...
Αρχική Blog Fitness Το μυστικό όπλο κατά τη θεραπεία του καρκίνου; Η Άσκηση!
Το μυστικό όπλο κατά τη θεραπεία του καρκίνου; Η Άσκηση!

Το μυστικό όπλο κατά τη θεραπεία του καρκίνου; Η Άσκηση!

Μη σταματάς να κινείσαι. Έρευνες επιβεβαιώνουν ότι η άσκηση μπορεί να σας βοηθήσει όχι απλώς να επιβιώσετε, αλλά να ευδοκιμήσετε κατά τη διάρκεια και μετά τον καρκίνο.

Γράφει η Νάντια Μαύρου, Γυμνάστρια, Πύργος 

Η άσκηση μπορεί να είναι μια από τις πιο σημαντικές θεραπείες για τον καρκίνο. Για όποιον έχει διαγνωστεί με καρκίνο, αυτά είναι πολύ ενθαρρυντικά νέα. Η έναρξη — ή η διατήρηση — ενός προγράμματος άσκησης μπορεί να σας δώσει τη δυνατότητα να απομακρυνθείτε από έναν πιο παθητικό ρόλο του «ασθενούς». Θα σας βοηθήσει να βελτιώσετε όχι μόνο την ευημερία σας αλλά και τη διάθεσή σας.

Η Sara Mansfield, MS, πιστοποιημένη προπονήτρια άσκησης κατά του καρκίνου στο Mayo Clinic Healthy Living Program, λέει ότι η σωματική δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη θεραπεία του καρκίνου.

“Τα μέλη της οικογένειας, μπορεί να προτρέπουν ένα άτομο με διάγνωση καρκίνου να ξεκουραστεί”, λέει, “αλλά αυτό μπορεί να οδηγήσει σε λειτουργική παρακμή. Η έρευνα μας αναφέρει, γενικά, είναι καλύτερο ο ασθενής να κινείται περισσότερο παρά λιγότερο.”

Η Mansfield συνιστά σε κάθε άτομο με καρκίνο να συζητήσει πρώτα ένα πρόγραμμα άσκησης με τον γιατρό του/της. Μόλις πάρεις το πράσινο φως, άρχισε να κινείσαι. Εάν έχετε κάνει καθιστική ζωή για λίγο, ξεκινήστε να περπατάτε, κάτι που θα σας βοηθήσει να χτίσετε μυς και αντοχή.

ασκηση κατα την θεραπεια του καρκινου

Οφέλη από την άσκηση κατα την διάρκεια θεραπείας απο τον καρκίνο

Πολλές ερευνητικές μελέτες υποστηρίζουν την ιδέα, ότι η άσκηση κατά τη διάρκεια της θεραπείας του καρκίνου σας βοηθά να αισθάνεστε καλύτερα. Μερικά από τα τεκμηριωμένα οφέλη περιλαμβάνουν:

  • Μειωμένη κατάθλιψη και άγχος
  • Αυξημένη ενέργεια και δύναμη
  • Μειωμένος πόνος

Ανησυχείτε ότι μπορεί να μην είναι ασφαλές; Υπάρχουν στοιχεία για το αντίθετο. Για παράδειγμα, όταν οι ερευνητές εξέτασαν 61 μελέτες που αφορούσαν γυναίκες με καρκίνο του μαστού σταδίου 2, διαπίστωσαν ότι ένας συνδυασμός αερόβιας άσκησης και άσκησης με αντίσταση δεν ήταν μόνο ασφαλής, αλλά βελτίωσε και τα αποτελέσματα της υγείας τους.

Άλλες μελέτες έχουν βρει ότι η άσκηση κατά τη διάρκεια της θεραπείας μπορεί πραγματικά να αλλάξει το μικροπεριβάλλον του όγκου και να προκαλέσει ισχυρότερη αντικαρκινική δραστηριότητα στο ανοσοποιητικό σας σύστημα. Πολύ πρόσφατες μελέτες σε ζώα έχουν βρει ότι η άσκηση μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του όγκου στα τρωκτικά.

