More
  ΑρχικήΔιατροφή6 ΜΥΘΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟ ΛΙΠΟΣ - Fitness Motivation Hellas

  6 ΜΥΘΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟ ΛΙΠΟΣ – Fitness Motivation Hellas

  Πολλοί είναι oι μύθοι που υπάρχουν στα μέσα μαζικής ενημέρωσης γύρω από το διατροφικό λίπος. Μάθετε πιο κάτω τί ισχύει και τί όχι ώστε να προσθέσετε το λίπος πίσω στη διατροφή σας.

  Το βοδινό κρέας από χορτοφάγες αγελάδες, το λάδι καρύδας και η μαύρη σοκολάτα είναι μερικά μόνο παραδείγματα αυτών των λιπαρών «υπερτροφών».

  Όχι μόνο τα μέσα μαζικής ενημέρωσης αλλά και επαγγελματίες που εργάζονται στην ιατρική, στη διατροφή, στη διαιτολογία και σε άλλους επιστημονικούς κλάδους αγαπούν να γενικεύουν και να επισημάνουν αυτά τα τρόφιμα ως «υγιή λίπη» ή «ανθυγιεινά λίπη».

  - Advertisement -

  Ενώ η πρόθεση μπορεί να είναι να κάνει τα πράγματα απλά και ευκολότερα για το κοινό, καμιά φορά μπερδευόμαστε.

  Ας εξετάσουμε περαιτέρω αυτό που πραγματικά εννοούμε όταν χρησιμοποιούμε τις φράσεις «υγιές λίπος» ή «ανθυγιεινό λίπος», και «χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά» ή «υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά».

  Πιο κάτω είναι μερικοί κοινοί μύθοι:

   

  1. Οι δίαιτες χαμηλές σε λιπαρά είναι πιο υγιεινές

  Πίσω στη δεκαετία του 1940, το λίπος και η χοληστερόλη είχαν γίνει εχθροί των ανθρώπων με οδηγίες όπως «Αποφύγετε το πολύ λίπος, τα κορεσμένα λιπαρά και τη χοληστερόλη».

  Τα τελευταία χρόνια όμως άρχισαν να φαίνονται τα στοιχεία ότι μια δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά δεν είναι τόσο υγιεινή όσο κάποτε πιστεύαμε.

  Για παράδειγμα, σε αντίθεση με αυτό που πολλοί από εμάς αναμέναμε, μια δίαιτα χαμηλών λιπαρών δεν μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Καταλαβαίνουμε τώρα ότι οι δίαιτες χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά δεν είναι καλύτερες από οποιαδήποτε άλλη δίαιτα αλλά μπορούν ακόμη και να είναι επικίνδυνες.

   

  2. Οι δίαιτες υψηλών λιπαρών είναι οι πιο υγιεινές

  Δεδομένου ότι τα στοιχεία σχετικά με τις δίαιτες χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά ήρθαν στο φως, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης αντίστρεψαν κάπως τα πράγματα, λέγοντας μας ότι το λίπος και η χοληστερόλη δεν είναι οι εχθροί αλλά μπορούν μάλλον να είναι και επωφελείς για την υγεία μας. Η κετογενής διατροφή, μια δίαιτα εξαιρετικά υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες, κερδίζει δημοτικότητα μεταξύ του γενικού πληθυσμού, των αθλητών και των διασημοτήτων.

  Ωστόσο, όπως και οι δίαιτες χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα λιπαρών δεν είναι καλύτερες από οποιαδήποτε άλλη δίαιτα. Μια υγιεινή διατροφή πρέπει να περιέχει ποικιλία τροφών και μια δίαιτα που μας βοηθά να χάσουμε βάρος είναι απλά μια περιορισμένη σε θερμίδες (και την οποία μπορούμε να τηρούμε), ανεξάρτητα από την περιεκτικότητα σε λιπαρά.

   

  3. Υπάρχουν Καλά και Κακά Λιπαρά

  Παρόλο που όλα τα είδη λιπών μας παρέχουν την ίδια ποσότητα ενέργειας ανά γραμμάριο, υπάρχουν διαφορετικοί τύποι λίπους. Ωστόσο, κανένας τύπος λίπους δεν είναι εγγενώς κακός. Μια περίσσεια θερμίδων είναι κακή. (οποιαδήποτε υπερκατανάλωση είναι κακή.)

  Η αντικατάσταση των κορεσμένων λιπαρών με πολυακόρεστα λιπαρά μπορεί να είναι προστατευτική έναντι της καρδιαγγειακής νόσου. Αυτό σημαίνει ότι η δόση έχει σημασία και η αναλογία έχει σημασία. Ωστόσο, η επιλογή της κατανάλωσης ενός είδους λίπους δεν σημαίνει απαραίτητα κάτι για τη γενική υγεία μας.

  Όλα τα λίπη μας παρέχουν με ενέργεια που χρειαζόμαστε για να ζήσουμε. Πρέπει να εξετάσουμε σε ποια ποσότητα καταναλώνεται ένα συγκεκριμένο λιπαρό τρόφιμο καθώς και τί άλλο καταναλώνεται γενικότερα ώστε να προσδιοριστεί εάν μια δίαιτα είναι «καλή» ή «κακή».

