...
Αρχική Blog Fitness Ο Θοδωρής Ιακωβίδης μιλάει στην Fitness Motivation Hellas
Ο Θοδωρής Ιακωβίδης μιλάει στην Fitness Motivation Hellas

Ο Θοδωρής Ιακωβίδης μιλάει στην Fitness Motivation Hellas

Ο Θοδωρής Ιακωβίδης είναι γεννημένος στις 12 Φεβρουαρίου 1991, είναι πρωταθλητής της άρσης βαρών. Συμμετείχε για την Ελλάδα στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες 2016 όπου κατετάγη 11ος στο σύνολο στα 85 κιλά και στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2020, οι οποίοι διεξήχθησαν το 2021 στο Τόκιο, όπου επίσης κατετάγη στην 11η θέση στην κατηγορία των 96 κιλών.

Ο Θοδωρής συγκίνησε όλο τον κόσμο, μετά την ολυμπιάδα του Τόκιο λόγω των δυσκολιών αλλά και της ψυχολογικής πίεσης που αντιμετώπιζε, δηλώνοντας ότι είναι έτοιμος να σταματήσει την άρση βαρών με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ενα τεράστιο κύμα συμπαράστασης από όλη τη χώρα με αποτέλεσμα, να αναθεωρήσει και να ξεκινήσει την προετοιμασία του για τους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι.

Η συνέντευξη δόθηκε στον συνεργάτη της fmh.gr Αλέξανδρο Κοζωνάκη.

ΑΚ. Θοδωρή καταρχάς θα θέλαμε να σε ευχαριστήσουμε θερμά για αυτή τη συνέντευξη. Ξεκινώντας με τις ερωτήσεις, θα θέλαμε να μας πεις δυο λόγια για τα πρώτα σου βήματα στο χώρο της άρσης βαρών και τι πραγματικά ήταν αυτό που σε ώθησε να ασχοληθείς με αυτό το άθλημα.

ΘΙ. Στην οικογένεια μου παρακολουθούσαμε και παρακολουθούμε αγώνες απ όλα τα αθλήματα και τότε υπήρχε η μεγάλη ομάδα της δεκαετίας του 90, οπότε όταν είχε άρση βαρών, η τηλεόραση ήταν μόνιμα στους αγώνες, έτσι έχω και τις πρώτες μου εικόνες από το άθλημα αυτό. Καθώς τελείωνα το δημοτικό, ήρθαν από τα αθλητικά γυμνάσια για ενημέρωση και ήταν το μόνο άθλημα που μου κίνησε το ενδιαφέρον. Κάπως έτσι έκανα δειλά δειλά τα πρώτα μου βήματα στον χώρο.

ΑΚ. Περιέγραψε μας σε παρακαλώ πως κυλάει η μέρα κάποιου που κάνει πρωταθλητισμό στην άρση βαρών.

ΘΙ. Ιδανικά η μέρα ενός αρσιβαρίστα θα πρέπει να έχει πρωινή προπόνηση από τις 10 μέχρι τις 12 και απογευματινή από τις 5 μέχρι τις 8μιση. Καθημερινό έλεγχο του σωματικού βάρους και ετοιμασία της κατάλληλης διατροφής.

Στον υπόλοιπο ελεύθερο χρόνο ο αθλητής θα πρέπει σίγουρα να επισκέπτεται αθλητικό ψυχολόγο και να καθορίζει την αποθεραπεία του π.χ πότε θα κάνει μασάζ, φυσιοθεραπείες, σάουνα κλπ.

Βέβαια στην Ελλάδα δεν υπάρχουν αυτές οι πολυτέλειες. Οι περισσότεροι αθλητές εργάζονται, κάποιοι σπουδάζουν οπότε όσο παράδοξο κι αν ακουστεί οι περισσότεροι Έλληνες αρσιβαρίστες και αρσιβαρίστριες τον ελεύθερο τους χρόνο προσπαθούν να γίνουν ολυμπιονίκες.

ΑΚ. Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα της γυμναστικής σου και πως αυτό μεταβάλλεται λίγο πριν τους μεγάλους αγώνες; Πόσες προπονήσεις κάνεις μέσα στη βδομάδα; Υπάρχει κάποιο rest ή active rest;

ΘΙ. Θα έλεγα ότι το προπονητικό πρόγραμμα της άρσης βαρών είναι αρκετά βαρετό, καθώς δεν υπάρχει μεγάλη ποικιλία στο ασκησιολόγιο. Αρασέ, επολέ ζετέ και squat δεν λείπουν ποτέ από την προπονητική μονάδα. Όσον αφορά το πως μεταβάλλεται το πρόγραμμα, όσο πλησιάζουμε στους αγώνες, πέφτει ο προπονητικός όγκος και αυξάνεται η ένταση,  καθώς επίσης  υπάρχουν μέρες που «παίζουμε» τις ασκήσεις στο 100% και την μια επανάληψη. Προπονούμαι 6 φορές την βδομάδα με ένα rest την Κυριακή και ένα active rest κάθε Πέμπτη.

ΑΚ. Sport psychology. Δεδομένου ότι γίνεται προετοιμασία ετών για έναν αγώνα ο οποίος θα κρατήσει ορισμένα δευτερόλεπτα και σε αυτά τα λίγα δευτερόλεπτα πολλά μπορούν να πάνε υπερβολικά καλά ή υπερβολικά ανάποδα. Πόσο σημαντικό ρόλο παίζει το mindset ενός αθλητή που κινείται σε αυτά τα επίπεδα;

ΘΙ. Αυτό είναι και η μεγάλη αδικία στην άρση βαρών, ότι μπορεί να γυμνάζεσαι πάρα πολύ καιρό για λίγα μόνο δευτερόλεπτα και αν λάβουμε υπόψιν μας ότι ένας αρσιβαρίστας μπορεί να δώσει 2 το πολύ 3 καλούς αγώνες σε μια χρονιά, δεν υπάρχουν περιθώρια για λάθη.

Πχ στα ομαδικά αθλήματα, αν κάτι πάει λάθος στον αγώνα, έχεις το χρονικό περιθώριο να το διορθώσεις ή ακόμα και όλος ο αγώνας να πάει λάθος, την επόμενη βδομάδα έχεις ξανά αγώνα. Αυτό στην άρση βαρών δεν υπάρχει. Κάτι μικρό αν στραβώσει, θα έχεις ξανά ευκαιρία να αγωνιστείς σε πάνω από 3 με 4 μήνες. Όπως γίνεται αντιληπτό από τα παραπάνω, το mindset παίζει καθοριστικό ρόλο, καθώς ο αθλητής καλείται  να διαχειριστεί όλα τα συναισθήματα που τον περικλείουν τόσο πριν, όσο και κατά την διάρκεια ενός αγώνα.

ΑΚ. Σε δύσκολες στιγμές και καταστάσεις, τι είναι αυτό που σου δίνει δύναμη και σε κάνει να συνεχίζεις;

ΘΙ. Σκέφτομαι τα όνειρα και τις θυσίες που έχω κάνει να φτάσω ως εδώ. Επίσης τους ανθρώπους που με βοήθησαν στην αθλητική μου σταδιοδρομία, την οικογένειά μου που ήταν συνοδοιπόροι σε όλο αυτό το ταξίδι, συμμερίστηκαν τα άγχη μου και τις δυσκολίες που πέρναγα κατά καιρούς. Σφίγγω τα δόντια, λέω «λίγο ακόμα» ,πρώτα για αυτούς και μετά για μένα.

ΑΚ.  Στους Ολυμπιακούς του Τόκιο, με τις δηλώσεις που έκανες έβγαλες στην επιφάνεια πράγματα για τον Ελληνικό αθλητισμό που ενώ πολλοί τα γνωρίζουν (λίγο ή πολύ), δυστυχώς τα άφηναν να διαιωνίζονται. Εσύ είχες το θάρρος και το σθένος να βγεις και να τα φωνάξεις. Έκανες ένα statement που πραγματικά μίλησε στις καρδιές όλων μας, ειδικά όσων αγωνιζόμαστε καθημερινά για να πετύχουμε κάποια πράγματα. Πες μας σε παρακαλώ πόσο δύσκολο είναι για κάποιο παιδί να κάνει πρωταθλητισμό στην Ελλάδα; Τι συνθήκες και υποδομές υπάρχουν; Πόση στήριξη παρέχεται από το κράτος και τι κινήσεις θα μπορούσε να κάνει προκειμένου να βοηθήσει περισσότερο τους αθλητές μας; Επίσης, μετά το Τόκυο η πολιτεία είχε αναφέρει πως θα γινόντουσαν κινήσεις για μεγαλύτερη και καλύτερη στήριξη των αθλητών μας. Έχει γίνει κάποια κίνηση μέχρι τώρα;

ΘΙ. Είναι αρκετά δύσκολο για ένα παιδί να κάνει πρωταθλητισμό στην Ελλάδα του 2022. Από τα σχολικά χρόνια του λυκείου, ένα παιδί καλείται να συνδυάσει  πρωταθλητισμό και πανελλαδικές εξετάσεις, οπότε αυτομάτως δεν μπορεί να δώσει το 100% στην προπόνηση, ενδεχομένως να χάνει και κάποιες προπονήσεις για να βρίσκεται στο φροντιστήριο. Όταν πήγαινα εγώ σχολείο υπήρχαν τα αθλητικά σχολεία, κάναμε το πρωί προπόνηση και μετά πηγαίναμε για μάθημα, οπότε και το απόγευμα να πηγαίναμε φροντιστήριο, δεν χάναμε την προπόνηση της ημέρας.

Τα αθλητικά σχολεία είναι ένας θεσμός που πρέπει να επανέλθει. Επίσης η μοριοδότηση των αθλητών για τις πανελλαδικές πρέπει να αυξηθεί, γιατι η σημερινή είναι για γέλια και να επανέλθει η εισαγωγή άνευ εξετάσεων στα πανεπιστήμια καθ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων.

Σε δεύτερο στάδιο το κράτος θα πρέπει να προνοήσει για την επαγγελματική αποκατάσταση των αθλητών. Το μεγαλύτερο μέρος των αθλητών δεν είναι από εύπορες οικογένειες, οπότε δεν έχουν την οικονομική στήριξη για να συνεχίσουν, έτσι ο αθλητής εργάζεται για να ζήσει και πολλές φορές για να βοηθήσει ο ίδιος την οικογένεια του και κάπου εκεί, είτε δίνει τέλος στην καριέρα του μετά από λίγο είτε συνεχίζει αλλά δεν θα φτάσει ποτέ στο 100% των δυνατοτήτων του.

Η βοήθεια που παρέχουν οι ομοσπονδίες ως επί το πλείστο είναι ελάχιστη. Βέβαια έχουν το τρανταχτό επιχείρημα ότι η κρατική επιχορήγηση είναι μικρή, που ναι μεν έχει μια βάση, αλλά συγγνώμη εμένα δεν με πείθει. Έγιναν κάποιες εισηγήσεις μετά τους Ολυμπιακούς αγώνες για τα παραπάνω θέματα καθώς και για άλλα προβλήματα που ταλανίζουν τον ερασιτεχνικό αθλητισμό αλλά τίποτα έμπρακτο δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα. Πιστεύω πως δεν θα αλλάξει κάτι και θα ξαναθυμηθούμε τα θέματα αυτά στους Ολυμπιακούς αγώνες του Παρισιού.

ΑΚ. Χορηγίες. Πόσο σημαντικές είναι και τι ρόλο παίζουν; Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να βρεθούν χορηγοί;

ΘΙ. Είναι η σημαντικότερη βοήθεια που θα μπορούσε να έχει ένας ερασιτέχνης αθλητής, καθώς αν θέλει κάποιος να κάνει πρωταθλητισμό σε υψηλό επίπεδο θα πρέπει να έχει και ένα ολόκληρο “team” από πίσω του,  αποτελούμενο από φυσιοθεραπευτή, μασέρ, αθλητικό ψυχολόγο, διατροφολόγο κλπ. Όλα αυτά χρειάζονται χρήματα όπως καταλαβαίνουμε, οπότε οι χορηγίες λύνουν πολλά προβλήματα και κάνουν την ζωή των αθλητών ευκολότερη.

Το δυσάρεστο όμως είναι ότι τα περισσότερα αθλήματα δεν έχουν καθόλου προβολή και είναι δύσκολο να τραβήξει τα βλέμματα κάποιου χορηγού,  χώρια το γεγονός ότι αθλητής πρέπει να έχει και αρκετούς followers στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

ΑΚ.  Στον ελεύθερο χρόνο σου (εάν και εφόσον υπάρχει), ποια είναι τα πράγματα που σου αρέσουν να κάνεις; Τι σε χαλαρώνει; Ποια είναι τα hobbies σου;

ΘΙ. Θα βγω με φίλους, αν μπορέσω να το συνδυάσουμε και με κανένα ποδοσφαιρικό αγώνα  είναι το ιδανικό. Αν πάλι δεν μπορώ να κάνω κάτι από τα παραπάνω, θα διαβάσω κάποιο βιβλίο. Επίσης ασχολούμαι με τον μοντελισμό όσο μπορώ καθώς κι αυτό είναι κάτι που απαιτεί πάρα πολύ χρόνο.

ΑΚ. Χαλαρώνοντας λίγο ακόμα το κλίμα, θα θέλαμε να μας πεις τι μουσική προτιμάς να ακούς όταν κάνεις προπόνηση;

ΘΙ. Δεν ακούω πάντα.. Ιδίως όταν έχουμε προπόνηση που απαιτεί υψηλά επίπεδα συγκέντρωσης, προτιμώ να ακούω τον ήχο από τις μπάρες των συναθλητών μου. Σε πιο χαλαρές προπονήσεις μόνο σκυλάδικα!!

ΑΚ. Αν δεν είχες ασχοληθεί με την άρση βαρών, ποιο άθλημα πιστεύεις θα σε είχε κερδίσει;

ΘΙ. Σίγουρα κάποιο αγώνισμα του στίβου,  νομίζω κάτι από άλματα.

ΑΚ. Ποια η γνώμη σου για το Crossfit; Θα σκεφτόσουν να ασχοληθείς κάποια στιγμή με το Crossfit και ενδεχομένως να συμμετείχες και σε κάποιους αγώνες;

ΘΙ. Είναι ένας ωραίος  και πολύ έντονος τρόπος άσκησης που σίγουρα προπονητικά θα ήθελα να δοκιμάσω κάποια στιγμή. Το μόνο που μπορώ να πω με σιγουριά είναι ότι δεν θα αγωνιστώ ποτέ σε αγώνα, δεν μ αρέσει καθόλου το γεγονός ότι δεν υπάρχουν κανόνες κι ότι στον βωμό του χρονομέτρου θυσιάζεται η τεχνική κατάρτιση της εκάστοτε άσκησης.

ΑΚ. Πόσο πολύ προσέχεις με τη διατροφή σου; Ακολουθείς κάποιο αυστηρό διατροφικό πλάνο; Υπάρχουν cheat meals; Αγαπημένο φαγητό όταν έχεις cheat meal;

ΘΙ. Όχι, ποτέ μου δεν έχω ακολουθήσει κάποιο διατροφικό πλάνο, καθώς δεν είχα την οικονομική  δυνατότητα να συνεργάζομαι με διατροφολόγο. Σίγουρα προσέχω κάποια πράγματα από μόνος μου, όπως για παράδειγμα αποφεύγω τα αναψυκτικά και τις μεγάλες ποσότητες ζάχαρης. Πάντως αν θα έχω στο μέλλον ημέρα για cheat meal, αυτό σίγουρα θα είναι η μπουγάτσα…

ΑΚ.  Έχεις κάποιο “γούρι” πριν τους αγώνες; Είσαι γενικά προληπτικός;

ΘΙ. Είμαι αρκετά προληπτικός. Εχω τυχερό εσώρουχο, ματάκια παντού πάνω μου κατά την διάρκεια του αγώνα και επίσης από την προηγούμενη του αγώνα υπάρχουν 2 3 άτομα που με ξεματιάζουν διαρκώς.

ΑΚ. Ποια θα ήταν η συμβουλή σου για τους νέους που θέλουν να ασχοληθούν με τον αθλητισμό;

ΘΙ. Να ακολουθούν τα όνειρα τους, να μην τα παρατάνε ποτε, οποιοσδήποτε και οτιδήποτε σταθεί απέναντι τους. Ο αθλητισμός διδάσκει ήθος, τον έντιμο αγώνα, την εγκράτεια, σε μαθαίνει να πειθαρχείς σε κανόνες, να κάνεις αυτοκριτική, να σέβεσαι το υπόλοιπο σύνολο. Για αυτούς τους λόγους και για ακόμα περισσότερους ο αθλητισμός δεν θα έπρεπε να λείπει από την αγωγή των νέων ανθρώπων.

ΑΚ. Κλείνοντας, ένας από τους κύριους στόχους της Fitness Motivation Hellas, είναι να παρακινήσει τον κόσμο να σηκωθεί από τον καναπέ του και να δραστηριοποιηθεί. Ποια είναι η συμβουλή ενός πρωταθλητή πάνω σε αυτό το θέμα για όλους εμάς;

ΘΙ. Θα μπορούσα ευκολά να αναφερθώ στην βελτίωση της φυσικής κατάστασης και συνάμα της υγείας, αλλά και για τα ψυχικά οφέλη που έχει η σωματική άσκηση. Τα βρίσκω κάπως τετριμμένα όλα αυτά, καθώς είναι ευρέως γνωστά εδώ και χρόνια, οπότε θα ήθελα να αναφερθώ ότι η άθληση είναι ικανή να σου δώσει άλλη ποιότητα ζωής με όλα αυτά που κερδίζεις. Γιατί αν η επιμονή και η προσήλωση στον στόχο που χρειάζεται για να πετύχεις έναν αθλητικό στόχο, μεταφερθεί και στην υπόλοιπη ζωή, μπορείς να ξεπεράσεις όλα τα εμπόδια που παρουσιάζονται. Αξίζει λοιπόν να σηκωθεί ο καθένας από αυτόν τον καναπέ.

ΑΚ. Θοδωρή, θα θέλαμε να σε ευχαριστήσουμε για το χρόνο που μας διέθεσες, όπως και για τις σκέψεις και τις απόψεις σου. Εμείς από τη μεριά μας ευχόμαστε ό,τι καλύτερο για τα μελλοντικά σου βήματα και να συνεχίσεις να μας κάνεις υπερήφανους.

Για τη Fitness Motivation Hellas,

Αλέξανδρος Κοζωνάκης

Ακολούθησε το fmh.gr στο Google News, στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram

Σωκράτους 147, Καλλιθέα, Αθήνα
Ακολουθήστε μας και στα Social Media