Αρχική Fitness Wall sit: Κάθισμα με στήριξη στον τοίχο

Wall sit: Κάθισμα με στήριξη στον τοίχο

Στο συγκεκριμένο άρθρο θα αναλύσουμε πως μπορούμε να εκτελέσουμε σωστά το κάθισμα με στήριξη στον τοίχο και ποια τα οφέλη του.

Η άσκηση κάθισμα είναι μια από τις πιο διαδεδομένες ασκήσεις και δεν μπορεί να λείπει από προγράμματα κυκλικής προπόνησης, λειτουργικής, και ενδυνάμωσης.

Η συγκεκριμένη άσκηση όμως είναι μια παραλλαγή από τα κλασικά καθίσματα και είναι ισομετρική.  Τι είναι ισομετρική;  Είναι όταν μια μεμονωμένη κίνηση σε μια άρθρωση ή ολόκληρου το σώματος βρίσκεται σε σταθερή σύσπαση.  Δηλαδή σταθερή θέση χωρίς να παρουσιάζεται κάποια κίνηση.

Η άσκηση wall sit είναι μια θέση στην οποία δεν εμπεριέχονται κίνδυνοι για να τραυματιστεί το σώμα.  Δεν δέχεται καταπόνηση η σπονδυλική στήλη, ούτε και οι αρθρώσεις και μπορούν να την κάνουν όλες οι ηλικίες και κάθε επίπεδο γυμναστικής.  Ο λόγος που είναι τόσο εύκολη είναι γιατί στηριζόμαστε στον τοίχο και το σώμα παίρνει ακριβώς το ίδιο σχήμα της καρέκλας.

Η άσκηση κάθισμα με στήριξη στον τοίχο, είναι μια άσκηση την οποία μπορούμε να την εντάξουμε στην προθέρμανση μας ή και στο κυρίως μέρος του προγράμματος γυμναστικής που έχουμε να κάνουμε.

Εκτέλεση 

Ξεκινάμε την άσκηση τοποθετώντας πρώτα τη λεκάνη μας κόντρα στον τοίχο και τα χέρια μας.  Ρίχνουμε το βάρος μας δηλαδή στον τοίχο.  Ταυτόχρονα έχουμε τοποθετήσει τα πέλματά μας μακριά από τον τοίχο περίπου 30 εκατοστά.

Και σιγά σιγά ξεκινάμε με τη βοήθεια των χεριών να χαμηλώνουμε τη λεκάνη μας προς τα κάτω, με συνεχόμενη επαφή στον τοίχο,  ενώ ταυτόχρονα περπατάμε ακόμα λίγο τα πέλματά μας μακριά από τον τοίχο.  Μέχρι το σώμα μας να έρθει στη θέση ‘‘καρέκλας’’.  Πως θα το καταλάβουμε αυτό.  Όταν στο σώμα θα παρατηρούνται τρεις ορθές γωνίες 90 μοιρών.  Στην ποδοκνημική, στο γόνατο και στη λεκάνη.

Επίσης πρέπει η λεκάνη και η πλάτη να εφάπτονται στον τοίχο και τα χέρια ή θα τα έχουμε ελεύθερα δίπλα από το σώμα, ή στη λεκάνη ή μπροστά από το στήθος.

Μυς που ενεργοποιούνται

  • Κατά κύριο λόγο οι τετρακέφαλοι.
  • Συμμετέχουν όμως και όλοι οι υπόλοιποι μυς του ποδιού: γαστροκνήμιος, οπίσθιος μηριαίος, γλουτοί.
  • Συμμετέχουν επίσης οι ραχιαίοι και οι κοιλιακοί ώστε να κρατήσουν τον κορμό στην ευθεία.

Ακολούθησε το fmh.gr στο Google News, στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram

Βαλεντίνα Δημητρίου – Γυμνάστρια ,Ρέντης

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σωματική άσκηση

Έρευνα: Ανεπαρκής σωματική άσκηση για το 85% των εφήβων στην Ελλάδα

Η μεγάλη πλειονότητα των εφήβων δεν ασκείται σωματικά όσο πρέπει. Το 81% των μαθητών 11 έως 17 ετών στον κόσμο δεν φθάνουν τη συνιστώμενη...