More
    ΑρχικήΔιατροφήΣέλερι: Με μεγάλη θρεπτική αξία και πολλά οφέλη + μια συνταγή

    Σέλερι: Με μεγάλη θρεπτική αξία και πολλά οφέλη + μια συνταγή

    Όλοι γνωρίζουμε ότι οι αρχαίοι πολιτισμοί, ελλείψει φαρμακευτικών σκευασμάτων, χρησιμοποιούσαν τη φύση, ώστε να αντιμετωπίσουν τις ασθένειες. Εδώ και χιλιετίες, λοιπόν, ο άνθρωπος γνωρίζει τα οφέλη κάποιων φυτών των οποίων η χρήση είναι ακόμα διαδεδομένη, είτε ως προληπτική είτε ως θεραπευτική, σε καταστάσεις που δεν επιθυμούμε να καταφύγουμε άμεσα στην κατανάλωση φαρμάκων.

    Γράφει η Χριστίνα Παπαδοπούλου-Φεσά, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Στρόβολος, Κύπρος

    Είναι πλέον γνωστά ως τα γιατροσόφια της γιαγιάς που, όμως, αρκετές φορές μας προφυλάσσουν από κρυολογήματα, έλλειψη βιταμινών και ιχνοστοιχείων ή μας ενδυναμώνουν σε περιόδους έντονης δραστηριότητας. Ένα από αυτά είναι και το σέλερι.

    Τι είναι το σέλερι

    Πρόκειται για μια από τις τρεις ποικιλίες του φυτού Apium graveolens, το οποίο είναι διετές, ιθαγενές φυτό. Η επιστημονική του ονομασία είναι  Apium graveolens dulce και είναι φυτό με σαρκώδεις μεγάλους μίσχους, οι οποίοι τρώγονται είτε ωμοί είτε μαγειρεμένοι. Τα φύλλα της ποικιλίας, συνήθως, δεν καταναλώνονται, καθώς έχουν πικρή γεύση. Οι άλλες δυο ποικιλίες είναι η Apium graveolens rapaceum, η γνωστή σελινόριζα, και η Apium graveolens secalinum που στην Ελλάδα και στην Κύπρο αποκαλούμε σέλινο.

    τα οφελη του σελερι και η θρεπτική αξια του

    Λίγη Ιστορία

    Οι Έλληνες και οι Ρωμαίοι το χρησιμοποιούσαν  το σέλερι στη μαγειρική και οι Κινέζοι για φάρμακο. Επίσης, το θεωρούσαν πένθιμο φυτό, γιατί στις νεκρικές τελετές οι πενθούντες φορούσαν στεφάνι από σέλινο. Ο Όμηρος το αναφέρει στην Ιλιάδα (Ραψ.Β, στ. 776) ως τροφή των αλόγων ως δυναμωτικό.

    Η θρεπτική αξία του σέλερι

    - Advertisement -

    Όπως όλα τα φυτά, έτσι και το σέλερι αποτελείται κυρίως από νερό καθώς και φυτικές ίνες. Έχει λίγες θερμίδες και πολλές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Είναι πλούσιο σε φλαβονοειδή, σε κάλιο και νάτριο.

    Πίνακας θρεπτικών συστατικών ανά 100 γρ. σέλερι
    Ενέργεια 15 kcal
    Πρωτεΐνη 0 g
    Λίπος 0 g
    Υδατάνθρακες 4 g
    Σάκχαρα 1.35 g
    Φυτικές ίνες 2 g
    Ασβέστιο 40.40 mg
    Κάλιο 260 mg
    Μαγνήσιο 11 mg
    Νάτριο 115 mg
    Σίδηρος 0.2 mg
    Φυλλικό οξύ 36 µg
    Βιταμίνη Α 22.2 µg
    Β καροτένιο 272.7 µg
    Βιταμίνη Ε 0.27 mg
    Βιταμίνη Κ 29.6 µg

    Πηγή: FDA

    Τα οφέλη του σέλερι

    Χάρη στις βιταμίνες, τα ιχνοστοιχεία και τα φλαβονοειδή το σέλερι έχει πλούσια οφέλη για την υγεία μας. Μερικά από αυτά είναι τα ακόλουθα:

    • Έχει διουρητικές ιδιότητες, λόγω των ποσοστών καλίου και νατρίου.
    • Καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα, λόγω των φυσικών καθαρτικών ιδιοτήτων του.
    • Μειώνει τη χοληστερόλη.
    • Είναι αντιοξειδωτικό και έρευνες έχουν δείξει ότι μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη κάποιων μορφών καρκίνων, όπως παχέος εντέρου και των ωοθηκών.
    • Βοηθά στην προσπάθεια απώλειας βάρους.
    • Μειώνει την αρτηριακή πίεση και το ουρικό οξύ.
    • Είναι τονωτικό του στομάχου.
    • Χρησιμοποιείται ως αντιπυρετικό.
    • Είναι πολύτιμος σύμμαχος στην καταπολέμηση του διαβήτη λόγω μιας ορμόνης που περιέχει ανάλογη της ινσουλίνης.
    • Είναι ευεργετικό για τη μαστίτιδα και τους ρευματισμούς.

    σελερι

    Τι πρέπει να προσέξετε

    • Κατά την αγορά του σέλερι τόσο ο μίσχος όσο και τα φύλλα πρέπει να έχουν φωτεινό πράσινο χρώμα και να έχουν ζωντάνια (ο μίσχος να μη λυγίζει, τα φύλλα να είναι τραγανά και φρέσκα).
    • Όταν θέλετε να το καταναλώσετε, θα πρέπει να κόψετε το σέλερι λίγο πριν τη χρήση του και να μη το παραβράσετε γιατί αλλιώς θα μαραθεί και θα χάσει μεγάλο μέρος από τις ιδιότητές του.
    • Μόλις αγοράσουμε το σέλερι το τυλίγουμε σε χαρτί κουζίνας που το έχουμε νοτίσει με νερό (όχι πολύ) και έπειτα σε αλουμινόχαρτο. Η διάρκεια ζωής του σέλερι δεν ξεπερνά τις 5 ημέρες στο ψυγείο. Όσο πιο γρήγορα το καταναλώσετε τόσο περισσότερα θρεπτικά στοιχεία λάβετε.
    • Υπάρχουν περιστατικά αλλεργιών τόσο μετά από επαφή με το φυτό όσο και μετά από διά στόματος κατανάλωσή του.

    *Σημ. Πριν την κατανάλωση οποιουδήποτε φυτού ή βοτάνου συμβουλευόμαστε τον προσωπικό μας γιατρό.

    χυμος με σελερι

    Πώς να το καταναλώσετε το σέλερι

    Ως φυτό το σέλερι μπορεί εύκολα

    να χρησιμοποιηθεί μέσα σε:

    • Σούπες.
    • Smoothies.
    • Χυμούς.

    Και ως:

    • Αρωματικό σε σαλάτες, σάλτσες, πιλάφι.
    • Συστατικό στην αρωματοθεραπεία (οι σπόροι).

    Συνταγή για πολίτικη σαλάτα με σέλερι

    Μερίδες: 2

    Υλικά

    2 φλιτζ. λάχανο τριμμένο

    1 φλιτζ. καρότο τριμμένο

    2 κλωνάρια σέλερι

    1 κ.σ. φύλλα σέλερι

    ½ καυτερή πιπεριά

    2 κ.σ. ελαιόλαδο

    1 κ.σ. ξύδι από λευκό κρασί

    Λίγο πιπέρι

    Λίγο αλάτι

    Προετοιμασία

    • Τρίβουμε στον χοντρό τρίφτη το λάχανο και το καρότο.
    • Ψιλοκόβουμε το σέλερι (κλωνάρια και φύλλα) και την καυτερή πιπεριά.
    • Ανακατεύουμε καλά σε μπολ μαζί με τα υπόλοιπα υλικά και αφήνουμε για μία ώρα στο ψυγείο.

    Ακολούθησε το fmh.gr στο Google News, στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram

    διαιτολογος στροβολος

     Χριστίνα Παπαδοπούλου-Φεσά, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Στρόβολος, Κύπρος

    Βιβλιογραφία

    «Πλήρης οδηγός για τα βότανα», Mabey Richard, Εκδ. Ψύχαλου Αθήνα, 1999.

    «Σύγχρονη πλήρης θεραπευτική με τα βότανα», Ζαχαρόπουλος Ιγνάτιος, Εκδ. Ψυχάλου, Αθήνα, 2003.

    https://www.fda.gov/food/food-labeling-nutrition/nutrition-information-raw-vegetables

    Ακολουθήστε μας

    97,961ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    28,027ΑκόλουθοιΑκολουθήστε