   

  4. Πρέπει να αποφεύγουμε τα κορεσμένα λιπαρά

  Η απλή μείωση της πρόσληψης κορεσμένων λιπαρών ουσιών δεν θα έχει κανένα όφελος. Μια συμβουλή του 2017 από το American Heart Association διαπίστωσε ότι η αντικατάσταση των κορεσμένων λιπαρών με πολυακόρεστα λιπαρά μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων κατά 30% και ότι η αντικατάσταση των κορεσμένων λιπαρών με οποιοδήποτε ακόρεστο λίπος μειώνει τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης.

  Αυτό υποδηλώνει ότι πρέπει να καταναλώνουμε επιπλέον ακόρεστα λίπη και όχι μόνο κορεσμένα – όχι ότι πρέπει να αποφύγουμε εντελώς τα κορεσμένα λίπη. Πολλά τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ακόρεστα λίπη, όπως ο σολομός, περιέχουν επίσης κορεσμένα λιπαρά. Εάν αποφύγουμε τα κορεσμένα λιπαρά, θέτουμε τον εαυτό μας σε κίνδυνο να δημιουργηθεί μία ανισορροπία θρεπτικών συστατικών στον οργανισμό μας.

  Επιπλέον, όταν μειώνουμε τα κορεσμένα λιπαρά, αυξάνουμε συχνά τα προστιθέμενα σάκχαρα. (Οι θερμίδες πρέπει να προέρχονται από κάπου!) Τα τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη δεν είναι προβληματικά από μόνα τους, αλλά όταν τα καταναλώνουμε σε αφθονία ακολουθώντας ένα γενικό πλάνο διατροφής που μπορεί να οδηγήσει σε κακές επιπτώσεις για την υγεία.

   

  5. Χρειαζόμαστε μία συγκεκριμένη αναλογία Ωμέγα 6 και Ωμέγα 3 λιπαρών οξέων

  Το πρόβλημα είναι ότι οι πλείστες διατροφές είναι συνήθως χαμηλές σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Ένα μεγάλο μέρος της διατροφής μας είναι το καλαμπόκι, η ζάχαρη και το ζωικό λίπος.

  Ενώ οι δίαιτες με υψηλή αναλογία ωμέγα-6 προς ωμέγα-3 όπως οι συνήθεις δυτικές δίαιτες μπορεί να προωθήσουν την ανάπτυξη χρόνιων ασθενειών, δεν χρειάζεται να ανησυχούμε για τους ακριβείς αριθμούς. Απλά χρειαζόμαστε μια ισορροπημένη, ποικίλη διατροφή.

  Μπορούμε να αποκομίσουμε οφέλη για την υγεία με την αύξηση της πρόσληψης ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, ανεξάρτητα από την αναλογία ωμέγα-6 προς ωμέγα-3 στη διατροφή μας. Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά περιλαμβάνουν τα ψάρια, το λιναρόσπορο, τα καρύδια, και το σογιέλαιο.

   

  6. Το λίπος σας κρατά χορτάτους

  Τα λίπη είναι χορταστικά μεν, αλλά είναι και αρκετά πυκνά σε θερμίδες. Αυτό σημαίνει ότι οι μερίδες τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά είναι συχνά μικρές. Απλά σκεφτείτε πόσο μικρές είναι οι μερίδες ξηρών καρπών και ελαιόλαδου.

  Η αίσθηση πληρότητας επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, όπως το νερό, οι φυτικές ίνες και το περιεχόμενο του αέρα στα τρόφιμα.

   

  Περιληπτικά

  Ενώ όλα τα είδη λίπους μας προσφέρουν την ίδια ποσότητα ενέργειας ανά γραμμάριο, διαφορετικοί τύποι λίπους επηρεάζουν το σώμα μας με διάφορους τρόπους. Ως γενική συμβουλή, πρέπει να καταναλώνουμε περισσότερα ακόρεστα λίπη και ειδικά ωμέγα-3 λιπαρά οξέα (ένας τύπο πολυακόρεστου λίπους).

  Τα μονοακόρεστα λίπη βρίσκονται σε υψηλές συγκεντρώσεις στα αβοκάντο, στους ξηρούς καρπούς, στους σπόρους, στο ελαιόλαδο, και στο κραμβέλαιο. Τα πολυακόρεστα λίπη βρίσκονται σε υψηλές συγκεντρώσεις στα ψάρια, στα καρύδια, στους λιναρόσπορους και στο ηλιέλαιο. Μειώνοντας το κορεσμένο λίπος πιθανό να μην είναι χρήσιμο, εκτός κι αν η ακόρεστη πρόσληψη λίπους αυξάνεται ταυτόχρονα.

  Μια υγιεινή διατροφή είναι αυτή που περιέχει από όλα τα είδη λίπους. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να αποφεύγεται το διατροφικό λίπος (εκτός από τα τεχνητά τρανς-λιπαρά, τα οποία μπορεί να έχουν επιβλαβείς επιδράσεις στην υγεία). Στο τέλος της ημέρας, είναι προτιμότερο να επικεντρωθούμε στη συνολική ποικιλία διατροφής αντί σε μεμονωμένες θρεπτικές ουσίες.

   

  Πηγή: Muscleandstrength.com
  Mεταφραση : Fit-blaster.com

  Ακολουθήστε μας

  100,536ΥποστηρικτέςΚάντε Like
  31,414ΑκόλουθοιΑκολουθήστε