...
Αρχική Blog Ασκήσεις φυσικοθεραπείας Κινησιοθεραπεία: Τι είναι; Που βοηθάει; Ενδεικτικές ασκήσεις
Κινησιοθεραπεία: Τι είναι; Που βοηθάει; Ενδεικτικές ασκήσεις

Κινησιοθεραπεία: Τι είναι; Που βοηθάει; Ενδεικτικές ασκήσεις

Με τον όρο κινησιοθεραπεία, εννοούμε την επίτευξη θεραπευτικών στόχων και την βελτίωση λειτουργικών παραμέτρων του ανθρωπίνου σώματος μέσω της κίνησης. Η κινησιοθεραπεία βασικά αποτελείται από τις ενεργητικές και τις παθητικές κινήσεις και αποτελεί την θεμελιώδη βάση της επιστήμης της φυσικοθεραπείας.

Ο όρος κινησιοθεραπεία συγχέεται με τον όρο της ασκησιοθεραπείας, της θεραπευτικής άσκησης και της θεραπευτικής γυμναστικής.

Η ιστορία της κινησιοθεραπείας

Η ιστορία της κινησιοθεραπείας ξεκίνησε από τα αρχαία χρόνια με πρώτες αναφορές στην Κίνα περίπου το 2500 π.Χ όπως και στην Ρώμη με  τον Έλληνα ιατρό Σωρανό τον Εφέσιο που περιέγραψε μεθόδους άσκησης με έλξη κάνοντας χρήση ζωνών και τροχαλιών για την ανακούφιση συμπτωμάτων παράλυσης των άκρων κατα τον δεύτερο αιώνα προ Χριστού.

Ένας από τους πρώτους ανθρώπους στην σύγχρονη εποχή που έφτιαξε μηχανικά βοηθήματα για την θεραπευτική γυμναστική ήταν ο Καρλ Χάινριχ Κλίνγκερτ. Το 1810 δημιούργησε έναν εξοπλισμό παρόμοιο με τα σημερινά μηχανήματα αποκατάστασης που χρησιμοποιούνταν για την ταύτοχρονη άσκηση άνω και κάτω άκρων.

Που βοηθάει; 

Η κινησιοθεραπεία χρησιμοποιείται σε μεγάλο βαθμό στον χώρο της μυοσκελετικής και αθλητικής αποκατάστασης αλλά καταλαμβάνει εξίσου σημαντικό ρόλο σε αναπνευστικές, καρδιολογικές και νευρολογικές παθήσεις όπως και στην αποκατάσταση γηριατρικού πληθυσμού.

τι ειναι η κινησιοθεραπεια

Ο φυσικοθεραπευτής καλείται ανάλογα την περίπτωση να αξιολογήσει τα πιθανά ελλείματα και ανάλογα να εφαρμόσει κινησιοθεραπευτικές τεχνικές.

Στο μυοσκελετικό σύστημα, ο φυσικοθεραπευτής κατα κύριο λόγο χρησιμοποιεί ειδικές τεχνικές κινητοποίησης (Manual Therapy) και συνταγογραφεί εξατομικευμένο ασκησιολόγιο για την αύξηση της μυϊκής δύναμης, την βελτίωση εύρους κίνησης, την μείωση του πόνου, ελάττωση μυϊκού σπασμού κλπ.

Ενεργητική και παθητική κινησιοθεραπεία

Η κινησιοθεραπεία μπορεί να είναι παθητική (εφαρμόζεται από τον θεραπευτή) είτε ενεργητική (εφαρμόζεται από τον ασκούμενο). Η ενεργητική άσκηση μπορεί να είναι υποβοηθούμενη (με εξωτερική βοήθεια από τον θεραπευτή ή ιμαντες κλπ) ή μη υποβοηθούμενη (η αντίσταση εξ ολοκλήρου υπερνικάται από τον ασκούμενο).

