More
  ΑρχικήΥγείαΘρόμβωση στο χέρι και στο πόδι: Συμπτώματα και Αντιμετώπιση

  Θρόμβωση στο χέρι και στο πόδι: Συμπτώματα και Αντιμετώπιση

  Η εν τω βάθει φλεβοθρόμβωση στο χέρι και στο πόδι είναι μια από τις πιο σοβαρές εκδηλώσεις της φλεβικής θρόμβωσης. Περίπου 0,1% του γενικού πληθυσμού θα παρουσιάσουν ένα επεισόδιο θρόμβωσης στο χέρι ή στο πόδι κατά τη διάρκεια της ζωής του. Η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση ελαττώνει σημαντικά τη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα. Ωστόσο πολλές νεκροτομικές μελέτες δείχνουν πως η φλεβική θρόμβωση πολλές φορές παραμένει αδιάγνωστη.

  Γράφει η Γεωργία Τσίρου, Απόφοιτη της Ιατρικής Σχολής Αθηνών

  θρόμβωση χεριου και ποδιου

  Αιτίες

  Εν τω βάθει θρόμβωση μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε σημείο του φλεβικού συστήματος, ωστόσο τις περισσότερες φορές η θρόμβωση αρχίζει από τα κάτω άκρα, μεταξύ άκρου ποδός και πυέλου. Η κλασσική ‘’τριάδα του Virchow”, δηλαδή τραυματισμός του αγγειακού τοιχώματος, στάση του αίματος και αυξημένη πηκτικότητα αποτελεί την παθογένεια και τους παράγοντες κινδύνου για θρόμβωση. Η στάση του αίματος και ο τραυματισμός του αγγειακού τοιχώματος οδηγούν σε συσσώρευση αιμοπεταλίων, η οποία πυροδοτεί την πήξη.

  Τα έμβολα που προκαλούν θρόμβωση προέρχονται κυρίως από το φλεβικό σύστημα των κάτω άκρων ή της πυέλου, χωρίς να είναι απίθανη η προέλευσή τους από τις νεφρικές φλέβες, τις φλέβες των άνω άκρων, την κάτω κοίλη φλέβα, ακόμα και από τις καρδιακές κοιλότητες.

  Χειρουργικές επεμβάσεις, τραυματισμοί και λοιμώξεις αποτελούν παράγοντες κινδύνου, καθώς και νοσήματα που προδιαθέτουν σε υπερπηκτικότητα (πχ αδενοκαρκίνωμα ή σύνδρομο Trousseau). Άλλες αιτίες είναι η κύηση και η ακινησία που σχετίζονται με στάση του αίματος.

  Κλινική Εικόνα – Συμπτώματα

  Ασθενείς με θρόμβωση στα άκρα εμφανίζουν ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων, που κυμαίνονται από ήπια ευαισθησία ή οίδημα στη γαστροκνημία έως οξεία δύσπνοια και συγκοπή.

  Ο κλασσικός συνδυασμός απο συμπτώματα θρόμβωσης που παρουσιάζουν οι ασθενείς περιλαμβάνει μονόπλευρο οίδημα, ευαισθησία και διάταση παράπλευρων φλεβών. Επίσης είναι σημαντικό ότι το 40% των ασθενών με θρόμβωση στο χέρι ή στο πόδι θα διαγνωστούν ασυμπτωματικοί, μέσω εξετάσεων.

  Πρόβλεψη πιθανότητας για εν τω βάθει Φλεβοθρόμβωση (Wells score)

  Η διαγνωστική αξιολόγηση σε υποψία θρόμβωσης των άκρων θα πρέπει να αρχίζει με την προσεκτική εκτίμηση των κλινικών ενδείξεων :

  • Ενεργή κακοήθεια
  • Παράλυση/Πάρεση/Πρόσφατη ακινητοποίηση κάτω άκρων σε νάρθηκα
  • Πρόσφατος κλινιστατισμός (>3μέρες) ή μείζων χειρουργική επέμβαση τις προηγούμενες 4 εβδομάδες
  • Εντοπισμένη ευαισθησία κατά μήκος του εν τω βάθει φλεβικού συστήματος
  • Οίδημα ολόκληρου άκρου
  • Οίδημα γαστροκνημίας
  • Οίδημα που αφήνει εντύπωμα
  • Ορατές παράπλευρες φλέβες (απουσία κιρσών)

  θρομβωση στο χερι και στο ποδι

  Διάγνωση Φλεβοθρόμβωσης

  Οι επιλογές για την αξιολόγηση της πιθανότητας θρόμβωσης στο χέρι ή στο πόδι περιλαμβάνουν τον προσδιορισμό των επιπέδων D-dimmers (αυξάνονται σε περίπτωση θρόμβωσης), παρόλα αυτά ανεύρεση χαμηλών τιμών δεν αποκλείει τη διάγνωση σε ασθενείς μετρίου ή υψηλού κινδύνου. Γι’ αυτό θα πρέπει να διενεργείται και υπερηχογράφημα φλεβών. Όταν το υπερηχογράφημα επιβεβαιώνει την κλινική υποψία η περαιτέρω διερεύνηση σταματά και αρχίζει η θεραπευτική αντιμετώπιση.

  Αντιμετώπιση 

  Η άμεση αντιμετώπιση της θρόμβωσης στο χέρι ή στο πόδι συνιστά τη χορήγηση αντιπηκτικής αγωγής (ηπαρίνη).

  Κάθε ασθενής πρέπει να τεθεί σε μακροπρόθεσμη αντιπηκτική αγωγή (βαρφαρίνη). Σύμφωνα με τις τρέχουσες συστάσεις η χορήγηση της πρέπει να ξεκινά όσο ο ασθενής λαμβάνει ηπαρίνη, της οποίας η χορήγηση θα πρέπει να συνεχίζεται ώσπου ο δείκτης INR (θεραπευτικός δείκτης) φτάσει σε επίπεδα 2.0-3.0.

  Η διάρκεια της θεραπείας εξαρτάται από την υποκείμενη αιτία της θρόμβωσης και ποικίλλει από 3 μήνες έως δια βίου.

  Η ομάδα ασθενών για τους οποίους αντενδείκνυται η αντιπηκτική αγωγή ή έχουν επαναλαμβανόμενα επεισόδια θρομβώσεων μπορούν να τοποθετήσουν φίλτρο στην κάτω κοίλη φλέβα.

  Πρόληψη Θρόμβωσης Χεριού/Ποδιού

  • Διακοπή αντισυλληπτικών
  • Γρήγορη κινητοποίηση μετά από χειρουργείο
  • Χορήγηση ηπαρίνης προληπτικά σε ασθενείς υψηλού κινδύνου
  • Κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης (όχι σε ισχαιμία άκρου)

  Ακολούθησε το fmh.gr στο Google News, στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram

  Γεωργία Τσίρου, Απόφοιτη της Ιατρικής Σχολής Αθηνών

  Πηγές

  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26357937/

  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27375038/

  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29050648/

  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27889688/

  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14507948/

  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27279896/

  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33141212/


  Ακολουθήστε μας

  97,961ΥποστηρικτέςΚάντε Like
  28,027ΑκόλουθοιΑκολουθήστε