...
Αρχική Blog Φυσικοθεραπεία Αποκατάσταση: Τα ΜΗ και τα ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ για έναν φυσικοθεραπευτή
Αποκατάσταση: Τα ΜΗ και τα ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ για έναν φυσικοθεραπευτή

Αποκατάσταση: Τα ΜΗ και τα ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ για έναν φυσικοθεραπευτή

Η αποκατάσταση μυοσκελετικών προβλημάτων χρήζει συνεχή εκπαίδευση και καλή διεπιστημονική συνεργασία με κέντρο τον εκάστοτε ασθενή. Οι φυσικοθεραπευτές στις βασικές τους σπουδές λαμβάνουν τις απαραίτητες γνώσεις του ανθρώπινου σώματος ως προς την ανατομία, την παθοφυσιολογία, την εμβιομηχανική και την κινησιολογία.

Γράφει ο Γιώργος Σιδηρόπουλος, Φυσικοθεραπευτής, Κατερίνη

Η φυσικοθεραπεία είναι μία εφαρμοσμένη επιστήμη, που καθημερινά εξελίσσεται. Αυτό οδηγεί τους φυσικοθεραπευτές να συνεχίσουν δια βίου την μετεκπαίδευσή τους με στόχο να:

  • Είναι ενημερωμένοι με τις τελευταίες παγκόσμιες οδηγίες στον τομέα της αποκατάστασης (up-to-date)
  • Παρέχουν στους ασθενείς τους τεκμηριωμένες πρακτικές που προσφέρουν τα βέλτιστα αποτελέσματα στο πρόβλημα που τους εμπιστεύτηκαν.

Τα μη που πρέπει να ξέρεις στην αποκατάσταση αν είσαι φυσικοθεραπευτής

Ένα πρόγραμμα αποκατάστασης ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να:

  1. Ασχολείται μόνο με την δομή που πονάει
  2. Εφαρμόζεται το ίδιο για όλους τους ασθενείς
  3. Εμπεριέχει εργαλεία αποκατάστασης που δεν έχουν αποδειχθεί αξιόπιστα και έγκυρα
  4. Οδηγεί τον ασθενή σε κινησιοφοβία
  5. Κάνει τον ασθενή παντοτινό πελάτη

Για να μην συμβούν τα παραπάνω ένας σωστός επαγγελματίας υγείας πρέπει να λαμβάνει λεπτομερές ιστορικό του ασθενή του κατά την πρώτη ήμερα και συχνά να επαναξιολογεί την πορεία της αποκατάστασης.

Ασχολείται μόνο με την δομή που πονάει

Για να μην υποπέσει στο πρώτο «μη» (1) ο φυσικοθεραπευτής
οφείλει μέσα από την λήψη ιστορικού να εντοπίσει τα αίτια που πονάει η περιοχή, να καταγράψει θέσεις ή δραστηριότητες που επιδεινώνουν τα συμπτώματα του και μέσω συμβουλευτικής προσέγγισης να επανεκπαιδεύσει τον ασθενή του στο να
υιοθετήσει έναν νέο τρόπος ζωής, ο οποίος θα επιδράσει θετικά στο πρόβλημα του.

Το ίδιο για όλους 

Πολλοί επαγγελματίες υγείας, είτε λόγω μεγάλου όγκου εργασίας είτε λόγω ελλιπής γνώσης εφαρμόζουν το (2) και το (3). Η ρίζα αυτών των πρακτικών μπορεί να επιλυθεί με την εξατομικευμένη προσέγγιση σε κάθε ασθενή και με κατανόηση των αποτελεσμάτων της κάθε φυσικοθεραπευτικής πράξης.

Συστήνεται ο κλινικός να γνωρίζει τι είδους θεραπεία κάνει και πριν την εφαρμόσει να γνωρίζει τα πιθανά αποτελέσματα της. Να μην εκτελεί πρακτικές απλά και μόνο για να γεμίσει τον χρόνο παραμονής του ασθενή στον χώρο του σκεπτόμενος μόνο το οικονομικό του κέρδος. Έτσι, οι κλινικοί θα πρέπει να σέβονται την εμπιστοσύνη των ασθενών τους.

Κινησιοφοβία

Άλλο ένα λάθος που συμβαίνει στην αποκατάσταση είναι η αντικατάσταση της αποκατάστασης απλά με την μείωση του πόνου. Αυτό μπορεί να οδηγήσει τους ασθενείς στο να φοβούνται να κινηθούν.

Η κινησιοφοβία (4) φαίνεται ότι αποτελεί παράγοντα κινδύνου για ανάπτυξη χρόνιου πόνου. Φυσικά, σε ένα οξύ στάδιο η μείωση του πόνου είναι μέσα στους βραχυπρόθεσμους στόχους. Αυτό που καλείται ο κλινικός να πετύχει κατά την διάρκεια της αποκατάστασης των ασθενών του είναι η λειτουργική αποκατάσταση τους.

Θα πρέπει μετά το τέλος των συνεδριών, ο ασθενής να μπορεί να κάνει ξανά όλα εκείνα τα πράγματα που μπορούσε πριν τραυματιστεί. Οι στόχοι και οι καθημερινές ανάγκες του εκάστοτε ασθενή θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη στην λήψη του ιστορικού.

Η ενεργητική συμμετοχή του ασθενή στο πρόγραμμα αποκατάστασης του μέσω άσκησης είναι μονόδρομος στην επίτευξη της βέλτιστης λειτουργικότητάς του. Επομένως τα 4 παραπάνω φαινόμενα οδηγούν στην 5η θεωρία (5) και έτσι ο ασθενής γίνεται χρόνιος πελάτης.

Εκπαίδευση – Εκπαίδευση – Εκπαίδευση

Για την αντιμετώπιση των παραπάνω ο επαγγελματίας υγείας καλείται να βελτιώνει συνεχώς τον κλινικό του συλλογισμό (clinical reasoning). Μόνο μέσα από έναν άρτια δομημένο κλινικό συλλογισμό θα μπορεί αποτελεσματικά να ελέγξει και να κατανοήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία αποκατάστασης που περιλαμβάνει η επιστήμη του.

Μέσω της συνεχής του εκπαίδευσης και ειδίκευσης θα καταφέρει να βασίζεται λιγότερο στην αυτο-ίαση των ασθενών του. Τέλος, συστήνεται πάντα η δημιουργία διεπιστημονικής ομάδας με στόχο την εξατομικευμένη και ολοκληρωμένη προσέγγιση της εκάστοτε παθολογίας.

Ακολούθησε την fmh.gr στο Google News, στο Twitter, στο Facebook, στο Υoutube, στο TikTok και στο Instagram

Γιώργος Σιδηρόπουλος, Φυσικοθεραπευτής, Κατερίνη

Ακολούθησε τον Γιώργο στο Facebook και στο Instagram

Σωκράτους 147, Καλλιθέα, Αθήνα
Ακολουθήστε μας και στα Social Media