Αρχική Διατροφή Διαβήτης : Συμπτώματα και τι διατροφή πρέπει να κάνω

Διαβήτης : Συμπτώματα και τι διατροφή πρέπει να κάνω

Ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελεί μια χρόνια νόσο, με χαρακτηριστικό τη διαταραχή του μεταβολισμού των υδατανθράκων,των λιπών και των πρωτεϊνών. Η νόσος αυτή οφείλεται στη διαταραχή έκκρισης της ινσουλίνης ή στη διαταραχή δράσης της ινσουλίνης ή και στα δυο,κάτι που οδηγεί στην σχετική ή απόλυτη έλλειψη ινσουλίνης. Σαν αποτέλεσμα παρατηρούνται αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

Γράφει η Κατερίνα Φαρδελάκη, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος , Κολωνάκι

(Να σημειωθεί ότι η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που παράγεται στο πάγκρεας από τα β-κύτταρα και βοηθάει τον οργανισμό να διατηρεί τη γλυκόζη του αίματος σε φυσιολογικά επίπεδα. Αυτό το πετυχαίνει μεταφέροντας τη γλυκόζη από το αίμα στα κύτταρα.)

Ο σακχαρώδης διαβήτης χωρίζεται στις παρακάτω κατηγορίες, με βάση τις αιτίες που τον προκαλούν:

  • Σακχαρώδης Διαβήτης Τύπου 1 : γνωστός και ως νεανικός διαβήτης, οφείλεται στην καταστροφή των β-κυττάρων του παγκρέατος,με αποτέλεσμα την πλήρη έλλειψη ή την ελάχιστη έκκριση ινσουλίνης.
  • Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 2: η συχνότερη μορφή διαβήτη, που οφείλεται στην προοδευτική μείωση της επαρκούς έκκρισης της ινσουλίνης από τα β-κύτταρα του παγκρέατος και περιλαμβάνει όλους τους συνδυασμούς, από την κατ’ εξοχήν αντίσταση στην ινσουλίνη με σχετικά μικρή έλλειψη ινσουλίνης μέχρι τη σημαντική μείωση της έκκρισης ινσουλίνης με μικρότερη αντίσταση.
  • Διαβήτης κύησης : οποιαδήποτε διαταραχή στην ανοχή της γλυκόζης που δεν υπήρχε προηγουμένως αλλά παρουσιάζεται για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
  • Άλλοι ειδικοί τύποι Σακχαρώδη Διαβήτη : μπορεί να οφείλονται σε φάρμακα ή χημικές ουσίες,σε λοιμώξεις,σε ενδοκρινοπάθειες,σε γενετικά σύνδρομα,σε παθήσεις της εξωκρινούς μοίρας του παγκρέατος,σε γενετικές διαταραχές της δράσης της ινσουλίνης, σε διαταραχές λειτουργίας των β-κυττάρων που οφείλονται σε γενετικές διαταραχές.

Πώς θα καταλάβω ότι έχω διαβήτη:

Τα συμπτώματα που καλό θα είναι να μας θορυβήσουν και να μας κάνουν να σκεφτούμε πως ίσως έχουμε διαβήτη είναι τα εξής:

  • Αυξημένη δίψα
  • Πολυουρία
  • Ξηροστομία
  • Έντονη πείνα
  • Ανεξήγητη απώλεια βάρους
  • Κόπωση
  • Θολή όραση
  • Συχνές μυκητησιακές λοιμώξεις (π.χ. στα ούλα,στα γεννητικά όργανα,ανάμεσα στα δάχτυλα)
  • Μούδιασμα στα πόδια ή στα χέρια
  • Πληγές που δεν κλείνουν εύκολα
  • Κετονουρία
  • Τυχαία γλυκόζη πλάσματος >200 mg/dl

Κάποια από αυτά τα συμπτώματα εμφανίζονται πιο νωρίς (όπως η πολυουρία και η αυξημένη δίψα) και άλλα αργότερα, όταν πια τα επίπεδα γλυκόζης είναι αυξημένα για πολύ καιρό (όπως οι μυκητησιάσεις και οι πληγές που δεν κλείνουν).

