...
Αρχική Blog Υγεία Συμπτώματα του καρκίνου στο μαστό: Ποια είναι τα σημάδια;
Συμπτώματα του καρκίνου στο μαστό: Ποια είναι τα σημάδια;

Συμπτώματα του καρκίνου στο μαστό: Ποια είναι τα σημάδια;

Διαβάστε για τα συμπτώματα που υποδηλώνουν ότι μπορεί να έχετε καρκίνο στο μαστό. Είναι 7 τα σημάδια που το φανερώνουν.

Ο καρκίνος του μαστού είναι πλέον συνήθης και προσβάλλει τις γυναίκες, αγγίζοντας  το 35% του γυναικείου καρκίνου, καλύπτοντας τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και των εξαρτημάτων της, ενώ αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου, μετά τον καρκίνο του πνεύμονα.

Για τα ελληνικά δεδομένα η εκτίμηση είναι 4.500 νέες περιπτώσεις ετησίως και 2.000 θάνατοι. Το ότι υπάρχουν τόσοι πολλοί θάνατοι στην Ελλάδα εξηγείται από το προχωρημένο στάδιο κατά τη διάγνωσή του.

Γράφει η Γεωργία Τσίρου, Απόφοιτη της Ιατρικής Σχολής Αθηνών

Παράγοντες Κινδύνου

Οι πλέον συνήθεις παράγοντες που επηρεάζουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού είναι αυτοί που αναφέρονται στη συνέχεια.

Ηλικία : είναι ο πλέον σημαντικός παράγοντας. Το 75% των περιπτώσεων εμφανίζεται σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες άνω των 75 ετών.

Οικογενειακό και Ατομικό ιστορικό : στα χαρακτηριστικά του οικογενειακού ιστορικού, τα οποία πιθανώς να υποδηλώνουν μετάλλαξη ενός ή δύο γονιδίων ( BRACA1 και BRACA2), περιλαμβάνονται δύο ή περισσότεροι συγγενείς προσβεβλημένοι από καρκίνο του μαστού ή των ωοθηκών σε νεαρή ηλικία.

Ορμονικοί παράγοντες : η ηλικία έναρξης της περιόδου και της εμμηνόπαυσης, η πρώτη εγκυμοσύνη, ο θηλασμός, ο αριθμός των τοκετών, πιθανή θεραπεία με οιστρογόνα ή προγεστερόνη, οι προσπάθειες εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Περιβάλλον και Δίαιτα  : η έκθεση σε ιονίζουσα ακτινοβολία, η παχυσαρκία, η κατανάλωση λιπαρών / οινοπνεύματος, το κάπνισμα και η μειωμένη άσκηση αποτελούν επιβαρυντικούς παράγοντες. Η σωστή διατροφή συμβάλλει θετικά στην πρόληψη του καρκίνου στο μαστό.

συμπτωματα καρκινου στο μαστο

Συμπτώματα που δέιχνουν καρκίνο στο στήθος

Σύμπτωμα # 1 : μεγάλο ογκίδιο στη μασχάλη

Όσο εξελίσσεται ο καρκίνος του μαστού και όσο περνάει από τα διάφορα στάδιά του, προσβάλλει όλο και μεγαλύτερη έκταση στη γειτονική περιοχή. Οι μασχαλιαίοι λεμφαδένες (ρόλος τους η καταπολέμηση της μόλυνσης) είναι οι πρώτοι που προσβάλλονται. Έτσι διογκώνονται και σχηματίζουν άλλοτε ένα μικρό και άλλοτε ένα μεγαλύτερο ογκίδιο, το οποίο είναι ψηλαφητό κατά την κλινική εξέταση.

Σύμπτωμα # 2 : εσοχή στο δέρμα

Όπως κάποιοι άνθρωποι έχουν στα μάγουλα τους τα λεγόμενα λακκάκια, έτσι κάποιες γυναίκες ως πρώτο σύμπτωμα καρκίνου του μαστού εμφανίζουν τέτοιες εσοχές στο στήθος τους. Η σωστή παρατήρηση και εξέταση από την ίδια τη γυναίκα μπορεί να είναι σωτήρια, αφού θα την παραπέμψει στον γιατρό για την άμεση διερεύνηση.

Σύμπτωμα # 3 : εμφάνιση υφής φλούδας πορτοκαλιού

Ο μαστός παίρνει μια χαρακτηριστική εμφάνιση όμοια με μια φλούδα πορτοκαλιού. Αυτή η μορφή καρκίνου ονομάζεται φλεγμονώδης και το δέρμα διογκώνεται και χάνει την κανονική του όψη.

Σύμπτωμα # 4 : πρήξιμο ή ερυθρότητα

Πολλές φορές αυτά τα συμπτώματα μπορεί να παραπέμψουν σε κάποια φλεγμονή του μαστού, παρόλα αυτά μπορεί να υποκρύπτουν φλεγμονώδη καρκίνο. Σε αυτή  την περίπτωση η ερυθρότητα θα πρέπει να καλύπτει περισσότερο από το 1/3 του μαστού ενώ θα πρέπει να συνοδεύεται από πρήξιμο ή / και καύσο.

Σύμπτωμα # 5 : ανεστραμμένη θηλή

Αν παρατηρήσετε οποιαδήποτε αλλαγή στη θηλή σας είτε αν αυτό σημαίνει αλλαγή στη φορά είτε αναστροφή από έξω προς τα μέσα, τότε καλό θα ήταν να επισκεφτείτε κάποιον ειδικό, αφού αυτό είναι ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με μελέτες.

Σύμπτωμα # 6 : έκκριση υγρών από τις θηλές

Οι εκκρίσεις που μπορεί να παρατηρηθούν είναι είτε λευκού χρώματος ( δίκην γάλακτος ), είτε κίτρινου χρώματος, είτε κόκκινου χρώματος ( δίκην αίματος ). Στην τελευταία περίπτωση ιδιαίτερα η διάγνωση του καρκίνου είναι μονόδρομος.

Σύμπτωμα # 7 : κνησμώδης θηλή

Η προσβολή της θηλής είναι χαρακτηριστική της νόσου Paget, η οποία αφορά τον καρκίνο της θηλής του μαστού. Είναι μια επιθετική μορφή καρκίνου, ευτυχώς όχι τόσο διαδεδομένη. Η διάγνωση είναι δύσκολη, καθώς μπορεί  να θεωρηθεί απλώς ως ένας ερεθισμός του δέρματος.

Διάγνωση

Η διάγνωση του καρκίνου του μαστού γίνεται μέσω κλινικής εξέτασης, μαστογραφίας και ιστολογικής εξέτασης. Μαστογραφία συστήνεται να γίνεται κάθε 5 χρόνια σε γυναίκες άνω των 30 ετών, ιδιαίτερα αν υπάρχουν παράγοντες κινδύνου.

Αντιμετώπιση

Ανάλογα το στάδιο της νόσου οι θεραπείες μπορούν να διακριθούν σε τοπικές, όπως η χειρουργική επέμβαση και η ακτινοβολία και σε συστηματικές, όπως η χημειοθεραπεία, η ορμονοθεραπεία και η θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα ή συνδυασμός των ανωτέρω.

Ακολούθησε το fmh.gr στο Google News, στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram

Γεωργία Τσίρου, Απόφοιτη της Ιατρικής Σχολής Αθηνών

Πηγές

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21969133/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20521754/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30005774/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27533387/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24283956/

Σωκράτους 147, Καλλιθέα, Αθήνα
Ακολουθήστε μας και στα Social Media