Αρχική Φυσικοθεραπεία Νεύρωμα Morton: Τι είναι και ποια η θεραπεία του

Νεύρωμα Morton: Τι είναι και ποια η θεραπεία του

Για μούδιασμα, πόνο και κάψιμο στο πέλμα ενοχοποιείται το άγνωστο στο ευρύ κοινό νεύρωμα Morton. Πρόκειται για σύνδρομο ευαισθησίας και πόνου που προσβάλλει την περιοχή του άκρου ποδός, συνήθως στη φορτιζόμενη επιφάνεια μεταξύ του τρίτου και του τέταρτου δάκτυλου, για την αντιμετώπιση του οποίου σε ορισμένες περιπτώσεις απαιτείται χειρουργική επέμβαση.

Το νεύρωμα Morton συχνότερα εμφανίζεται στις μεσήλικες γυναίκες μεταξύ 3ου-4ου δακτύλου (80%) και μεταξύ 2ου-3ου δακτύλου (20%).

Ανατομικά πρόκειται για πάχυνση του πελματιαίου νεύρου που καταλήγει στα δάχτυλα των ποδιών και προκαλεί: κάψιμο στο μπροστινό μέρος του πέλματος ,μούδιασμα στα δάχτυλα,
αίσθηση χαλικιού κάτω από το δάχτυλο.

Το νεύρωμα Morton φαίνεται εμφανίζεται μετά από χρόνιο ερεθισμό, πίεση ή τραυματισμό σε ένα από τα νεύρα που οδηγούν στα δάχτυλα των ποδιών. Παράγοντες που φαίνεται να συμβάλλουν στην εμφάνισή του είναι:
🔸️Ψηλά τακούνια ή στενά παπούτσια.
🔸️Ορισμένα αθλήματα, όπως τρέξιμο, τζόκινγκ  ή αναρρίχηση μπορεί να εκθέσει τα πόδια σε επαναλαμβανόμενους τραυματισμούς
🔸️Παραμορφώσεις του άκρου ποδός.

Οι άνθρωποι που έχουν κάλους, πτώση μεταταρσίων, σφυροδακτυλία, υψηλή καμάρα ή πλατυποδία, ιδιαίτερα αν πήραν και απότομα βάρος διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν το σύνδρομο.
Επίσης υπάρχει και γονιδιακή προδιάθεση.

Θεραπευτική αγωγή

Η θεραπεία εξαρτάται από τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων. Στα πρώτα στάδια ακολουθείται συντηρητική αγωγή. Αυτή περιλαμβάνει:
• Χρήση χαμηλοτάκουνων και άνετων υποδημάτων
• Ξεκούραση του ποδιού με αποφυγή ορθοστασίας και δραστηριοτήτων με κραδασμούς (τρέξιμο, χορός κ.α.)
• Λήψη αναλγητικών και αντιφλεγμονωδών φαρμάκων
• Χρήση μαλακών πάτων από σιλικόνη, μέσα στο παπούτσι, που βοηθούν στην απορρόφηση κραδασμών και ανακουφίζουν την πίεση στο νεύρο.

Εάν τα συντηρητικά μέσα δε βοηθήσουν, τότε μπορεί να γίνει τοπικά ένεση κορτιζόνης με τοπκό αναισθητικό. Τελευταία έχει δοκιμαστεί και η τοπική έγχυση με αλκοολούχο διάλυμα.
Εάν και αυτό το μέσο δε βοηθήσει και το πρόβλημα παραμένει έντονο, τότε ενδείκνυται η χειρουργική επέμβαση.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ : Πονοκέφαλος οφειλόμενος στον Αυχένα και Βελονισμός

Ακολούθησε το fmh.gr στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram

Χάρης Βαλσαμίδης – Φυσίατρος , Αττική (Βούλα)

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

κοροναϊός και γυμναστήριο

Bullying στο γυμναστήριο;  No More … – Fitness Motivation Hellas

Μια «ομάδα νταήδων» περιφέρεται στους χώρους συνοικιακού γυμναστηρίου και προτάσσοντας τα φουσκωμένα στήθη απαιτούν από τους αθλούμενους τη χρήση –κατειλημμένων- μηχανημάτων σε ώρα αιχμής....

Ακολουθήστε μας

89,039ΥποστηρικτέςΚάντε Like
26,055ΑκόλουθοιΑκολουθήστε