Με το που αντιληφθούμε λοιπόν κάποιο από αυτά τα συμπτώματα πρέπει να επισκεφτούμε ένα γιατρό άμεσα. Θα κάνουμε τις κατάλληλες εξετάσεις να δούμε τις τιμές του σακχάρου στο αίμα, οι οποίες θα δείξουν ότι έχουμε σάκχαρο όταν:

  • Γλυκόζη νηστείας πλάσματος ≥ 126 mg/dl (μετά από τουλάχιστον 8 ώρες νηστεία)
  • Γλυκόζη πλάσματος 2 ώρες μετά τη χορήγηση 75 γρ γλυκόζης ≥ 200 mg/dl
  • Τυχαία γλυκόζη πλάσματος >200 mg/dl

Επιπλέον,ανάλογα τα αποτελέσματα ο γιατρός είναι πιθανό να ζητήσει να κάνουμε και κάποιες άλλες εξετάσεις (όπως την καμπύλη σακχάρου ή να δούμε την τιμή της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης)

Πώς πρέπει να είναι η διατροφή όσων πάσχουν από διαβήτη:

Η διατροφή παίζει καίριο ρόλο τόσο στην πρόληψη όσο και στη θεραπεία του σακχαρώδη διαβήτη. Η κατάλληλη αγωγή απαιτεί εκτός από φάρμακα,και κατάλληλη διατροφή.

Στόχος της διατροφής στη θεραπεία του διαβήτη είναι :

  • να συμβάλει στην διατήρηση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα σε φυσιολογικά επίπεδα,έτσι ώστε να αποφεύγονται οι υπογλυκαιμίες
  • να εξασφαλιστεί καλή θρέψη και κατά συνέπεια καλή υγεία
  • να βοηθήσει στην απώλεια βάρους όταν είναι απαραίτητο, ή στη διατήρηση του βάρους ή στην πρόσληψη βάρους ανάλογα τι απαιτείται σε κάθε περίπτωση
  • να συμβάλει στη διατήρηση σε φυσιολογικά επίπεδα των λιπιδίων και της αρτηριακής πίεσης στο αίμα
  • να ορίσει την κατανομή των γευμάτων μέσα στο εικοσιτετράωρο,ειδικά σε όσους ακολουθούν αγωγή με ινσουλίνη

Σε γενικές γραμμές η διατροφή των διαβητικών οφείλει να είναι μια υγιεινή διατροφή,που δεν αποκλείει ομάδες τροφίμων αλλά έχει κάθε τρόφιμο στην ποσότητα που πρέπει και σε κατάλληλο συνδυασμό,ανάλογα σε ποιον απευθύνεται και τις ανάγκες του.

Κάθε άτομο ανάλογα:

  • την φαρμακευτική αγωγή που παίρνει
  • το βάρος του
  • την ηλικία του
  • την άσκηση που κάνει

θα πρέπει να ακολουθήσει εξατομικευμένο διατροφικό πλάνο το οποίο θα είναι φτιαγμένο με βάση τις ανάγκες του.

Aπώλεια βάρους και διαβήτης

Όσοι έχουν υπερβάλλον βάρος κρίνεται απαραίτητο να το χάσουν και να φτάσουν όσο το δυνατόν πιο κοντά στο ιδανικό τους βάρος. Η απώλεια βάρους για όσους πάσχουν από σακχαρώδη

διαβήτη αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της θεραπευτικής αντιμετώπισης, τόσο στο διαβήτη τύπου 1 όσο και στον τύπου 2. Για κάποιους με διαβήτη τύπου 2, η απώλεια βάρους από μόνη της  αρκεί για να αποκαταστήσει στο φυσιολογικό τα επίπεδα σακχάρου αίματος.

