...
Αρχική Blog Fitness Τελικά μπορεί να γυμναστεί το γυναικείο στήθος;
Τελικά μπορεί να γυμναστεί το γυναικείο στήθος;

Τελικά μπορεί να γυμναστεί το γυναικείο στήθος;

Θα δείτε  άρθρα περιοδικών αλλά  και video στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία  καθημερινά σας κατακλύζουν και εν αφθονία σας υπόσχονται μια λύση για αύξηση μεγέθους του στήθους και ανόρθωσης του, μέσω διατροφής ή κάνοντας πρακτικά κάποιες ασκήσεις.

Ας είμαστε ρεαλίστριες, πρόκειται απλά για παρεξήγηση και μάρκετινγκ για τη προώθηση εξοπλισμού ή προσώπων του χώρου του fitness.

Ο μαστός αποτελεί το χαρακτηριστικό γνώρισμα για την κατάταξη του ανθρώπου στην τάξη των θηλαστικών. Στον άνδρα, εκτός από λίγες εξαιρέσεις, παραμένει ανενεργός, ενώ στη γυναίκα υπόκειται σε πλήθος λειτουργικών και μορφολογικών μεταβολών, που σχετίζονται με την εμμηνορρυσία, την κύηση, την γαλουχία και την εμμηνόπαυση.
Ο δυναμικός αυτός ρόλος του έχει ως συνέπεια πλήθος δυσλειτουργιών και κλινικών εκδηλώσεων, που καθιστούν τα νοσήματα του μαστού συχνά κλινικά προβλήματα.

γυναικειο στηθος

Αυτό που με βεβαιότητα μπορούμε να σας μεταφέρουμε είναι πως η άσκηση μπορεί σίγουρα να προσφέρει μια εγγυημένη θετική συνέπεια για την υγεία του μαστού της γυναίκας.

Tρεις μεγάλες στρατηγικές έχουν συνδεθεί με την αύξηση του κινδύνου καρκίνου του μαστού: παχυσαρκία, έλλειψη σωματικής άσκησης και υψηλά επίπεδα κορεσμένου διαιτητικού λίπους. Ως αποτέλεσμα, οι στρατηγικές πρόληψης για τον καρκίνο του μαστού επικεντρώνονται συνήθως σε αυτούς τους παράγοντες του τρόπου ζωής. η σωματική άσκηση μειώνει τα επίπεδα ορμονών του φύλου, τα οποία μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία από τον καρκίνο του μαστού.

Η παχυσαρκία προάγει την ανάπτυξη των κυττάρων του όγκου και την επιβίωση των κυττάρων μέσω της αυξημένης ρύθμισης των λεπτίνης και των ινσουλινοειδών αυξητικών παραγόντων, συνεπώς με την άσκηση οι γυναίκες μπορούν να παρέμβουν σε αυτούς τους αρνητικούς παράγοντες βελτιώνοντας τη καρδιοαναπνευστική τους κατάσταση αλλά και τη μυϊκή τους σύσταση.

Γυναικείο στήθος: Μπορούμε να το γυμνάσουμε;

Λοιπόν, ας τα ξεκαθαρίσουμε. Το στήθος είναι ένας αδένας, Πώς είναι δυνατόν να γυμνάσεις έναν αδένα; Είναι απλά αδύνατον. Το εσωτερικό του καθώς και το σύνολο του μεγέθους του αποτελείται από αδένες και λίπος, οπότε είναι αδύνατον να γυμναστεί.
Για αυτό το φυσικό σύστημα στήριξης του γυναικείου στήθους είναι αρκετά περιορισμένο, σχετικά αδύναμο και πάρα πολύ ευάλωτο, λόγω της ανατομίας του που έχει αναλογικά ελάχιστο μυϊκό ιστό και αποτελείται  κυρίως από λίπος, συνδετικό ιστό και δέρμα.

Ένα τέλειο στήθος μπορεί να οφείλεται μόνο στην εύνοια της μητέρας φύσης ή του καλού πλαστικού.Οπότε γίνεται εύκολα αντιληπτό πως το βάρος σας επηρεάζει το μέγεθος του στήθους σας.

Πότε μειώνεται ο όγκος του στήθους;

Πάρτε για παράδειγμα  τις γυναίκες bodybuilders ,μπορεί να φαίνεται ότι έχουν μικρά στήθη επειδή βρίσκονται σε τόσο χαμηλά επίπεδα σωματικού λίπους. Το μέγεθος του στήθους τους δεν οφείλεται στο είδος της άσκησης που κάνουν, είναι επειδή μεγάλο μέρος του λίπους στα στήθη τους έχει συρρικνωθεί.
Έτσι, αν ασκείστε κάνοντας πολύ cardio ή διαλλειματικές για να χάσετε λίπος, θα χάσετε αναπόφευκτα όγκο και από το στήθος σας.