Παθητική κινησιοθεραπεία εξ ολοκλήρου συνήθως χρησιμοποιείται σε ασθενείς που είναι κλινήρεις πιθανότατα με διαταραχές επιπέδου συνείδησης (άτομα σε ΜΕΘ) ή σε διάφορες μετεγχειρητικές καταστάσεις.

Στις νευρολογικές παθήσεις, το κινησιοθεραπευτικό πλάνο εμπεριέχει τεχνικές νευρομυϊκής διευκόλύνσης, διάτασεις και ασκήσεις για την διαχείριση των διαταραχών του μυϊκού τόνου, βελτίωση της ισορροπίας, αντιμετώπιση διαχείριση σπαστικότητας και την επίτευξη λειτουργικών στόχων κλπ.

Στο καρδιοαναναπευστικό σύστημα η πρώιμη κινητοποίηση αποτελεί κλειδί για την επαναφορά στην λειτουργικότητα του πάσχοντος. Η έγκαιρη εφαρμογή κινησιοθεραπευτικού προγράμματος βοηθά στην ταχύτερη επανένταξη σε λειτουργικές δραστηριότητες αλλά και στην πρόληψη επιπλοκών από το καρδιοαναπνευστικό σύστημα όπως αναπνευστικές λοιμώξεις, θρομβώσεις, ατελεκτασίες κλπ.

Η θεραπευτική άσκηση μπορεί να περιλαμβάνει αερόβια άσκηση και άσκηση αντοχής, προπόνηση ευελιξίας, εργονομικές συμβουλές, αναπνευστικές ασκήσεις, ασκήσεις συντονισμού, εκμάθηση κινητικών προτύπων, νευρομυική εκπαίδευση, ασκήσεις εύρους κίνησης / διατάσεις μαλακών μορίων, ασκήσεις χαλάρωσης όπως και ασκήσεις αύξησης δύναμης και της μυϊκής ισχύος.

Κάθε συνταγογράφηση κινησιοθεραπευτικού πλάνου θα πρέπει να ακολουθεί το μνημονικό FITT: F- frequency, I- Intensity, T- Time, T- Type δηλαδή συχνότητα, ένταση, διάρκεια και τύπος άσκησης.

Ασκήσεις κινησιοθεραπείας

Ακολουθούν κάποια βίντεο με ενδεικτικά προγράμματα κινησιοθεραπείας σε διάφορες καταστάσεις και παθήσεις. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να συμβουλευτείτε τον φυσικοθεραπευτή σας προτού ακολουθήσετε κάποιο από τα επόμενα προγράμματα.

Ενδεικτικές ασκήσεις οσφυαλγίας:

Ενδεικτικές ασκήσεις για παγωμένο ώμο:

Ενδεικτικές ασκήσεις για Πάρκινσον:

Ακολούθησε την fmh.gr στο Google News, στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram

 

Μιχαηλίδης Αυγερινός-Ρωμανός – Φυσικοθεραπευτής

Πηγές:

  1. https://www.physio-pedia.com/Therapeutic_Exercise
  2. https://en.wikipedia.org/wiki/Kinesiotherapy
  3. Hayden JA, Ellis J, Ogilvie R, Malmivaara A, van Tulder MW. Exercise therapy for chronic low back pain. Cochrane Database Syst Rev. 2021 Sep 28;9(9):CD009790. doi: 10.1002/14651858.CD009790.pub2. PMID: 34580864; PMCID: PMC8477273.
  4. Kim Y, Lai B, Mehta T, Thirumalai M, Padalabalanarayanan S, Rimmer JH, Motl RW. Exercise Training Guidelines for Multiple Sclerosis, Stroke, and Parkinson Disease: Rapid Review and Synthesis. Am J Phys Med Rehabil. 2019 Jul;98(7):613-621. doi: 10.1097/PHM.0000000000001174. PMID: 30844920; PMCID: PMC6586489.
Σωκράτους 147, Καλλιθέα, Αθήνα
Ακολουθήστε μας και στα Social Media