Αρχική Φυσικοθεραπεία Πονοκέφαλος οφειλόμενος στον Αυχένα και Βελονισμός

Πονοκέφαλος οφειλόμενος στον Αυχένα και Βελονισμός

Όλοι οι άνθρωποι θα βιώσουν κάποια στιγμή της ζωής τους κεφαλαλγία, τον λεγόμενο πονοκέφαλο. Σε πολλές περιπτώσεις ο πονοκέφαλος δε θα είναι συχνός και θα υποχωρεί σχετικά γρήγορα και με εύκολο τρόπο. Σε αρκετές περιπτώσεις όμως μπορεί να παραμένει, να εμφανίζεται συχνά και να ταλαιπωρεί το άτομο επηρεάζοντας την καθημερινότητά του.

Οι πονοκέφαλοι που οφείλονται στον αυχένα αποτελούν την πιο συχνή αιτία εμφάνισης κεφαλαλγίας και η αντιμετώπισή τους πρέπει να γίνεται στοχεύοντας στην περιοχή του αυχένα και να μην είναι απλά συμπτωματική.

  • Πότε όμως ο πονοκέφαλος οφείλεται στον αυχένα ;

Τα διεθνή κριτήρια που ορίζουν ότι ο πονοκέφαλος οφείλεται στον αυχένα είναι τα παρακάτω:

  • Πόνος που εντοπίζεται στον αυχένα και στην ινιακή (βάση της κεφαλής) περιοχή. Ο πόνος είναι πιθανόν να προβάλει στο μέτωπο, στην περιοχή των οφθαλμών, στους κροτάφους, στα αυτιά.
  • Ο πόνος εκλύεται ή επιδεινώνεται από κινήσεις του αυχένα ή από παραμονή του αυχένα σε κάποια θέση για πολύ χρόνο.
  • Ευαισθησία των αυχενικών μυών, αλλαγή της υφής τους στην ψηλάφηση, παρουσία μυϊκών σπασμών.
  • Περιορισμός στις παθητικές κινήσεις του αυχένα.

Αντιμετωπίζονται οι πονοκέφαλοι με τον Βελονισμό ;

Ο Βελονισμός αποτελεί μια αποτελεσματική θεραπευτική επιλογή για την αντιμετώπιση των πονοκεφάλων. Στον Βιοϊατρικό Βελονισμό τα σημεία βελονισμού επιλέγονται με βάση τα συμπτώματα του ασθενούς και της αιτίας από την οποία προέρχονται. Στις περιπτώσεις όπου ο πονοκέφαλος καλείται πονοκέφαλος μυϊκής τάσεως (30% έως 78% στον γενικό πληθυσμό) και οφείλεται καθαρά στα μυϊκά στοιχεία της περιοχής, οι βελόνες τοποθετούνται σε συγκεκριμένα σημεία πάνω στις μυϊκές ομάδες.

Σκοπός του βελονισμούς στους πονοκεφάλους αυχενικής αιτιολογίας είναι να απευαισθητοποιήσει τις επώδυνες περιοχές πο προκαλούν αντανακλόμενο πόνο στο κεφάλι (πονοκέφαλο). Τα βελονιστικά σημεία που επιλέγονται στοχεύουν στην συνολική εξισορρόπηση του αυτόνομου νευρικού συστήματος και όταν συνδυάζονται με ένα πρόγραμμα θεραπευτικής άσκησης της περιοχής το άτομο θα ξεπεράσει τα επεισόδια πονοκεφάλων.

Ακολούθησε το fmh.gr στο Twitter, στο Facebook και στο Instagram.

Μυσίρης Γιάννης, Φυσικοθεραπευτής, MSc – Λάρισα

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το μυικό σύστημα στα αθλήματα δύναμης

Το μυικό σύστημα στον άνδρα και στη γυναίκαΤο ανθρώπινο μυικό σύστημα αποτελεί περίπου το 30-35% της μάζας του σώματος στις γυναίκες και το 42-47%...

Ακολουθήστε μας

89,724ΥποστηρικτέςΚάντε Like
26,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε