...
Αρχική Blog Φυσικοθεραπεία Κάνει κρακ ο ώμος μου: Γιατί συμβαίνει ο θόρυβος αυτός; Το φαινόμενο του  Shoulder Clicking
Κάνει κρακ ο ώμος μου: Γιατί συμβαίνει ο θόρυβος αυτός; Το φαινόμενο του  Shoulder Clicking

Κάνει κρακ ο ώμος μου: Γιατί συμβαίνει ο θόρυβος αυτός; Το φαινόμενο του  Shoulder Clicking

Τρίζει, κάνει κρακ ο ώμος σας; Γιατί συμβαίνει ο θόρυβος αυτός; Το φαινόμενο του  Shoulder Clicking (κρακ στον ώμο) απασχολεί το 30% του παγκόσμιου πληθυσμού, αλλά οι περισσότεροι επιλέγουν να το αγνοήσουν, αφήνοντας το πρόβλημα να διογκώνεται. Μάθετε τι ακριβώς είναι, τις αιτίες του ήχου-προβλήματος και τους τρόπους αντιμετώπισής του. Ξεκίνησε με ένα τηλεφώνημα στον φυσιοθεραπευτή σου, ο οποίος έχει τη δυνατότητα να το θεραπεύσει.

Ένα κλικ. Αυτό το κλικ που είναι ίσως ο πιο συνήθης ήχος πάνω σου. Καθώς κάνεις κάτι έντονο ή ακόμα και με την πιο απλή κίνηση. Άλλες φορές ακούγεται ανεπαίσθητο και άλλες πιο ξεκάθαρο. Η αλήθεια είναι ότι μπορεί καν να μην σε έχει ενοχλήσει ποτέ. Μονάχα να τον ακούς και να παραξενεύεσαι. Να έχεις μάθει να ζεις με αυτόν τον ήχο. Μπορεί όμως και να σε ζορίζει, να πονάς σε κάθε άκουσμά του. Σε όλες τις περιπτώσεις ωστόσο, ένα είναι το βέβαιο. Οτι δεν γίνεται να μην αναρωτιέσαι: τι στο καλό είναι αυτό το κλικ που κάνει ο ώμος σου.

Πρόκειται για το ιδιαίτερα συχνό φαινόμενο γνωστό με τον περιγραφικό όρο: Clicking Shoulder. Τι ακριβώς όμως συμβαίνει; Τι υποδηλώνει ο εν λόγω ήχος; Μήπως είναι σημάδι σοβαρής βλάβης; Και κατά πόσο πρέπει να τον λάβω υπόψιν; Μήπως είναι καλύτερα να αδιαφορήσω;

Τα προβλήματα και ο ΠΟΝΟΣ ΣΤΟΝ ΩΜΟ γενικότερα είναι από τα πλέον συχνά, που οδηγούν τους ασθενείς να αναζητήσουν τη βοήθεια κάποιου ορθοπεδικού ή φυσιοθεραπευτή. Έχει υπολογιστεί ότι ένα ποσοστό της τάξης του 30% στον παγκόσμιο πληθυσμό θα αισθανθεί σε κάποια στιγμή ή περισσότερες στη ζωή του, κάποια ενόχληση στον ώμο. Εύλογα ωστόσο, το εν λόγω ποσοστό αυξάνεται και ξεπερνάει το 50% για όσους ανεβαίνουν ηλικιακά από τα 55 έτη ζωής.

Στα ιατρεία και στα φυσιοθεραπευτήρια κάποτε συναντούσες επαγγελματίες αθλητές ή εργάτες χειρωνακτικών, δύσκολων επαγγελμάτων, να παραπονιούνται για το κρακ του ώμου τους και τις ενοχλήσεις που το συνόδευαν. Η αλήθεια είναι ότι οι ίδιοι εξακολουθούν να διαμαρτύρονται στους ειδικούς επαγγελματίες, αλλά πλέον δεν πρόκειται για ένα πρόβλημα που απαντάται αποκλειστικά σε σούπερ αθλητές και σκληραγωγημένους εργάτες. Τα ζητήματα των ώμων, όπως και τα αυχενικά αντίστοιχα, απασχολούν ακόμα περισσότερο τους καθημερινούς εργαζόμενους σε κάποιο γραφείο, σε έναν υπολογιστή και κατά συνέπεια τα δικά τους περιστατικά είναι ακόμα πιο αυξημένα στη σύγχρονη κοινωνία.