Υδατάνθρακες και διαβήτης

Δεν ισχύει αυτό που πολλοί πιστεύουν,ότι οι υδατάνθρακες πρέπει να αποφεύγονται σε άτομα με διαβήτη. Οι υδατάνθρακες αποτελούν τη βάση της διατροφής. Χρειάζεται απλά προσοχή στην ποσότητα,καθώς  η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας υδατανθράκων θα αυξήσει αναπόφευκτα το μεταγευματικό σάκχαρο. Η πρόσληψη τους  μπορεί να ποικίλλει μεταξύ 45% και 55% της προσλαμβανόμενης ενέργειας. Πολλές φορές κρίνεται απαραίτητο οι διαβητικοί να εκπαιδεύονται στον υπολογισμό των υδατανθράκων της τροφής τους,ειδικά όσοι έχουν διαβήτη τύπου 1, καθώς πρέπει να υπολογίζουν τις μονάδες ινσουλίνης που θα λάβουν σύμφωνα με τα γραμμάρια υδατανθράκων που έχουν στο γεύμα τους. Επειδή κάθε τρόφιμο έχει διαφορετική περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, χρησιμοποιούμε τα ισοδύναμα. Κάθε ισοδύναμο υδατανθράκων ορίζεται η ποσότητα της τροφής που περιέχει 15 γρ υδατάνθρακα π.χ. 30 γρ ψωμί,1 μήλο,2 φρυγανιές. Εκτός την ποσότητα τους όμως ,πολύ σημαντικό ρόλο παίζει και η ποιότητά τους. Έτσι προτιμούμε τους σύνθετους υδατάνθρακες (από τροφές με άμυλο και πλούσιες σε φυτικές ίνες) και όσα τρόφιμα έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.

Φυτικές ίνες και διαβήτης

Προτιμούμε λοιπόν τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες,οι οποίες βοηθούν στην καθυστέρηση της απορρόφησης του σακχάρου και επομένως στην επίτευξη καλύτερου μεταγευματικού σακχάρου. Η δίαιτα των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2 θα πρέπει να περιέχει  35-40 γρ ή 20 γρ/1.000kcal/ημέρα φυτικές ίνες,τις οποίες θα βρούμε καταναλώνοντας τα παρακάτω:

  • φρούτα (κυρίως με τη φλούδα καθώς περιέχει πολλές φυτικές ίνες)
  • λαχανικά (πολύ πλούσια είναι οι αγκινάρες και το μπρόκολο)
  • ρεβίθια
  • βρώμη
  • γλυκοπατάτες
  • ψωμί ολικής αλέσεως
  • μακαρόνια ολικής αλέσεως
  • πλιγούρι
  • κινόα
  • καστανό ρύζι
  • φακές
  • φασόλια
  • αρακάς

Γλυκαιμικός δείκτης και διαβήτης

Ο γλυκαιμικός δείκτης (ΓΔ) είναι ένας δείκτης που χρησιμοποιείται για να κατατάξει τα φαγητά ανάλογα με την επίδραση που έχουν στη γλυκόζη του αίματος μετά την κατανάλωσή τους. Δείχνει δηλαδή πόσο ανεβαίνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα 2-3 ώρες μετά την κατανάλωση της τροφής και το χρησιμοποιούμε για τροφές υψηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες. Αυτό που θέλουμε στο διαβήτη είναι το γεύμα να έχει όσο το δυνατόν μικρότερο γλυκαιμικό δείκτη για να πετύχουμε όσο το δυνατόν καλύτερο μεταγευματικό σάκχαρο.

