...
Αρχική Blog Διατροφή Φέτα: Θερμίδες, ιδιότητες και θρεπτική αξία
Φέτα: Θερμίδες, ιδιότητες και θρεπτική αξία

Φέτα: Θερμίδες, ιδιότητες και θρεπτική αξία

Η φέτα είναι αναμφίβολα ένα από τα πιο διάσημα ελληνικά τυριά και κατέχει εξέχουσα θέση στην ελληνική κουζίνα. Πρόκειται για τυροκομικό προϊόν λευκού χρώματος, το οποίο στο εμπόριο μπορούμε να το βρούμε από σκληρή έως και αρκετά μαλακή μορφή.

Είναι ένα τυρί γνωστό για το πλούσιο άρωμά του και την αλμυρή-ξινή γεύση του. Η φέτα είναι προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), πράγμα που σημαίνει πως κατάγεται από συγκεκριμένη περιοχή, τόπο, χώρα και έχει συγκεκριμένη ποιότητα.

Διατροφική αξία και ιδιότητες

Από θρεπτική άποψη, η φέτα είναι μια πλούσια πηγή πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας που περιλαμβάνουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα. Ως αποτέλεσμα της διαδικασίας ωρίμανσης του τυριού, οι πρωτεΐνες που υπάρχουν στη φέτα αποσυντίθενται εύκολα και απορροφώνται στο γαστρεντερικό σωλήνα, γεγονός που το καθιστά μια εύπεπτη και καλά ανεκτή τροφή από τα περισσότερα άτομα. Επιπλέον, η υψηλή περιεκτικότητά του σε πρωτεΐνες προάγει τη σύνθεση των μυϊκών ιστών και συμβάλλει στην αποκατάσταση των χαλασμένων ιστών του σώματος.

Η φέτα είναι μια καλή πηγή βιταμινών και μετάλλων, όπως ασβέστιο, φώσφορος, βιταμίνη Α και νάτριο. Περιέχει μικρές ποσότητες λακτόζης και επομένως στις περισσότερες περιπτώσεις μπορεί να καταναλωθεί με ασφάλεια από άτομα που πάσχουν από δυσανεξία στη λακτόζη.

Ποσες θερμίδες έχει η φέτα

Η μία μερίδα τυρί φέτα, δηλαδή το μέγεθος του σπιρτόκουτου (28 γραμμάρια), περιέχει περίπου 75 θερμίδες, 4 γραμμάρια πρωτεΐνης, 6 γραμμάρια λίπους και 1 γραμμάριο υδατανθράκων. Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι στο εμπόριο μπορούμε να βρούμε φέτα με μικρές διαφορές στην περιεκτικότητα των λιπαρών και των μακροθρεπτικών συστατικών.

Οι περισσότερες μελέτες υποστηρίζουν ότι όταν η φέτα τρώγεται με μέτρο, μπορεί να έχει τα ακόλουθα οφέλη:

Υγεία των οστών

Η φέτα περιέχει περισσότερο ασβέστιο από πολλά άλλα τυριά. Το ασβέστιο μας βοηθά να διατηρούμε υγιή δόντια και οστά. Έχει επίσης υψηλά επίπεδα φωσφόρου, τα οποία σε συνδυασμό με το ασβέστιο φαίνεται να βελτιώνουν την οστική πυκνότητα και να βοηθούν στην πρόληψη της οστεοπόρωσης.

Υγεία του εντέρου

Τα ζυμωμένα τρόφιμα, όπως και η φέτα, περιέχουν προβιοτικά. Πρόκειται για καλά βακτήρια, που προάγουν ένα υγιές έντερο, βοηθούν στη δυσκοιλιότητα και υποστηρίζουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Τι να προσέχω στην κατανάλωση φέτας;

Ωστόσο, η φέτα είναι ένα τυρί με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, το οποίο σημαίνει ότι όταν δεν καταναλώνεται με μέτρο, μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές σε ορισμένες ιατρικές παθήσεις. Το νάτριο υπό φυσιολογικές συνθήκες, ρυθμίζει την οσμωτική πίεση μέσα στα κύτταρα, συμβάλλοντας στη διατήρηση της οξεοβασικής ισορροπίας καθώς και στη μεταφορά ουσιών μέσα και έξω από τα κύτταρα.

Το υπερβολικό νάτριο όμως, έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει στην υψηλή αρτηριακή πίεση, η οποία συνδέεται με χρόνια προβλήματα όπως η καρδιακή νόσος, το εγκεφαλικό επεισόδιο και οι καρδιοπάθειες.

Κάτι ακόμη που πρέπει να προσέχουμε όταν καταναλώνουμε φέτα σε μεγάλη ποσότητα, είναι οι θερμίδες και τα λιπαρά που περιέχει, τα οποία πρέπει να περιορίζονται όσο το δυνατόν περισσότερο. Αξίζει να αναφερθεί ότι αρκετά από τα λιπαρά που περιέχει η φέτα είναι κορεσμένα, πράγμα που σημαίνει ότι η κατανάλωσή της συστήνεται με μέτρο.

Ιδιαίτερα για ένα άτομο που δεν αθλείται, έχει περιττά κιλά και ακολουθεί έναν καθιστικό τρόπο ζωής, καλό είναι να αποφεύγει την κατανάλωση μεγάλης ποσότητας από το συγκεκριμένο τυρί ή να την αντικαταστήσει με κάποιο χαμηλότερο σε λιπαρά.

Πώς να την συνδυάσω;

Αυτό στο οποίο καταλήγουμε, είναι ότι μπορούμε να καταναλώσουμε εύκολα το συγκεκριμένο τυρί, αλλά πάντα με μέτρο και χωρίς να ξεφεύγουμε στην ποσότητα και στην συχνότητα.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Προτιμούμε να το συνδυάζουμε στο κυρίως γεύμα μας, ειδικά όταν από αυτό λείπει η πρωτεΐνη. Για παράδειγμα, όταν το φαγητό μας είναι κάποιο λαδερό όπως φασολάκια ή αρακάς, τότε η κατανάλωση φέτας είναι καλή επιλογή.
  • Επίσης, τώρα το καλοκαίρι ένας καλός και δροσιστικός συνδυασμός κυρίως για βράδυ, είναι να φτιάξουμε μία χωριάτικη σαλάτα ή έναν ντάκο με λίγη φέτα και λίγο ελαιόλαδο.
  • Αποφεύγουμε να την συνδυάζουμε με άλλα λιπαρά τρόφιμα, καθώς όπως είπαμε προηγουμένως, περιέχει κάποια ποσότητα κορεσμένων λιπαρών. Δηλαδή, όταν στο τραπέζι μας υπάρχει σαγανάκι ή πατάτες τηγανιτές, η προσθήκη φέτας είναι λίγο περιττή.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ : Σολομός: Η διατροφική αξία, οι θερμίδες και τα οφέλη του δημοφιλούς ψαριού

Ακολούθησε το fmh.gr στο Google News, στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram

Θάλεια Μαραγκοπούλου, Διαιτολόγος , Καματερό

Θάλεια Μαραγκοπούλου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Καματερό

Σωκράτους 147, Καλλιθέα, Αθήνα
Ακολουθήστε μας και στα Social Media