...
Αρχική Blog Υγεία Χολή: Αυτά είναι τα 6 συμπτώματα που δείχνουν πρόβλημα
Χολή: Αυτά είναι τα 6 συμπτώματα που δείχνουν πρόβλημα

Χολή: Αυτά είναι τα 6 συμπτώματα που δείχνουν πρόβλημα

Πιστεύεις οτι έχεις κάποιο πρόβλήμα με τη χολή σου; Μαθε τα συμπτώματα που φανερώνουν οτι κάτι δεν πάει καλά.

Η χοληδόχος κύστη είναι το όργανο που βρίσκεται κάτω από το συκώτι και παράγει τη χολή, η οποία συμβάλει στην πέψη των τροφών. Στα φυσιολογικά άτομα όταν η τροφή εισέρχεται στο στόμα, η αντίσταση του σφιγκτήρα του Οddi (σφιγκτήρας που οδηγεί την χολή προς το δωδεκαδάκτυλο και εμποδίζει την παλινδρόμησή της) μειώνεται και αυξάνεται η έκκριση της χολής.

Γράφει η Γεωργία Τσίρου, Απόφοιτη της Ιατρικής Σχολής Αθηνών

Η σύσταση της χολής είναι κατά κανόνα απο νερό και χολικά άλατα που βοηθούν στην πέψη. Ωστόσο, κάποιες φορές παρουσιάζονται προβλήματα στη λειτουργία της. Κάποιες ουσίες παραμένουν στους αγωγούς, δημιουργώντας εμπόδια τα οποία επηρεάζουν τη διέλευση της χολής.

Οι ασθενείς που έχουν υποστεί χολουστεκτομή διατηρούν την καλή τους υγεία με μία σταθερή χαμηλή απελευθέρωση της χολής στο δωδεκαδάκτυλο, παρόλο που σταδιακά όλο και περισσότερη χολή τείνει να εισέρχεται στο δωδεκαδάκτυλο μετά από τα γεύματα από ότι πριν την χολοκυστεκτομή. Οι ασθενείς αυτοί μπορούν να ανεχθούν ακόμα και τα τηγανιτά παρόλο που γενικά θα πρέπει να αποφεύγουν τις λιπαρές τροφές.

Ποια είναι τα συμπτώματα που δείχνουν πρόβλημα στη χολή μας;

Φλεγμονή και αέρια

Λειτουργία της χοληδόχου κύστης όπως αναφέρθηκε είναι η διευκόλυνση της πέψης και συγκεκριμένα τη διάσπαση του λίπους μέσω διάφορων ουσιών. Σε περίπτωση δυσλειτουργίας, εμποδίζεται η διέλευση της χολής και η πέψη γίνεται δυσκολότερη με αποτέλεσμα να εμφανίζονται συμπτώματα όπως δυσφορία και εντερικά αέρια λόγω της συσσώρευσης αποβλήτων.

Μπορεί ο πόνος και το βάρος στην κοιλιά να δείχνουν πρόβλημα στην χολή;

Πόνος στην κοιλιακή χώρα και κυρίως εντοπιζόμενος στην δεξιά άνω περιοχή και επέκταση στην πλάτη μπορεί να σχετίζεται με φλεγμονή της χοληδόχου κύστης. Ο χαρακτήρας του πόνου είναι κυρίως αιφνίδιος και διαρκεί περίπου 15 λεπτά, έπειτα εξαφανίζεται και εμφανίζεται ξανά και διαρκεί 12  – 15 ώρες. Συχνά συσχετίζεται με τη λήψη λιπαρών τροφών.

συμπτωμα προβλήματος στη χολή

Ναυτία και Ζάλη

Είναι άτυπα συμπτώματα, μη-ειδικά που δεν θα πρέπει όμως να παραβλέπονται, διότι μπορεί να υποδηλώνουν κάποια βλάβη στην έκκριση της χολής. Όταν για παράδειγμα δημιουργούνται πέτρες στη χολή, αυξάνεται η πίεση στο στομάχι με αποτέλεσμα την εκδήλωση ναυτίας και ζάλης, που μπορεί να συνυπάρχουν με άλλα κλινικά σημεία, όπως η άσχημη αναπνοή και ο ίκτερος.

Η άσχημη αναπνοή μπορεί να προέρχεται από την χοληδόχο κύστη;

Σκεπτόμενος κανείς τον όρο «άσχημη αναπνοή» εννοεί τις μικροβιακές λοιμώξεις και την κακή στοματική υγιεινή. Παρόλα αυτά, η άσχημη αναπνοή μπορεί να είναι και αποτέλεσμα δυσλειτουργίας της χοληδόχου κύστης και του συκωτιού, λόγω αδυναμίας πέψης της τροφής, με αποτέλεσμα τη συσσώρευση «αποβλήτων».

 Έλλειψη όρεξης

Ένα ακόμα άτυπο συμπτωμα είναι η έλλειψη όρεξης που μπορεί να σχετίζεται με πρόβλημα στη χολή. Οι ασθενείς νιώθουν πληρότητα και φούσκωμα, αφού η πέψη δυσχεραίνει. Η έλλειψη όρεξης που διαρκεί μέρες μπορεί να δηλώνει φλεγμονή τους χοληφόρους πόρους ή την ύπαρξη πετρών, με αποτέλεσμα τη φλεγμονή της χολής.

ενα απο τα συμπτωματα προβληματος στη χολη ειναι η ελληψη ορεξης

Ο ίκτερος μπορεί να σημαίνει πρόβλημα στη χοληδόχο κύστη;

Ο ίκτερος ως σύμπτωμα δεν αναμένεται στις περιπτώσεις της απλής χολολιθίασης (πέτρες στη χολή). Ως ίκτερος ορίζεται η κίτρινη χροιά του δέρματος, του επιφεφυκότα του οφθαλμού και των βλεννογόνων λόγω αυξημένης έκκρισης χολερυθρίνης (χολής). Η υπερέκκριση πολλές φορές οφείλεται στο σχηματισμών λίθων στη χοληδόχο κύστη ή στον ηπατικό πόρο είτε άλλης αιτιολογίας, όπως κάποιο νεόπλασμα.

Ο ίκτερος μπορεί να σημαίνει πρόβλημα στη χοληδόχο κύστη;

Η ασυμπτωματική χολολιθίαση δεν απαιτεί θεραπευτική αντιμετώπιση, εκτός αν αναφερόμαστε σε ασθενείς διαβητικούς, συγγενώς αιμοσφαιρινοπαθείς ή παχύσαρκους.

Σε όλες τις περιπτώσεις θα πρέπει να γίνεται εργαστηριακή και υπερηχογραφική εκτίμηση και αν κρίνεται από το θεράποντα ιατρό, να διενεργείται χειρουργική αντιμετώπιση, χολοκυστεκτομή.

Ακολούθησε το fmh.gr στο Google News, στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram

Γεωργία Τσίρου, Απόφοιτη της Ιατρικής Σχολής Αθηνών

Σωκράτους 147, Καλλιθέα, Αθήνα
Ακολουθήστε μας και στα Social Media