Τρόφιμα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη είναι:

  • βρώμη
  • δημητριακά τύπου all bran
  • ορισμένα φρούτα (μήλα,αχλάδια,μύρτιλα,κεράσια,φράουλες,ακτινίδια,δαμάσκηνα,γκρέιπφρουτ)
  • πολύσπορα ψωμιά
  • κινόα
  • αμύγδαλα και καρύδια
  • κουνουπίδι,μπρόκολο,μαρούλι
  • μακαρόνια ολικής αλέσεως
  • μαύρο ρύζι
  • μελιτζάνα
  • ωμά καρότα
  • ρεβύθια,φακές,φασόλια,μπάμιες

Τρόφιμα υψηλού γλυκαιμικού δείκτη:

  • άσπρο ψωμί
  • πατάτα βραστή,ψητή και τηγανητή
  • άσπρα μακαρόνια
  • άσπρο ρύζι
  • σύκα
  • ώριμη μπανάνα
  • μέλι και μαρμελάδα
  • γλυκά τύπου βάφλες,κρέπες κτλ

Η τιμή του ΓΔ επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες,ένας απο αυτούς είναι η ωρίμανση του τροφίμου.Όσο πιο ώριμο είναι το τρόφιμο τόσο αυξάνεται ο γλυκαιμικός του δείκτης. Π.χ. η άγουρη μπανάνα έχει πολύ μικρότερο ΓΔ από την ώριμη,για αυτό και προτείνουμε την κατανάλωση άγουρης μπανάνας στους διαβητικούς.

Ένας άλλος παράγοντας είναι η παρουσία του κυτταρικού τοιχώματος. Το μήλο αν το καταναλώσουμε σαν χυμό θα έχει μεγαλύτερο ΓΔ απ’οτι αν το καναναλώσουμε ολόκληρο με τη φλούδα του. Για το λόγο αυτό είναι προτιμώτερη η κατανάλωση ολόκληρων των φρούτων και όχι η  κατανάλωσή τους σε χυμό. Έτσι λαμβάνουμε περισσότερες φυτικές ίνες (που έχει το φρούτο ολόκληρο) και πετυχαίνουμε καλύτερη γλυκαιμία.

Άλλος παράγοντας που επηρεάζει το ΓΔ είναι το μαγείρεμα..π.χ. το ωμό καρότο έχει μικρότερο ΓΔ από το μαγειρεμένο.

Τιμές:

Χαμηλός ΓΔ: ≤ 55

Μέτριος ΓΔ: 56-69

Υψηλός ΓΔ: ≥ 70

Γλυκαιμικό φορτίο (ΓΦ) :

Το γλυκαιμικό φορτίο είναι μια τιμή επίσης χρήσιμη για τους διαβητικούς,που επηρεάζεται και από την ποσότητα των υδατανθράκων του τροφίμου και όχι μόνο από την ποιότητα τους όπως ο γλυκαιμικός δείκτης. Μας δείχνει πόσο ένα τρόφιμο μπορεί να ανεβάσει το σάκχαρο στο αίμα και πόση είναι η απαίτηση σε ινσουλίνη. Όσο μεγαλύτερη η τιμή του, τόσο περισσότερο περιμένουμε να αυξηθεί η γλυκόζη του αίματος και η επίδραση του τρόφιμου στην ινσουλίνη μετά τη κατανάλωση του γεύματος. Υπολογίζεται πολλαπλασιάζοντας την τιμή του γλυκαιμικού δείκτη με τα γραμμάρια του υδατάνθρακα του τροφίμου και διαιρώντας τα με το 100. Για καλύτερα επίπεδα μεταγευματικού σακχάρου συστήνεται η κατανάλωση γευμάτων χαμηλού γλυκαιμικού φορτίου.

Τιμές:

Χαμηλό ΓΦ: ≤ 10

Μέτριο ΓΦ: 11-19

Υψηλό ΓΦ: ≥ 20                                                                                

Γαλακτοκομικά προϊόντα :

Περιέχουν υδατάνθρακες,πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας και λίπος .Τα θέλουμε στην καθημερινή διατροφή του διαβητικού αλλά συστήνεται η κατανάλωση αποβουτυρωμένων ή μερικώς αποβουτυρομένων γαλακτοκομικών για να μην αυξηθεί η πρόσληψη λίπους.

