Αγκυλοποιητική Σπονδυλαρθρίτιδα: Συμπτώματα, διάγνωση, φυσικοθεραπεία
Μάθε τι είναι και ποια συμπτώματα έχουν όσοι πάσχουν από αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα. Ακόμα μάθε ποιος είναι ο ρόλος της φυσικοθεραπείας μετα την διάγνωση σε αυτή την πάθηση.
Τι είναι η αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα;
Είναι ένα χρόνιο αυτοάνοσο ρευματικό νόσημα της σπονδυλικής στήλης που προσβάλλει τις σπονδυλικές αρθρώσεις και τις ιερολαγόνιες (οι αρθρώσεις που συνδέουν την σπονδυλική στήλη με την λεκάνη) προκαλώντας φλεγμονώδη αρθρίτιδα καταλήγοντας σε αγκύλωση (περιορισμένη ή καθόλου κίνηση).
Γράφει ο Κίμωνας Φρουδάκης, Φυσικοθεραπευτής, Ηράκλειο Κρήτης
Επίσης η αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα επηρεάζει τα οστά και τους συνδέσμους της σπονδυλικής στήλης και της λεκάνης. Συχνά προσβάλλει κι άλλες αρθρώσεις και τένοντες ενώ σπανιότερα επηρεάζει κάποια ζωτικά όργανα και τα μάτια.
Συμπτώματα
Μερικά από τα συμπτώματα που βιώνουν οι ασθενείς με αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα είναι τα ακόλουθα:
- Πόνος σε όλο το εύρος της σπονδυλικής στήλης αλλά κυρίως στην περιοχή της πλάτης και της λεκάνης. Συχνά αυτός ο πόνος επιδεινώνεται κατά την διάρκεια της νύχτας λόγω παρατεταμένης ακινησίας.
- Δυσκαμψία, κυρίως πρωινή, που επιδεινώνεται με την ακινησία και βελτιώνεται με την σωματική δραστηριότητα.
- Οίδημα στα δάκτυλα των ποδιών και των χεριών.
- Κόπωση και εξάντληση που επηρεάζει την καθημερινότητα.
Πως γίνεται η διάγνωση;
Έχοντας τα συμπτώματα που αναφέρθηκαν παραπάνω ο ασθενής με αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα θα πρέπει να απευθυνθεί σε ιατρό ρευματολόγο για να τον καθοδηγήσει σε διαγνωστικό έλεγχο.
Έρευνες έχουν δείξει ότι σε πρώιμο στάδιο της αγκυλοποιητικής σπονδυλαρθρίτιδας η ακτινογραφία δεν είναι χρήσιμη για διάγνωση.
Η μαγνητική τομογραφία λεκάνης είναι πιο αξιόπιστη διαγνωστική εξέταση, με κυριότερο εύρυμα την ιερολαγονίτιδα.
Θα πρέπει ταυτόχρονα να πραγματοποιηθεί και εργαστηριακός έλεγχος για να διαπιστωθεί η νόσος. Η πρώιμη διάγνωση παίζει καθοριστικό ρόλο στην αποτελεσματικότητα της θεραπευτικής παρέμβασης για την αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα.
Ποιος είναι ο ρόλος της φυσικοθεραπείας στην αγκυλοποιητική σπονδυλοαρυροπάθεια;
Ο φυσικοθεραπευτής θα πρέπει να προσαρμόσει ένα εξατομικευμένο θεραπευτικό πρόγραμμα ασκήσεων στις ανάγκες του εκάστοτε ασθενή που να περιλαμβάνει:
- Ασκήσεις κινητικότητας και διατάσεις για διαχείριση της δυσκαμψίας: Διατήρηση ή βελτίωση του εύρους κίνησης στην σπονδυλική στήλη και στις υπόλοιπες αρθρώσεις που πιθανόν έχουν επηρεαστεί.
- Μυϊκή ενδυνάμωση: Πρόγραμμα εκτατικών ασκήσεων της σπονδυλικής στήλης και γενική μυϊκή ενδυνάμωση περιλαμβάνοντας και αερόβια άσκηση. Σε κάποιες μελέτες αναφέρεται και η αποτελεσματικότητα της θεραπευτικής άσκησης στο νερό (υδροθεραπεία).
- Αναπνευστική φυσικοθεραπεία: Διατήρηση ή βελτίωση της αναπνευστικής λειτουργικότητας. Αύξηση της έκπτυξης του θώρακα.
Η συχνότητα της θεραπευτικής άσκησης ειναι καθοριστικής σημασίας για τον έλεγχο της νόσου. Πέρα των στοχευμένων θεραπευτικών ασκήσεων και διατάσεων τα άτομα με αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα θα πρέπει να παροτρύνονται για ήπια αθλητική δραστηριότητα της αρεσκείας τους.
Σκοπός της θεραπευτικής άσκησης ειναι:
- Η βελτίωση της στάσης του σώματος
- Η μείωση και η διαχείριση του πόνου
- Η ομαλή λειτουργεία και έκπτυξη των πνευμόνων
- Η αύξηση της ελαστικότητας και ευλυγισίας της σπονδυλικής στήλης και γενικότερα των αρθρώσεων για επιβράδυνση των αγκυλωτικών αλλοιώσεων
- Εκπαίδευση για αυτοδιαχείρηση
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Κήλη στον αυχένα: Τα συμπτώματα και η αντιμετώπιση
Ακολούθησε την fmh.gr στο Google News, στο Twitter, στο Facebook, στο Υoutube, στο TikTok και στο Instagram