...
Αρχική Blog Fitness Ποιος είναι ο ρόλος της άσκησης στο μεταβολικό σύνδρομο;
Ποιος είναι ο ρόλος της άσκησης στο μεταβολικό σύνδρομο;

Ποιος είναι ο ρόλος της άσκησης στο μεταβολικό σύνδρομο;

Το μεταβολικό σύνδρομο χαρακτηρίζεται από μία σειρά παραγόντων που φανερώνουν κίνδυνο για την υγεία και που συνδέονται κυρίως με αυξημένη εκδήλωση καρδιαγγειακών νοσημάτων, σακχαρώδους διαβήτη και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Γράφει ο Παύλος Κοθωνίδης, Γυμναστής, Καβάλα

Τα περισσότερα άτομα με μεταβολικό σύνδρομο είναι είτε υπέρβαρα είτε παχύσαρκα και έχουν αυξημένη συγκέντρωση τριγλυκεριδίων στο πλάσμα, υπέρταση και αυξημένη γλυκόζη στο αίμα.

Παρότι η κύρια αιτία του μεταβολικού συνδρόμου δεν έχει εξ’ολοκλήρου διευκρινιστεί, οι πρωταρχικές αιτίες εμφάνισής του είναι το περιττό βάρος/παχυσαρκία, η αντίσταση στην ινσουλίνη, γενετικοί παράγοντες.. και η σωματική αδράνεια!

Μάλιστα, μελέτες στις ΗΠΑ την τριετία 2003-2006 έδειξαν ότι το 34% των ενηλίκων, πληρούν τα κριτήρια του μεταβολικού συνδρόμου.

γυμναστικη για μεταβολικο συνδρομο

Θεραπεία

Οι οδηγίες θεραπείας για το μεταβολικό σύνδρομο που συνιστώνται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και την Αμερικάνικη Αθλητιατρική Εταιρεία, επικεντρώνονται σε τρεις παρεμβάσεις:

  • Έλεγχος του βάρους μέσω της ισορροπημένης και ελεγχόμενης διατροφής
  • Φυσική δραστηριότητα και άσκηση
  • Θεραπεία συνδεόμενων παραγόντων κινδύνου CVD, που μπορεί να περιλαμβάνει και φαρμακευτική παρέμβαση.

Η IDF (Παγκόσμια Ομοσπονδία Σακχαρώδους Διαβήτη) προτείνει:

Μέτριο περιορισμό της θερμιδικής πρόσληψης για επίτευξη απώλειας βάρους 5-10% εντός 1 έτους, μέτριες αυξήσεις της φυσικής δραστηριότητας τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας, αλλαγή της σύστασης της διατροφικής πρόσληψης που μπορεί να απαιτεί αλλαγές της σύστασης των μακροθρεπτικών συστατικών σύμφωνες με την τροποποίηση για τους διαπιστωμένους παράγοντες κινδύνου καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Ο ρόλος της άσκησης στο μεταβολικό σύνδρομο

Η συνταγογράφηση άσκησης που αφορά τους ανθρώπους με μεταβολικό σύνδρομο, περιλαμβάνει την αερόβια άσκηση, την άσκηση με αντιστάσεις καθώς και την άσκηση ευλυγισίας.

Με αυτές τις μορφές άσκησης, ένα άτομο με μεταβολικό σύνδρομο θα αυξήσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη, θα βελτιώσει το μεταβολισμό του και την μυϊκή του ευρωστία καθώς και θα νιώσει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.

Η μυϊκή δύναμη βελτιώνεται, οι ανάσες γίνονται καλύτερες, η λειτουργία της καρδιάς πιο φυσιολογική και η λειτουργικότητα αυξάνεται στο σύνολό της!

Η άσκηση και η φυσική δραστηριότητα θα αυξήσουν σημαντικά την περαιτέρω θερμιδική δαπάνη εντός τη ημέρας και ως εκ τούτου θα γύρουν τη ζυγαριά προς το ενεργειακό έλλειμα, που πρέπει ήδη να υποστηρίζεται από μια ισορροπημένη διατροφή.

ασκηση και μεταβολικο συνδρομο

 Βέβαια πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας ορισμένα ειδικά θέματα:

  1. Λόγω της παρουσίας και άλλων νοσημάτων ταυτόχρονα (δυσλιπιδαιμία, διαβήτης, υπέρταση κλπ), πρέπει να υπάρχει ελεγχόμενη από επαγγελματία της άσκησης έναρξη και διατήρηση της ενασχόλησης με την άσκηση.
  2. Η αρχική άσκηση πρέπει να είναι μέτριας έντασης (40-60% της μέγιστης καρδιακής συχνότητας) και να υπάρχει προοδευτική αύξηση της επιβάρυνσης. Στόχος για αρχή τα 150 λεπτά συνολικά την εβδομάδα, αερόβιας άσκησης, χωρισμένα σε 20-30 λεπτά ημερησίως, τις περισσότερες μέρες την εβδομάδα.
  3. Στη συνέχεια εισέρχεται και η άσκηση με αντιστάσεις που πρέπει να επικεντρώνεται σε κινήσεις που αφορούν κυρίως μεγάλες μυϊκές ομάδες, και για αρχή με αντιστάσεις που ο ασκούμενος θα μπορεί να εκτελεί αρκετές επαναλήψεις με ελεγχόμενη κίνηση και σταθερό ρυθμό αναπνοής, ειδικά εάν υπάρχει διαγνωσμένη καρδιοπάθεια και πάντα μετά την θετική απάντηση από τον ιατρό.

Η κίνηση είναι υγεία! Δεν πρέπει να αποφεύγεται! Με την έγκριση του ιατρού, εντάσσουμε την αυξημένη φυσική δραστηριότητα και την άσκηση ώστε να μειώσουμε τις πιθανότητες εμφάνισης ή αύξησης καρδιαγγειακών νοσημάτων στα πλαίσια του μεταβολικού συνδρόμου.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Μάθε γιατι πρέπει πάντα να γυμνάζεις τους γλουτούς σου

Ακολούθησε το fmh.gr στο Google News, στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram

Παύλος Κοθωνίδης, Γυμναστής, Καβάλα

Ακολούθησε τον Παύλο στο Facebook και στο Instagram

Βιβλιογραφία

https://www.researchgate.net/profile/Simo-Taimela/publication/14160929_Exercise_and_the_metabolic_syndrome/links/0fcfd5082bd14203ef000000/Exercise-and-the-metabolic-syndrome.pdf

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3399489/

Σωκράτους 147, Καλλιθέα, Αθήνα
Ακολουθήστε μας και στα Social Media