Πρωτεϊνες :

Οι διαβητικοί χρειάζονται μια διατροφή όχι υπερβολικά πλούσια σε πρωτεΐνες, ένα ποσοστό 15-20 % της ημερήσιας θερμιδικής  πρόσληψης θεωρείται επαρκές. Συστήνεται το λευκό άπαχο κρέας (π.χ κοτόπουλο),το ψάρι, τα γαλακτοκομικά με μειωμένα λιπαρά και η αποφυγή συχνής κατανάλωσης κόκκινου κρέατος.

Λίπος:

Δεν πρέπει να ξεπερνάει το 35 % της ημερήσιας θερμιδικής πρόσληψης. Θέλουμε η πρόσληψη των κορεσμένων και των τρανς λιπαρών να μειωθεί στο ελάχιστο. Συστήνεται η αποφυγή τηγανίσματος, κόκκινου κρέατος, γαλακτοκομικών με πλήρη λιπαρά, chips και συσκευασμένων γλυκών (π.χ. κρουασάν και μπισκότα). Συστήνεται η κατανάλωση καλών λιπαρών (ελαιόλαδο,ξηροί καρποί, αβοκάντο, ψάρια πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα).

Πολλά και συχνά γεύματα:

Για την καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα είναι απαραίτητη η κατανάλωση πολλών μικρών γευμάτων μέσα στην ημέρα. Πρωινό,μεσημεριανό και βραδινό σαν κύρια γεύματα και ενδιάμεσα τους δυο σνακ ή και παραπάνω,τα οποία θα είναι σαφώς μικρότερα από τα κύρια γεύματα.

Σνακ :

Τα σνακ είναι καλή ιδέα να αποτελούνται από φρούτα.  Επειδή όμως αν καταναλωθεί σκέτο το φρούτο θα αυξηθεί γρήγορα η γλυκαιμία στο αίμα,για να το διορθώσουμε αυτό, συνοδεύουμε το φρούτο με μια πηγή πρωτεΐνης ή καλών λιπαρών. Με αυτό τον τρόπο αργεί η απορρόφηση του σακχάρου των φρούτων, έτσι το σάκχαρο στο αίμα αυξάνεται πιο αργά,άρα μειώνεται και πιο αργά με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κορεσμός και φυσικά να έχουμε καλύτερα επίπεδα γλυκαιμίας!!

Παραδείγματα:

  • κεράσια με αμύγδαλα
  • μήλο με φυστικοβούτυρο χωρίς ζάχαρη
  • φράουλες με γιαούρτι χαμηλό σε λιπαρά
  • μοτσαρέλα με μύρτιλα

Σε περίπτωση μη κατανάλωσης φρούτων στα σνακ, για καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου καλό είναι να συνδυάζεται πηγή υδατάνθρακα και πρωτεΐνης

Παραδείγματα

  • γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά με ένα κριτσίνι πολύσπορο ολικής
  • φρυγανιά ολικής με cottage

Πρωινό και διαβήτης

Το πρωινό είναι απαραίτητο γεύμα στο διαιτολόγιο των διαβητικών καθώς βοηθάει στην καλύτερη ρύθμιση των επιπέδων της γλυκόζης του αίματος. Επίσης, επειδή κατά τη διάρκεια του ύπνου πέφτει ο μεταβολικός ρυθμός,το πρωινό όντας το πρώτο γεύμα που διακόπτει τη νηστεία της νύχτας, ενεργοποιεί τις καύσεις του σώματος! Αρκεί πάντα να είναι κατάλληλα σχεδιασμένο,όπως και όλα τα υπόλοιπα γεύματα της ημέρας! Θέλουμε να περιλαμβάνει υδατανθράκες ολικής αλέσεως ή φρούτα (ολόκληρα,όχι χυμό),πηγή πρωτεΐνης (π.χ. τυρί χαμηλό σε λιπαρά) ή/και μια πηγή καλών λιπαρών π.χ. αμύγδαλα.