Mερικές γυναίκες βλεπουν ότι τη στιγμή που αρχίζουν να χάνουν βάρος, τα στήθη τους μειώνονται σε μέγεθος.

Άλλες γυναίκες χάνουν το βάρος του μαστού τελευταίο και μπορούν να επιτύχουν τους λεπτούς γοφούς, τους μηρούς και τα στομάχια χωρίς να χάσουν σε νούμερο ή cup.

Συμπερασματικά λοιπόν αν μια γυναίκα αυξήσει τον μεταβολισμό της (ιδανικά με συνδυασμό άσκησης και διατροφής) αυτό σημαίνει ότι έχει ενεργοποιήσει την διαδικασία καύσης λίπους για μέρος της ενέργειας που χρειάζεται καθημερινά.

Αφού όπως αναφέραμε πιο πάνω, το γυναικείο στήθος αποτελείται και από λιπώδη ιστό, τότε ένα ποσοστό από το λίπος που θα ‘’καίγεται’’ θα προέρχεται και από εκείνο το μέρος του σώματος.  Αυτό προφανώς μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα το στήθος να μικρύνει, κάτι που συνήθως δεν είναι και τόσο επιθυμητό από τις περισσότερες γυναίκες!

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ : Γιατί οι γυναίκες πρέπει να σηκώνουν βάρη; Μια επιστημονική ανασκόπηση

Το στήθος είναι ένας αδένας, που δεν θα επηρεαστεί από την επιβάρυνση που θα δεχτούν οι θωρακικοί μύες, εκτελώντας ασκήσεις αντιστάσεων για τους μυς του θώρακα.
Με τον τρόπο αυτό, το μόνο που θα καταφέρουμε και, μάλιστα μετά από μακροχρόνιο πρόγραμμα, είναι να «γραμμώσουμε» το στέρνο μας, την περιοχή ανάμεσα στα στήθη. Ο μαστός ενώνεται με τους συνδέσμους cooper, οι οποίοι βρίσκονται στους μυς του στήθους (π.χ. μείζων θωρακικός) οι οποίοι γυμνάζονται.

Οι γυναίκες που γυμνάζουν πολύ καλά αυτούς τους μυς, μπορούν να «βελτιώσουν» την εμφάνιση του μαστού τους. Αντίθετα, το στήθος επηρεάζεται πολύ, από τις διάφορες ορμονικές αλλαγές που συντελούνται κατά τη διάρκεια της ζωής μιας γυναίκας. Δεν θα πρέπει λοιπόν να ακολουθούμε την πρακτική που λέει: «οι θωρακικοί μύες είναι στήθος, άρα τους γυμνάζω για να σφίξουν, άρα θα σφίξει και το στήθος μου». Λάθος. Μηχανικά αν το σκεφτείτε, δεν «κολλάει» το πράγμα.

ΚΑΝΕ ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΤΕΣΤ

Για να σας το αποδείξω, κάνετε το παρακάτω τεστ: καθίστε μπροστά στον καθρέπτη σας στο πλάι, εννοείται χωρίς ρούχα.
Σταθείτε άνετα και παρατηρείστε το στήθος σας. Τότε, φέρτε τους ώμους σας προς τα πίσω, με σκοπό να ακουμπήσουν οι ωμοπλάτες μεταξύ τους. Θα δείτε το στήθος σας να κινείται προς τα πάνω, έστω και λίγο! Αλλά οι μύες που συσπώνται σε αυτήν την κίνηση ΔΕΝ είναι οι μύες του στήθους, οι θωρακικοί δηλαδή… Τη συγκεκριμένη κίνηση κάνουν οι μύες της πλάτης και λιγότερο του ώμου, οι λεγόμενοι «ανελκτήρες ωμοπλάτης».

Πιο σωστά, οι ρομβοειδείς και οι μύες του στροφικού πετάλου. Άρα, αυτούς τους μύες θα πρέπει να δυναμώσετε, η ενδυνάμωσή τους θα προκαλέσει τη σύσφιξη και τη μηχανική μετατόπιση της κατ’ ώμον άρθρωσης προς τα πίσω και σε συνδυασμό με την εκγύμναση του μείζονος και ελάσσονος θωρακικού θα έχετε μια  ιδανική ανόρθωση. 

