο και για το περιεχόμενο της αποκατάστασης του/της ασθενή.

Πόσο διαρκεί;

Η διάρκεια της αξιολόγησης του ψηφιακού πελματογράφου μπορεί να διαρκέσει έως και τις 3 ώρες μαζί με την λήψη ιστορικού, ενώ οι κατάλληλες και ειδικά σχεδιασμένες προδιαγραφές για τα ορθωτικά πέλματα μπορεί να χρειαστούν έως και μία εβδομάδα να τα λάβει ο/η ασθενής από την ημέρα αξιολόγησης του/της.

Σε ποιες περιπτώσεις ενδείκνυται το πελματογράφημα από 3D ψηφιακό πελματογράφο;

  • Παθήσεις των πελμάτων (πλατυποδία, κοιλοποδία, ραιβοποδία, προβλήματα στα μετατάρσια, ασυμμετρία ποδικής καμάρας)
  • Ανισοσκέλια
  • Επίσης ενα πελματογράφημα ενδείκνυται όταν αντιμετωπίζουμε προβλήματα στην σπονδυλική στήλη ή τα κάτω άκρα (ισχίο, γόνατο, ποδοκνημική)
  • Σοβαρές συνδεσμικές κακώσεις ή κατάγματα

Συχνά το πελματογράφημα συστήνεται σε παιδιά και εφήβους, υπό την σκέψη να γίνει καλύτερη ανάπτυξη του σκελετικού συστήματος.

Περιπτώσεις που υπάρχει υψηλή αναγκαιότητα και αποτελεσματικότητα για εξέταση σε ενα ψηφιακό πελματογράφο πέρα από τις παραπάνω ενδείξεις, είναι και οι: νευρομυϊκές παθήσεις, η σκολίωση, η κύφωση και λόρδωση καθώς και όταν στην φυσική εξέταση παρουσιάζουν βάδιση με πρηνισμό (pronation) ή υπτιασμό (supination).

ποτε να κανω ψηφιακο πελματογραφημα

Μετά την λήψη ιστορικού, την φυσική εξέταση και τον ψηφιακό πελματογράφο ο θεραπευτής αποφασίζει εάν ο ασθενής χρειάζεται ορθωτικά πέλματα. Εάν όλα τα παραπάνω κρίνουν την ανάγκη για δημιουργία ορθωτικών πελμάτων, στέλνονται τα δεδομένα από την εξέταση για την δημιουργία ειδικά σχεδιασμένων ορθωτικών.

Τα υλικά που συνήθως χρησιμοποιούνται είναι σύμφωνα με το βάρος, την ηλικία καθώς και ιστορικό του εκάστοτε εξεταζόμενου. Με τα ορθωτικά πέλματα, πετυχαίνετε η μετατροπή των υποδημάτων σε ορθοπεδικά – ανατομικά.

Επίσης, βοηθούν στην απορρόφηση των κραδασμών, με άμεσο αντίκτυπο την μείωση πόνου και την επίτευξη καλύτερης στάσης και κίνησης στα κάτω άκρα και την σπονδυλική στήλη.

Τέλος, τα ορθωτικά πέλματα σε συνδυασμό με την θεραπευτική άσκηση είναι τα δύο βασικά κλειδιά στην αντιμετώπιση ανατομικών αποκλίσεων στα κάτω άκρα.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑΠως φεύγει η φλεγμονή στον ώμο: Συμπτώματα και αντιμετώπιση

Ακολούθησε την fmh.gr στο Google News, στο Twitter, στο Facebook, στο Υoutube, στο TikTok και στο Instagram

φυσικοθεραπευτης κατερινη

Γιώργος Σιδηρόπουλος, Φυσικοθεραπευτής, Κατερίνη

Ακολούθησε τον Γιώργο στο Facebook και στο Instagram

Σωκράτους 147, Καλλιθέα, Αθήνα
Ακολουθήστε μας και στα Social Media