Παραδείγματα πρωινού:

  • ένα γιαούρτι χαμηλό σε λιπαρά με φράουλες και αμύγδαλα
  • μια φέτα πολύσπορο ψωμί ολικής αλέσεως με τυρί cottage,λίγο αβοκάντο και ντοματίνια
  • porridge: γάλα χαμηλό σε λιπαρά με βρώμη,φράουλες και μερικά αμύγδαλα
  • ομελέτα με λαχανικά και πολύσπορα κριτσίνια ολικής
  • βραστό αυγό με πολύσπορο ψωμί ολικής και ντοματίνια

Μεσημεριανό και βραδινό:

Πρέπει να αποτελούνται από πηγή υδατάνθρακα, από πηγή άπαχης πρωτεϊνης, πηγή καλών λιπαρών και σαλάτα (φρέσκα λαχανικά ή βραστά ή ψητά). Να σημειωθεί ότι ο καλύτερος τρόπος να μαγειρέψουμε είναι στον ατμό. Αν δεν μπορούμε τότε χρησιμοποιούμε το φούρνο ή βράζουμε. Αποφεύγουμε τα τηγανητά, καθώς οι τηγανητές τροφές απορροφούν πολύ λίπος,κάτι που επηρεάζει το μεταγευματικό σάκχαρο ακόμα και ώρες μετά την κατανάλωση της τροφής.

Παραδείγματα μεσημεριανού:

  • φιλέτο σολομού με σπαράγγια στο φούρνο (με ελαιόλαδο) και βραστό πλιγούρι
  • φιλέτο κοτόπουλο με βραστή κινόα και βραστά χόρτα με ελαιόλαδο
  • ρεβίθια με ένα παξιμαδάκι ολικής, λίγο cottage cheese και σαλάτα ντομάτα με ελαιόλαδο

Παραδείγματα βραδινού:

  • πράσινη σαλάτα με ντοματίνια,τυρί cottage και παξιμαδάκι ολικής
  • σαλάτα με φιλέτο κοτόπουλο και κριτσινι πολύσπορο ολικής

Φυσικά είναι πολύ σημαντική η ποσότητα κάθε τροφίμου, η οποία είναι διαφορετική για τον καθένα. Επίσης θέλει προσοχή η ποσότητα του ελαιολάδου,ιδιαίτερα από εκείνους που πρέπει να χάσουν βάρος, γιατί αν και υγιεινό είναι πολύ θερμιδογόνο.

Σακχαρόζη (ζάχαρη) και διαβήτης

Δεν απαγορεύεται τελείως όπως πίστευαν παλιά,αλλά χρειάζεται μεγάλη προσοχή στην ποσότητα της. Θα πρέπει να συνυπολογίζεται στη συνολική ημερήσια ποσότητα υδατανθράκων. Η δίαιτα όσων έχουν Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 και Σακχαρώδη Διαβήτη  τύπου,2 μπορεί να περιλαμβάνει μια μέτρια πρόσληψη απλών σακχάρων μέχρι 50 γρ/ημέρα, ενώ το συνολικό ποσοστό τους δεν θα πρέπει να ξεπερνάει το 10% της ημερήσιας θερμιδικής πρόσληψης. Απλά σάκχαρα όμως μας δίνουν και τα φρούτα και το γάλα. Καλό θα είναι να αποφεύγεται λοιπόν η κατανάλωση ζάχαρης  γιατί μας δίνει κενές θερμίδες και να έχουμε έτσι το περιθώριο να καταναλώσουμε τα απλά σάκχαρα από τα φρούτα και το γάλα! (μην ξεχνάτε ότι τα φρούτα αν καταναλωθούν με τη φλούδα έχουν και σύνθετους υδατάνθρακες όχι μόνο απλούς,και φυσικά πολλές βιταμίνες). Αποφεύγουμε λοιπον ποτά και ροφήματα με προσθήκη ζάχαρης,μπισκότα και κρουασάν του εμπορίου,γλυκά με πολλή ζάχαρη. Προτιμούμε γλυκαντικά όπως η στέβια στον καφέ μας ή στο τσάι μας ή  γλυκά φτιαγμένα με στέβια αντί ζάχαρη. Δροσερά ζελέ ή κρύο τσάι χωρίς ζάχαρη. Γλυκά με βάση τα φρούτα και το γιαούρτι χωρίς ζάχαρη. Προσέχουμε και αποφεύγουμε τις κρυφές πηγές ζάχαρης,όπως είναι τα περισσότερα δημητριακά πρωινού,κάποια γιαούρτια ή επιδόρπια γιαουρτιού,κάποια ψωμιά για τοστ του εμπορίου,έτοιμες σάλτσες για μακαρόνια. Πάντα πρέπει να ελέγχουμε τις διατροφικές ετικέτες να δούμε αν το τρόφιμο έχει προστιθέμενα σάκχαρα,και στην περίπτωση που έχει, αποφεύγουμε την κατανάλωσή του.