Η σωματική δραστηριότητα σας βοηθά επίσης να διαχειριστείτε το βάρος σας, το οποίο είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για καρκίνο. Στην πραγματικότητα, η έρευνα έχει συνδέσει το υπερβολικό βάρος ή την παχυσαρκία με αυξημένο κίνδυνο πολλών τύπων καρκίνου, συμπεριλαμβανομένων του καρκίνου του ενδομήτριου, του οισοφάγου, του ήπατος, του παγκρέατος και του μαστού. Υπάρχουν επίσης αυξανόμενες ενδείξεις ότι το υπερβολικό βάρος μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερο κίνδυνο υποτροπής του καρκίνου και ακόμη και θανάτου που σχετίζεται με τον καρκίνο.

Όλα αυτά τα οφέλη για την υγεία που σχετίζονται με την άσκηση κατά τη διάρκεια της θεραπείας του καρκίνου ακούγονται καλά, σωστά; Ίσως λοιπόν ήρθε η ώρα να ξεκινήσετε.

η γυμναστικη βοηθαει στην θεραπεια του καρκινου

Οδηγίες άσκησης

Οι οδηγίες σωματικής δραστηριότητας για τα άτομα με καρκίνο είναι παρόμοιες με αυτές που συνιστώνται για όλους: 150 λεπτά μέτριας έντασης δραστηριότητα ή 75 λεπτά έντονης δραστηριότητας κάθε εβδομάδα.

Δεν είστε έτοιμοι για αυτό το επίπεδο άσκησης; Ακολουθήστε τις συστάσεις της Mansfield:

  • Εάν δεν μπορείτε να ξεκινήσετε με 150 λεπτά την εβδομάδα, να είστε όσο δραστήριοι μπορείτε.
  • Αφού εγκριθεί από τον χειρουργό σας, επιστρέψτε στις κανονικές καθημερινές δραστηριότητες το συντομότερο δυνατό μετά την επέμβαση.
  • Κάντε κάποιου είδους προπόνηση με αντιστάσεις (άρση βαρών, ζώνες αντίστασης) τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα.
  • Παραμείνετε ευέλικτοι με τακτικές διατάσεις.
  • Ενσωματώστε ασκήσεις ισορροπίας στην καθημερινότητά σας.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Ποια είναι τα συμπτώματα  που ίσως δείχνουν οτι έχεις καρκίνο στο μαστό

Ακολούθησε το fmh.gr στο Google News, στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram

pilates πυργος

Νάντια Μαύρου, Γυμνάστρια, Πύργος 

Ακολούθησε την Νάντια στο Facebook και στο Instagram

Πηγές:

  1. Singh B, et al. A systematic review and meta-analysis of the safety, feasibility, and effect of exercise in women with stage II breast cancer. Archives of Physical Medicine and Rehabilitation. 2018;99:2621.
  2. Ashcraft KA, et al. Exercise as adjunct therapy in cancer. Seminars in Radiation Oncology. 2018;29:16.
  3. Eschke RCKR, et al. Impact of physical exercise on growth and progression of cancer in rodents — A systematic review and meta-analysis. Frontiers in Oncology. 2019;9:35.
  4. Reis AD, et al. Effect of exercise on pain and functional capacity in breast cancer patients. Health and Quality of Life Outcomes. 2018;16:58.
  5. Denmark-Wahnefried W, et al. Practical clinical interventions for diet, physical activity, and weight control in cancer survivors. CA: A Cancer Journal for Clinicians. 2015;65:167.
  6. Wolin KY, et al. Implementing the exercise guidelines for cancer survivors. Journal of Community and Supportive Oncology. 2012;10:171.
Σωκράτους 147, Καλλιθέα, Αθήνα
Ακολουθήστε μας και στα Social Media