Αρχική Fitness Πως να απαλλαγείς από το .... σωσιβιάκι!!

Πως να απαλλαγείς από το …. σωσιβιάκι!!


Κακά τα ψέματα ,λίγο να το… παρακάνουμε με το φαγητό ή το ποτό το πρώτο σημείο που συνήθως φαίνεται είναι η κοιλιά.

Ας καταρρίψουμε τον 1o μύθο, λοιπόν:  

Οι ατελείωτοι κοιλιακοί δεν καίνε το λίπος στην κοιλιά!!!

Όλες οι ασκήσεις που στοχεύουν στους κοιλιακούς ,φυσικά και μπορούν να ενδυναμώσουν την κοιλιά. Αυτό δε σημαίνει ότι τη ρίχνουν κιόλας. Κάνοντας συνέχεια κοιλιακούς , αυτό και μόνο αυτό, θα πετύχεις να έχεις ένα δυνατό κορμό (πολύ σημαντικό για τις αρθρώσεις σου) όμως είμαι στη δυσάρεστη θέση να σου αποκαλύψω πως το πιο πιθανό είναι οι κοιλιακοί σου μύες να μείνουν κρυμμένοι κάτω από το λίπος.


Αν θέλεις σφιχτούς ,γραμμωμένους κοιλιακούς θα πρέπει να αλλάξεις την προσέγγιση σου ως προς το τι τρως και πως γυμνάζεσαι.

Μύθος 2ος :

Τρέχα ,ίδρωσε, κολύμπα….λιώσε στο αερόβιο!

Με την πρώτη ματιά θα νομίζεις ότι οι αερόβιες μορφές άσκησης όπως το τρέξιμο, η ποδηλασία , η κωπηλασία , το κολύμπι θα προσφέρουν καλύτερη προστασία ενάντια στη δημιουργία του περιττού λίπους, απ’ ότι η προπόνηση ενδυνάμωσης. Μια προπόνηση με βάρη καίει εκατό χιλιοθερμίδες το πολύ, ενώ μια ώρα εντατικής αερόβιας άσκησης σε βοηθάει εύκολα να κάψεις 800 χιλιοθερμίδες.

Απ’ την άλλη μεριά, μετά την ηλικία των 30 χάνετε ένα μικρό κομμάτι της μυϊκής μάζας κάθε χρόνο. Επειδή κάθε κιλό μυϊκής μάζας που χάνετε μειώνει την καθημερινή καύση των θερμίδων κατά δεκάδες χιλιοθερμίδες, όσο μεγαλύτερη ηλικία έχουμε, τόσο πιο εύκολα παίρνουμε βάρος.

Μπορούμε να σταματήσουμε αυτή τη διαδικασία κάνοντας ασκήσεις ενδυνάμωσης.

Συμπέρασμα; Η μάζα του λίπους μπορεί να μειωθεί με την αερόβια άσκηση και τη δίαιτα. Ταυτόχρονα, όμως, η αερόβια μπορεί να ελαττώσει και τη μυϊκή μας μάζα, με αποτέλεσμα να είμαστε αδύνατοι, αλλά όχι και τόσο σφιχτοί. Σε μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, στην οποία συμμετείχαν 10.500 υγιείς άνδρες, φάνηκε πως όσοι αφιέρωναν 20 λεπτά στις ασκήσεις ενδυνάμωσης είδαν καλύτερα αποτελέσματα από όσους έκαναν αποκλειστικά αερόβια άσκηση.

Τελικά τι είναι καλύτερο;

Σε συνέχεια των όσων είπαμε παραπάνω ,είναι πιο αποτελεσματικό να κάνεις σύνθετες ασκήσεις που χρησιμοποιούν πολλές μυϊκές ομάδες ταυτόχρονα όπως τα squat- DL με μπάρα – Ground To Overhead, καθώς και ασκήσεις ενδυνάμωσης που θα σε βοηθήσουν να κάψεις περισσότερο λίπος και να χτίσεις γερούς μυς.

Και…να σου πω κι ένα μυστικο;;; Relax!

Το άγχος, ο ύπνος και η ξεκούραση επηρεάζουν το ορμονικό μας σύστημα, που με τη σειρά του ελέγχει πρακτικά κάθε τι που συμβαίνει στο σώμα μας. Με πιο απλά λόγια; Το στρες (και η ορμόνη του, η κορτιζόλη) οδηγεί σε συσσώρευση λίπους στην περιοχή της κοιλιάς. Για αυτό τον λόγο… Χαλάρωσε!

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ :

4 λόγοι που δεν αισθάνεστε δυνατοί, ενώ γυμνάζεστε συστηματικά

Ο μύθος της ‘’τενοντίτιδας’’

Τρώγοντας μισό κιλό παγωτό θα αυξηθεί και το σωματικό βάρος μας κατά μισό κιλό;

Βασιλειάδου Χριστίνα

Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού
Personal Trainer  – (Χαλκίδα)

 

Πηγές: 1) Slentz CA et al. Effects of aerobic vs. resistance training on visceral fat stores, liver enzymes and insulin resistance by HOMA in overweight adults from STRRIDE AT/RT. American Journal of Physiology, Endocrinology and Metabolism. 2011 Nov; 301(5): 1033-1039.
2) Bateman LA et al. Comparison of aerobic vs. resistance exercise training on metabolic syndrome (from the studies of a Targeted Risk Reduction Intervention through Defined Exercise – STRRIDE – AT/RT). American Journal of Cardiology. 2011 Sep; 108(6): 838-844.

 

 

 

 ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποιες τροφές απαγορεύεται να τρώμε πριν οδηγήσουμε

Το φαγητό παίζει σημαντικό ρόλο στην οδήγησή. Η κατανάλωση εσφαλμένου φαγητού μπορεί να προκαλέσει υπνηλία, κόπωση, άγχος ή αναστάτωση στο στομάχι, που στη συνέχεια...