Αλκοόλ και διαβήτης

Συστήνεται η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ έως 10 γρ/ημερα για τις γυναίκες (1 μερίδα) και εως 20 γρ/ημερα για τους άντρες (2-3 μερίδες).  Καλό θα είναι να καταναλώνεται μαζί με το φαγητό,ειδικά στα ινσουλινοεξαρτώμενα άτομα. Σε όσους είναι υπέρβαροι,έχουν αυξημένα τριγλυκερίδια ή έχουν υπέρταση,συστήνεται η αποφυγή κατανάλωσης αλκοόλ.

Συνοψίζοντας:

Η διατροφή των διαβητικών είναι μια υγιεινή διατροφή που ταιριάζει σε όλους και όχι μόνο σε όσους πάσχουν από διαβήτη,στην οποία πρέπει να ισχύουν τα εξής:

  • κατανάλωση αποβουτυρωμένων και ημιαποβουτυρωμένων γαλακτοκομικών
  • μειωμένη πρόσληψη λίπους
  • κόκκινο κρέας μόνο 1 φορά την εβδομάδα ή λιγες φορές το μήνα
  • όχι τηγανητά
  • όχι ποτά με πρόσθετη ζάχαρη (αναψυκτικά κτλ)
  • όχι συχνή κατανάλωση γλυκών
  • λιγότερο λίπος στο μαγείρεμα
  • κατανάλωση βραστών,ψητών ή στον ατμό
  • διατροφή πλούσια σε λαχανικά
  • φρούτα σε καθημερινά βάση
  • συχνή κατανάλωση οσπρίων
  • κατανάλωση ψαριού 2-3 φορές την εβδομάδα
  • κατανάλωση κοτόπουλου 1-2 φορές την εβδομάδα
  • κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε φυτικές ίνες
  • κατανάλωση τροφίμων χαμηλού γλυκαιμικού δέικτη
  • αποφυγή κατανάλωσης επεξεργασμένων τροφίμων
  • επαρκής κατανάλωση νερού

Μην ξεχνάμε επίσης

  • τον επαρκή ύπνο
  • και τη γυμναστική όσο είναι εφικτό

Συμβουλευτείτε πάντα το γιατρό σας και το διατροφολόγο σας για την κατάλληλη φαρμακευτική και διατροφική αγωγή αντίστοιχα. Μην ξεχνάτε ότι καθένας έχει άλλες ανάγκες και το διαιτολόγιο που θα ακολουθεί πρέπει να είναι εξατομικευμένο.

Ακολούθησε το fmh.gr στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram

Διαιτολόγος Κολωνάκι

Κατερίνα Φαρδελάκη, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος , Κολωνάκι

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

10 μυστικά προπόνησης για να πετύχεις τους στόχους σου

Εγώ που είμαι μια χαρά χρειάζεται να παιδεύομαι στο γυμναστήριο; –...

Ας ξεκινήσουμε σήμερα με ένα ερώτημα: Ένας άνθρωπος με καλή υγεία έχει και καλή φυσική κατάσταση (fitness) οπωσδήποτε; Η απάντηση είναι όχι, καθώς είναι...

Ακολουθήστε μας

89,724ΥποστηρικτέςΚάντε Like
26,654ΑκόλουθοιΑκολουθήστε