Κάντε το, όχι όμως αποκλειστικά για να αποκτήσετε όμορφο και στητό στήθος, αλλά για την υγεία σας, τη σωστή όρθια στάση σας, η οποία βέβαια, προφανώς μπορεί και να αναδείξει το στήθος σας, σε ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό.

Ίσως να είναι πιο σημαντικό να εξετάσετε τα αποτελέσματα των μαστών στην άσκηση, αντί των επιδράσεων της άσκησης στο μαστό.

Σε ένα τεύχος του περιοδικού Physical Activity and Health του 2015, μια μελέτη από Βρετανούς ερευνητές αναγνώρισε ότι η ανασφάλεια του μαστού είναι το τέταρτο μεγαλύτερο εμπόδιο στη σωματική δραστηριότητα μεταξύ 250 γυναικών που ερευνήθηκαν.
Αυτές οι γυναίκες εξέφρασαν την αίσθηση ότι είναι συνειδητές για την υπερβολική κίνηση του μαστού και την ταλαιπωρία από τα κακά σουτιέν κατά τη διάρκεια της άσκησης.
Τα κίνητρα, ο χρόνος και η υγεία ήταν τα πρώτα τρία μεγάλα εμπόδια για να γίνουν πιο δραστήριες οι γυναίκες.

Διαπίστωσαν ότι όταν οι γυναίκες αθλούνται, οι μαστοί διαγράφουν μια κίνηση που παρομοιάζεται με τρισδιάστατο αριθμό 8. Κινούνται πάνω και κάτω, από πλευρό σε πλευρό και μέσα έξω. Οι κινήσεις αυτές είναι ανεξέλεγκτες και ασκούν μεγάλη ένταση στο ευαίσθητο σύστημα στήριξης του μαστού, το οποίο ουσιαστικά αποτελείται από το εξωτερικό δέρμα και τους συνδετικούς ιστούς (Cooper’s ligaments).
Επιπλέον, προκαλούν ενοχλήσεις και παροδικό πόνο, όμως το τέντωμα των συνδετικών ιστών είναι μόνιμο και οδηγεί σε ανεπανόρθωτο χαλάρωμα των μαστών. μειώσουν τις αναπηδήσεις των μαστών από 38% – 78%.

Η προστασία του στήθους κατά τη σωματική άσκηση είναι απαραίτητη για να αποφεύγονται ανεπανόρθωτες βλάβες στους συνδετικούς ιστούς (Cooper’s ligaments) που δίνουν στους μαστούς το σχήμα και τη θέση τους και τους προστατεύουν από τις επιδράσεις της βαρύτητας.

Οι ειδικοί προειδοποιούν τις γυναίκες και τις προτρέπουν να προμηθεύονται ειδικούς στηθόδεσμους όταν πρόκειται να αθληθούν για να αποφύγουν μία πιθανή χαλάρωση και πτώση στο στήθος τους.

Ασκηθείτε για υγεία και ευεξία . Για όσες βαριούνται πάλι, καλή λύση είναι ΚΑΙ ο πλαστικός! Να θυμάστε όμως πως με τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης θα επέλθουν και οι βελτιώσεις στην εξωτερική εμφάνιση. Οπότε αξίζει να κοπιάσετε και το αποτέλεσμα θα σας αποζημιώσει!!!

Ακολούθησε το fmh.gr στο Google News, στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram

Μήλα Αλεξάνδρα

Απόφοιτη  ΑΠΘ.
Τμήμα  Επιστήμης Φυσικής Αγωγής &Αθλητισμού
Master στην Ιατρική Σχολή
Τμήμα  Μοριακής και Εφαρμοσμένης Φυσιολογίας/Θεραπευτική Άσκηση

References :

Reigle BS, Wonders K. Breast cancer and the role of exercise in women. Methods Mol Biol. 2009;472:169-89. doi: 10.1007/978-1-60327-492-0_7. Review. PubMed PMID:19107433.

Burnett E, White J, Scurr J. The Influence of the Breast on Physical Activity Participation in Females. J Phys Act Health. 2015 Apr;12(4):588-94. doi: 10.1123/jpah.2013-0236. Epub 2014 Jun 4. PubMed PMID: 24905581.

Mason BR, Page KA, Fallon K. An analysis of movement and discomfort of the female breast during exercise and the effects of breast support in three cases. J Sci Med Sport. 1999 Jun;2(2):134-44. PubMed PMID: 10476977.

Σωκράτους 147, Καλλιθέα, Αθήνα
Ακολουθήστε μας και στα Social Media