...
Αρχική Blog Διατροφή Ποια είναι τα οφέλη της σταφίδας και ποια η διατροφική της αξία
Ποια είναι τα οφέλη της σταφίδας και ποια η διατροφική της αξία

Ποια είναι τα οφέλη της σταφίδας και ποια η διατροφική της αξία

Με τον όρο σταφίδα εννοούμε το αποξηραμένο σταφύλι, που υφίσταται μία διαδικασία και καταλήγει έτσι. Είναι πολύ θρεπτικό σνακ με πολλά οφέλη για την υγεία, καθώς δεν περιέχουν πρόσθετα και συντηρητικά. Έχουν όμως αρκετή περιεκτικότητα σε ζάχαρη.

Γράφει η Χριστιάνα ΑμπατζήΔιατροφολόγος – Διαιτολόγος, Λέσβος

Η ιστορία της σταφίδας

Σύμφωνα με την ιστορία, η σταφίδα ανακαλύφθηκε το 2000 π.Χ. , ενώ πολλά συγγράμματα της αρχαιότητας κάνουν λόγο για εκείνη. Φάνηκε πως χρησιμοποιούνταν για διακοσμητικά από τις Μεσογειακές Χώρες της Ευρώπης, ενώ πολλοί λαοί την καλλιεργούσαν για εμπόριο.

Βέβαια, η εξαγωγή τους δε γινόταν στην υπόλοιπη Ευρώπη, γιατί υπήρχε θέμα στη μεταφορά λόγω του πολύωρου ταξιδιού και στο φόβο μήπως χαλάσει η ποιότητα στη διαδρομή.

Τα είδη της σταφίδας:

  • Σταφίδα Μοσχάτο: από τις πιο καλές ποικιλίες σταφίδας, μεγάλες με κεχριμπαρένιο χρώμα, γλυκές και μαλακές. Μπορούμε να τις συνδυάσουμε παντού σε γλυκό ή αλμυρό φαγητό. Έχει και ποικιλία που είναι πιο μικρές.
  • Κορινθιακή σταφίδα: είναι πιο μικρές και μαύρες, που γίνονται από ελληνικά μαύρα σταφύλια χωρίς κουκούτσι.
  • Σουλτανίνα: μικρές ξανθές σταφίδες που γίνονται από άσπρα σταφύλια χωρίς κουκούτσι. Είναι πιο υγρές με μαλακή μορφή.

σταφιδεσ οφελη

Πως φτιάχνουμε μόνοι μας σταφίδα;

Η σταφίδα στην πραγματικότητα είναι αποξηραμένο σταφύλι για αυτό και σε περίπτωση που έχουμε αμπέλι μπορούμε να το δοκιμάσουμε να φτιάξουμε. Στην αρχή διαλέγουμε γερά και όμορφα σταφύλια με το τσαμπί τους, τα πλένουμε καλά και τα αφήνουμε να στεγνώσουν.

Σε μία κατσαρόλα βράζουμε το νερό με τη στάχτη για περίπου 1 τέταρτο, το ξαφρίζουμε και το σουρώνουμε 4-5 φορές. Μέσα σε αυτό το ζουμί ανακατεύομε το ελαιόλαδο και βουτάμε τα σταφύλια. Στη συνέχεια τοποθετούμε τα σταφύλια σε ταψί με χαρτί κουζίνας από κάτω για να τραβήξει τα υγρά.

Σκεπάζουμε με το τούλι και το αφήνουμε για μερικές εβδομάδες στον ήλιο. Όταν δούμε πια πως είναι έτοιμα τα τσαμπιά, βγάζουμε τα σταφύλια από τα τσαμπιά τους και τα βάζουμε σε ταψί με φύλλα δάφνης.

Ψήνουμε τις σταφίδες σε χαμηλή φωτιά στο φούρνο και όταν είναι έτοιμες τις αποθηκεύουμε.

Τα οφέλη για την υγεία μας

Οι σταφίδες είναι καλή πηγή φυτοθρεπτικών συστατικών που έχουν αντιοξειδωτικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες. Είναι πλούσιες σε σίδηρο, βιταμίνες και ανόργανες ουσίες. Αποτελούν καλή πηγή μαγνησίου, για την υγεία της καρδιάς και για την καλή λειτουργία των μυών. Είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες.

  • Σταφίδα και δυσκοιλιότητα: η σταφίδα περιέχει συρρικνωμένες φυτικές ίνες εξαιτίας της αφυδάτωσης που έχει υποστεί. Έτσι λοιπόν όταν καταναλώνονται, διογκώνονται λόγω των υγρών του στομάχου. Έτσι, αυτή η διόγκωση βοηθάει τη δυσκοιλιότητα εξαιτίας των αδιάλυτων φυτικών ινών που λειτουργούν σα καθαρτικό.

Βέβαια η σταφίδα βοηθάει και τη διάρροια γιατί αυτές οι φυτικές ίνες που αναφέραμε, υφίστανται ζυμώσεις και τα προϊόντα τους εμποδίζουν την ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών.

  • Σταφίδα και καρκίνος: η σταφίδα παρέχει στον οργανισμό υψηλή συγκέντρωση αντιοξειδωτικών, όπως κατεχίνες. Αυτά μειώνουν τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες οδηγούν σε ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων. Επομένως, η κατανάλωση της σταφίδας συμβάλει στην πρόληψη του καρκίνου και την καλή υγεία της καρδιάς.
  • Σταφίδα και αναιμία: η σταφίδα περιέχει υψηλή συγκέντρωση σε σίδηρο, που βοηθάει την αναιμία. Περιέχει επίσης βιταμίνες του συμπλέγματος Β που είναι απαραίτητες για το σχηματισμό νέων αγγείων. Η υψηλή συγκέντρωση της σταφίδας σε χαλκό βοηθάει επίσης το σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων.
  • Σταφίδα και μάτια: η σταφίδα περιέχει φυτοθρεπτικά συστατικά, τα οποία είναι ευεργετικά για την υγεία των ματιών, καθώς προστατεύουν τα μάτια από τη ζημιά που κάνουν οι ελεύθερες ρίζες.
  • Σταφίδα και νεφρά: λόγω της υψηλής συγκέντρωσης καλίου, η κατανάλωση της σταφίδας αποτρέπει το σχηματισμό και την επανεμφάνιση λίθων στα νεφρά.
  • Σταφίδα και οστά: η σταφίδα περιέχει και ασβέστιο και κάλιο, που είναι χρήσιμα για την υγεία των οστών μας. Επίσης περιέχει και βόριο, που είναι και αυτό σημαντικό για τα οστά και τις αρθρώσεις.  
  • Σταφίδα και χοληστερίνη: οι φυτικές ίνες που περιέχονται στη σταφίδα συμβάλουν στην προαγωγή της απέκκρισης της χολής από το σώμα και στη μείωση της χοληστερίνης.

Θερμίδες και θρεπτικά συστατικά

Η σταφίδα γενικά παρέχει πολλά θρεπτικά συστατικά στον οργανισμό. Μία μερίδα περίπου 28-30 γραμμαρίων μας αποδίδει 90-110 περίπου θερμίδες. Είναι πλούσια σε υδατάνθρακα, κυρίως φυσικά σάκχαρα, για αυτό προτείνεται σαν καλή πηγή άμεσης ενέργειας. αποτελεί καλή πηγή φυτικών ινών, βιταμινών συμπλέγματος Β, σιδήρου, καλίου, φωσφόρου, μαγνησίου και ασβεστίου. Η φρουκτόζη που περιέχεται στη σταφίδα την καθιστά εύπεπτη τροφή.

Μία μερίδα περίπου 30 γραμμαρίων περιέχει 4,4 γραμμάρια νερό, 0,9 γραμμάρια πρωτεΐνη, 0,1 γραμμάρια λίπος, 22,4 γραμμάρια υδατάνθρακα και 1 γραμμάρια φυτικές ίνες.

Ενώ οι σταφίδες μπορεί να είναι μια καλή επιλογή στα πλαίσια μιας υγιεινής διατροφής, δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να αντικαθιστούν τα σταφύλια όταν είναι η εποχή τους. Καλό θα είναι να τις καταναλώνουμε με μέτρο.

Ακολούθησε το fmh.gr στο Google News, στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram

Χριστιάνα ΑμπατζήΔιατροφολόγος – Διαιτολόγος, Λέσβος

Σωκράτους 147, Καλλιθέα, Αθήνα
Ακολουθήστε μας και στα Social Media