Αρχική Διατροφή Ουρικό οξύ: Ποιες τροφές επιτρέπονται και ποιες όχι

Ουρικό οξύ: Ποιες τροφές επιτρέπονται και ποιες όχι

Το ουρικό οξύ παράγεται όταν το σώμα διασπά μια χημική ουσία που ονομάζεται πουρίνη η οποία υπάρχει φυσικά στο σώμα σας, αλλά εμπεριέχεται επίσης σε ορισμένες τροφές. Το ουρικό οξύ αποβάλλεται από το σώμα με τα ούρα.

Το αυξημένο ουρικό οξύ (υπερουριχαιμία) μπορεί να οδηγήσει σε ουρική αρθρίτιδα (φλεγμονή των αρθρώσεων) και παθήσεις των νεφρών, όπως πέτρες στα νεφρά και νεφρική ανεπάρκεια. Τα αυξημένα επίπεδα ουρικού οξέος μπορεί να μην διαγνωστούν εύκολα, επειδή κάποιοι άνθρωποι μπορεί να είναι ασυμπτωματικοί. Ωστόσο, οι περισσότεροι άνθρωποι με υψηλά επίπεδα ουρικού οξέος εμφανίζουν συμπτώματα που οφείλονται σε αυτό.

Ουρικό οξύ: Ποιες είναι οι κανονικές τιμές στο αίμα

Οι κανονικές τιμές κυμαίνονται μεταξύ 3,5 και 7,2 mg / dL.

Αυτά τα αποτελέσματα μπορεί να διαφέρουν ελαφρώς από εργαστήριο σε εργαστήριο που πραγματοποιεί την ανάλυση.

Τι σημαίνουν τα μη φυσιολογικά αποτελέσματα

Ένα έχετε υπερουριχαιμία, τότε η αιτία μπορεί να είναι:

  • Οξέωση
  • Αλκοολισμός
  • Διαβήτης
  • Υπερβολική άσκηση
  • Ποδάγρα
  • Υποπαραθυρεοειδισμός
  • Δηλητηρίαση από μόλυβδο
  • Λευχαιμία
  • Κυστική μυελική νόσος των νεφρών
  • Νεφρολιθίαση (πέτρες στα νεφρά)
  • Διατροφή πλούσια σε πουρίνες
  • Νεφρική ανεπάρκεια
  • Τοξιναιμία εγκυμοσύνης

Αν τα επίπεδα ουρικού οξέος είναι κάτω από το κανονικό, αυτό μπορεί να οφείλεται σε:

  • Σύνδρομο Fanconi
  • Διατροφή χαμηλή σε πουρίνες
  • Σύνδρομο έκκρισης ακατάλληλης αντιδιουρητικής ορμόνης (Syndrome of inappropriate antidiuretic hormone – SIADH)
  • Νόσος του Wilson

Άλλες αιτίες:

  • Χρόνια ουρική αρθρίτιδα
  • Χρόνια νεφρική νόσος
  • Τραυματισμός του νεφρού και του ουρητήρα

Σε γενικές γραμμές, το κρέας και τα θαλασσινά μπορεί να αυξήσουν το ουρικό οξύ και τον κίνδυνο ουρικής αρθρίτιδας. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο αυτό.

Τι πρέπει να προσέχετε για το ουρικό οξύ

Τροφές που πρέπει να ΠΕΡΙΟΡΙΣΕΤΕ επειδή έχουν πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε πουρίνες και μπορούν να αυξήσουν το ουρικό οξύ:

  • Κρέας από τα όργανα των ζώων (συκώτι, νεφρά κλπ)
  • Κρέατα και αλλαντικά, όπως μπέικον, μοσχάρι, χοιρινό, αρνί και κρέας από κυνήγι
  • Οποιαδήποτε άλλα κρέατα σε μεγάλες ποσότητες
  • Γαύρος, σαρδέλες, ρέγκα, σκουμπρί
  • Σάλτσες
  • Μπύρα

Τροφές που μπορείτε να τρώτε ΠΕΡΙΣΤΑΣΙΑΚΑ επειδή έχουν μέτρια περιεκτικότητα σε πουρίνες, αλλά δεν αυξάνουν ουσιαστικά τον κίνδυνο ουρικής αρθρίτιδας και το ουρικό οξύ:

  • Ψάρια και θαλασσινά (πλην εκείνων που αναφέρονται παραπάνω)
  • Πλιγούρι βρώμης, πίτουρο σιταριού και φύτρο σιταριού

Τροφές που είναι ασφαλείς για ΑΦΘΟΝΗ κατανάλωση, επειδή έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε πουρίνες και δεν αυξάνουν το ουρικό οξύ:

  • Πράσινα λαχανικά και ντομάτες
  • Φρούτα
  • Ψωμιά και δημητριακά που δεν είναι ολικής αλέσεως
  • Βούτυρο, τυρί και αυγά
  • Σοκολάτα και κακάο
  • Καφές, τσάι και ανθρακούχα αναψυκτικά
  • Φυστικοβούτυρο και ξηροί καρποί

Γαλακτοκομικά προϊόντα που μπορεί να ΜΕΙΩΣΟΥΝ τον κίνδυνο ουρικής αρθρίτιδας:

  • Χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά ή άπαχο γάλα
  • Γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά

Γενικά

Αλλάζοντας τη διατροφή σας μπορεί να μειώσετε τον κίνδυνο μελλοντικών εξάρσεων ουρικής αρθρίτιδας. Οι γιατροί συστήνουν στα υπέρβαρα άτομα που έχουν τάσεις ουρικής αρθρίτιδας να φτάσουν και να παραμείνουν σε ένα υγιές σωματικό βάρος με μέτρια άσκηση καθημερινά και αυστηρότερο έλεγχο της πρόσληψης λιπαρών και θερμίδων.

Πηγή : iatropedia

Ακολούθησε το fmh.gr στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

υπερφαγία

Η Παγκόσμια Τράπεζα προτρέπει τις φτωχές χώρες να φορολογήσουν τα παχυντικά...

Η Παγκόσμια Τράπεζα κάλεσε τις φτωχές και αναπτυσσόμενες χώρες, οι οποίες αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα με την παχυσαρκία, να φορολογήσουν τα παχυντικά τρόφιμα που...