“ ΓΙΑΤΙ ΚΑΝΕΙ ΚΡΑΚ Ο ΩΜΟΣ ΜΟΥ;”

Αυτή είναι η απλοϊκή και πιο συνηθισμένη απορία. Τις περισσότερες φορές αφορά την κίνηση προς κάποια συγκεκριμένη κατεύθυνση, με τον ήχο του “κλικ” ή του “κρακ” να ακούγεται σε ορισμένες περιπτώσεις τρομακτικός. Εάν συμβαίνει και σε εσάς, αφήστε τώρα αμέσως ό,τι κάνετε και τηλεφωνήστε στον φυσιοθεραπευτή σας. Μην περιμένετε δηλαδή να χειροτερέψει η κατάσταση, καθώς ο ήχος υποδηλώνει ξεκάθαρα ότι κάτι δεν λειτουργεί σωστά στην άρθρωσή. Τι μπορεί να συμβαίνει… ;\

  • ΟΣΤΕΟΑΡΘΡΙΤΙΔΑ: Με την ηλικία, o χόνδρος παρουσιάζει φθορές. Ο ώμος είναι μια διαμόρφωση «μπάλας και υποδοχής» και περιστασιακά οι δύο τραχιές επιφάνειες μπορεί να συμπίπτουν, παράγοντας τον ενοχλητικό ήχο και μαζί την ενοχλητική αίσθηση.
    * Επίσης, αυτός ο ήχος σχετίζεται γενικά με φυσαλίδες που έχουν σχηματιστεί μέσα στο αρθρικό υγρό (που ευθυγραμμίζει αρθρικές αρθρώσεις όπως ο ώμος).
  • ΘΥΛΑΚΙΤΙΔΑ: Εάν ο θύλακας (υγρός σάκος που ευθυγραμμίζει τις αρθρώσεις) έχει κάποια σωματίδια μέσα του, μπορεί μερικές φορές να προκαλέσει τον ήχο κατά την κίνηση.
  • ΔΑΚΤΥΛΙΟ ΠΕΡΙΣΤΡΟΦΙΚΗΣ ΜΑΝΣΕΤΑΣ: Η περιστροφική μανσέτα αποτελείται από τέσσερις μύες που συγχωνεύονται, για να σχηματίσουν έναν κοινό τένοντα. Τα δάκρυα της περιστροφικής μανσέτας μπορεί να είναι εκφυλιστικά ή τραυματικά.
  • ΡΗΞΗ ΕΠΙΧΕΙΛΙΟΥ ΧΟΝΔΡΟΥ ΩΜΟΥ (SLAP): Πρόκειται μάλλον για την πιο επώδυνη περίπτωση. Μια δομή από χόνδρο που ονομάζεται labrum, μπορεί να σκιστεί λόγω υπερβολικής χρήσης, ηλικίας ή τραυματισμού. Τα “δάκρυα” που δημιουργούνται, προκαλούν έναν ήχο λείανσης ή σκασίματος, όταν χρησιμοποιείται ο ώμος σε σχεδόν οποιαδήποτε δραστηριότητα.
  • ΟΣΤΕΟΧΟΝΔΡΩΜΑ: Μια καλοήθης ανάπτυξη στον ώμο, την ωμοπλάτη ή το σημείο που ονομάζεται οστεοχόνδρωμα, μπορεί να κάνει τον ώμο να σπάσει τη στιγμή που σηκώνετε το χέρι σας.
  • ΦΥΣΑΛΙΔΕΣ ΑΕΡΑ ΣΤΙΣ ΑΡΘΡΩΣΕΙΣ: Ουσιαστικά πιέζετε ένα μικρό ασκό (σακουλάκι) στην περιοχή της άρθρωσης, ο οποίος περιέχει προστατευτικό υγρό. Καθώς αυτός αλλάζει θέση με την πίεσή σας, απελευθερώνονται φυσαλίδες και παράγεται ο ήχος του «κρακ».

ΜΕ ΠΟΙΟΝ ΤΡΟΠΟ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΛΥΣΕΙΣ Η ΦΥΣΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Σε οποιαδήποτε από τις περιπτώσεις και αν ανήκετε, το σίγουρο είναι ότι δεν πρέπει να αφήσετε το πρόβλημα να μεγαλώνει και να κάνει πιθανώς μεγαλύτερη ζημιά. Η σύγχρονη φυσιοθεραπεία έχει εξελίξει ένα εύρος τεχνικών και θεραπειών, ώστε να να απαλύνει τον πόνο και να επιταχύνει την εξάλειψη του φαινομένου. Οι πιο συνηθισμένες εξ αυτών περιλαμβάνουν…

Εκεί λοιπόν θα απαιτηθεί η εφαρμογή ειδικής αποκατάστασης και περαιτέρω παρακολούθησης του ατόμου που έχει ενόχληση από το φαινόμενο του Clicking Shoulder. Αυτό θα γίνει μέσα από ένα εξειδικευμένο ασκησιολόγιο και ακόμα καλύτερα, έπειτα απο το στάδιο της αποκατάστασης η συνεργασία με ένα γυμναστή. Μαζί, οι ειδικοί, αξιοποιώντας τα οφέλη που προσφέρει το… εργαλείο του Strength and Conditioning, θα καταστήσουν την αποκατάσταση όσο το δυνατόν πιο οριστική, προσφέροντας τη μέγιστη βοήθεια στον ασθενή.

Πιο γενικά, αν ακούτε «κρακ» στον ώμο και είστε κάτω από 35 ετών, ίσως ο ήχος δείχνει αστάθεια στην άρθρωση και θέλει φροντίδα – συνήθως φυσικοθεραπεία. Αν είστε άνω των 35, ίσως η περιοχή παρουσιάζει φλεγμονή -κάτι πιο πιθανό μετά τα 45. Στα αρχικά στάδια αντιμετωπίζεται με φυσικοθεραπεία, αλλά μετά ίσως χρειάζονται αντιφλεγμονώδη ή και επέμβαση. Στους άνω των 60, σημαίνει συνήθως αρθρίτιδα
Φυσικά, ο σωστός ορθοπεδικός και ο σωστός φυσιοθεραπευτής δεν θα εστιάσουν μόνο στην αποθεραπεία, αλλά θα αναζητήσουν τα αίτια του προβλήματος, ώστε όχι μόνο να το εξαλείψουν, αλλά να φροντίσουν κυρίως να μην επιστρέψει ποτέ ξανά. Αυτό βέβαια δεν μπορεί να συμβεί σε όλες τις περιπτώσεις. Ωστόσο, στις περισσότερες εξ αυτών, το ζήτημα δεν είναι ένας τραυματισμός, μα μπορεί να περιλαμβάνει… λάθος τρόπο ζωής του ασθενή, αδυναμία του στο εν λόγω σημείο ή ακόμα και λάθος τρόπο που κάνει προπόνηση. Τέλος, ο ήχος δεν συνοδεύεται από πόνο, δεν προκαλεί μεγάλες ανησυχίες. Αν όμως αισθάνεστε και πόνο, τότε καλύτερα να το συζητήσετε με τον γιατρό σας.

Ακολούθησε το fmh.gr στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram

Πηγή Physiomart

 

Σωκράτους 147, Καλλιθέα, Αθήνα
Ακολουθήστε μας και στα Social Media